TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya Başkanlığı'ndaki 12'si Ak Parti, 5'i CHP, 1'de MHP'li milletvekili 18 üyesi, Dikili İlçesi'ndeki Agobay Jeotermal Seracılık'ı gezdi. Çevre Komisyon üyeleri daha sonra Aliağa İlçesi'ndeki PETKİM'e geçti. Çevre Komisyonu üyeleri, burada Azeri petrol devi Socar'ın yapacağı yatırımlar konusunda brifing alıp, tesisleri dolaştı. PETKİM'deki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yapan TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, yasama faaliyetlerinde bulunan bir komisyon olduklarını belirterek, "Yaptığımız bu yasama faaliyetlerinin hükümet nezdinde uygulanması ve bölgedeki hassasiyeti, sanayicilerimizin çalışmalarını yerinde inceleme ve vatandaşlarda çevre bilinci oluşturması bazında neler yapılabilir bunları araştırıyoruz. Geçen ay komisyonunun Kocaeli ve İstanbul bölgelerine incelemelerde bulundu. Bu ay da İzmir'de incemelere yaptık. İzmir, büyüme hızında Türkiye hızının üstünde bir gelişme gösteriyor. Bu gelişmeyi gösterirken çevre ile ilgili yaptığı iyileştirmeler neler, 2008 yılında yine çevre komisyonumuzun hazırlığı rapor sonrası geçen dört yıllık sürede gerçekleştirilen çevre koruma yatırımları nedir, bunu yerinde inceledik" dedi.

ÜLKEYE ENERJİ LAZIM

Çevreye saygının ne kadar korunabildiğini inceleme fırsatı buldukların da ifade eden Kaya, "Edindiğimiz bilgileri bir rapor olarak yayınlayacağız. Hong Kong sözleşmesi komisyon olarak kabul ettik. Bu yüzden demir çelik, enerji yatırımları ve gemi söküm sektörleri incelemekte bizim için önemli bir husus haline geldi. Yasa ile uygulama arasında yapılanları görme fırsatını bulduk. Türkiye'nin önünde kalkınma hareketinde en önemli unsur enerji üretimi. Fakat önemli husus çevreye sayıda ne kadar başarılı olunmuş onu inceledik. Çalışma ziyaretimiz artan enerji yatırımlarının yanında çevrenin ne kadar korunabildiği bir İzmir fotoğrafı çekmek istiyoruz. Çevre ile barışık çevreye saygılı bir kalkınmadan yanayız. Kirletmeyi öncelik olarak gören hiçbir enerji yatırımına 'evet' dememiz beklenemez" diye konuştu.

Aliağa'ya kurulmak istenilen kömüre dayalı termik santrallerden 2'sine ruhsat verildiğini, 3'ünün de yolda olduğunun hatırlatılması üzerine Kaya, sanayinin hızla gelişmesi ile birlikte enerji ihtiyacının da arttığına dikkati çekip, "Bu ülkenin enerjiye ihtiyaç olduğu bir gerçek. Ama feda ettiğimiz, gelecek nesillere devredeceğimiz ile kalkınacağımız yapı arasındaki dengeyi iyi gözetmemiz lazım" dedi.

YÖRE HALKI VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN GÖRÜŞÜ ÖNEMLİ

Çevre Komisyonu'nun CHP'li üyesi İstanbul Milletvekili Melda Onur ise komisyon olarak özellikle ülkemizin çevre sorunlarının yaşandığı bölgelere inceleme gezileri düzenlediklerini söyledi. Okur, "Aliağa'ya gelmeden önce Bergama'nın bazı köylülleri ve muhtarları ile görüştük. Bergama'nın Kozak yaylasındaki çam fıstığı ağaçları 2004 yılından bu yana bazı ağaçların verimi düşmüş veya kurumaya yüz tutmuş. Baktığınızda bunun sebebi çok yönlü. Ama tamamen bu bir çevre sorunu. Çevre bir politika değildir. Çevre, enerji, ulaştırma, sağlık ve diğer politikalarımızın altında durması gereken bir temel. Çevreyi enerjiye karşı, ulaştırmaya karşı bir olgu olarak görmemek lazım. Bütün politikalarımızın çevreci olması gerekir. Kozak'taki olay tarımı, çevreyi, sağlığı etkiliyor. Bugün ağaçların dili yok ama ordaki soludukları havanan zehirli olduğunun sinyalini veriyorlar. Çünkü kuruyorlar. Bir de orada insanlar yaşıyor. O yüzden hiç bir ekonomi diğerini öldürmemeli. Çok dengesiz ekonomik gelişme bir yerlere zarar veriyor. O yüzden hiç bir dengesiz gelişme diğerini öldürmemeli. Ekonomik gelişmemizi dengeli bir şekilde yapmalıyız. Hem enerjimizi, hem ulaştırmamız hem diğer sektörlerimiz sağlıklı bir şekilde yürüsün. İnsanlarımız zarar görmesin" dedi.

Çevre Komisyonu'nun AK Partili üyesi İzmir Milletvekili Aydın Şengül inceleme için ilçedeki özellikli tesileri seçtiklerini belirtip, şunları söyledi: "Çevreye duyarlıyız. En önemli felsefelerimizden biri, 'Sürdürülebilir kalkınma. Nasıl insan olarak sağlığımıza dikkat ediyorsak, zararlı besinlerden uzak duruyorsak, sağlıklı yaşamak istiyorsak çevre ile sağlıklı yaşatmak için hem teknolojiye uyum sağlayacak gelişme göktermek gerekiyor. Denetimini yaplam koşuluyla, her türlü sanayi ve teknolojiyi getirebilirsiniz" dedi.

Heyet yoğun program nedeni ile sırası ile İzmir Demir Çelik Sanayi'nin kurmak istediği termik santral alanını ve ENKA Kombine Doğalgaz Çevrim Santrali'ni de gezip, incelemelerde bulunduktan sonra ilçeden ayrıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu üyeleri yarın valilik, büyükşehir belediyesi ve Çeşme İlçesi Alaçatı Beldesi'ndeki Rüzgar Enerjisi Tesislerini ile balık çiftliklerini ziyaret edip, körfez turu yapacak.