Dikili'de lise öğrencisi 15 yaşındaki E.A.'ya 2012 yılında tecavüz ettiği ileri sürülen fırıncı A.K., kendisine yardım ettiği iddia edilen eşi E.K. ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni R.K.'nin yargılandığı Bergama Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bugün karar duruşması görüldü. Hepsi tutuksuz yargılanan sanıklardan 8'inci duruşmaya sadece R.K. katıldı. Diğer sanıkların avukatları ise mahkeme salonunda hazır bulundu. Sanıkların son savunmaları soruldu. R.K. ile diğer sanıkların avukatları, suçlamaları bir kez daha kabul etmedi.

CEZA YAĞDI

Ardından mahkeme heyeti kararı, okudu. R.K.'ya önce 'cinsel istismar'dan 10 yıl verildi. Ardından 'istismarın mağdurunun ruh sağlığının bozulmasına yol açtığı gerekçesiyle cezayı 15 yıla, sanığın öğretmen oluşu nedeniyle de 22 yıl 6 aya çıkardı. Son olarak; 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve bu suçu mağdurun öğretmeni oluşu sırasında işlediği' gerekçesiyle sanık R.K.'yı toplam 36 yıl hapse mahkum etti.

Fırıncı A.K. için 'suçu birden fazla kişi ile işlemesi', 'mağdurun ruh sağlığının bozulması' ve 'hürriyetten yoksun bırakma' suçundan 24 yıl hapsine karar verildi. Fırıncının eşi E.K. hakkında da 'cinsel istismara yardım etme', 'mağdurun ruh sağlığının bozulması' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma' suçlarından 24 yıl hapsi cezası çıktı. Öğretmen R.K., tutuklanarak cezaevine gönderildi. Dava sırasında E.A.'ya konuşmaması için baskı yaptığı ileri sürülen fırıncının eşi E.K. ile arkadaşı A.Z.T.'ye 'tehdit' suçundan 1800'er lira para cezası verildi. Diğer sanıkların yakalanması için Dikili Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar verildi.

DURUŞMA ÖNCESİ ARBEDE

Duruşma için Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebiyle polis, Adliye Sarayının 10 metre önünde güvenlik barikatı oluşturdu. Sanık R.K., diğer sanık avukatları ve müdahil avukatları dışında duruşmaya herhangi bir kimse alınmadı. Duruşmaya katılmak isteyen Eğitim Sen, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, çeşitli siyasi partilerin kadın kolları üyeleri, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Kadın Çalışma Grubu, Dikili Kadın Platformu, Sosyalist Feminist Kolektifi ve İzmir Feminist Kolektif Grubu üyelerinden oluşan grup ile izin vermeyen polis arasında arbede yaşandı. Arbede büyümeden son buldu. Karar sonrası grup, Bergama Adalet Sarayı önünde sevinç gösterilerinde bulunup halay çekti.

'ADALET YERİNİ BULMUŞTUR'

Dava sonunda açıklama yapan avukat Hakan Yıldırım Demir, "Mahkemenin bu kararıyla yaklaşık üç yıldır zedelenen kamu vicdanı bir an olsun rahat nefes almıştır. Özellikle Din kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni R.K.'nın ahlaksızlık yüzünden almış olduğu ceza, umarız kız çocuklarına karşı cinsel istismarda bulunan tüm sanıklar için caydırıcı olacaktır. Mahkemenin caydırıcı nitelikteki bu kararı ile adalet yerini bulmuştur. Yargılama sürecinde desteğini esirgemeyen meslektaşlarıma, İzmir Barosuna ve kadın platformuna teşekkür ederim. Suçun niteliği ve mağdure üzerinde bırakmış olduğu olumsuz etkileri düşünüldüğünde; hiç kimse, mahkeme bu kararı verdi diye mağdurenin artık rahat uyku uyuyacağını düşünmesin. Maddi ve manevi mağdurenin önümüzdeki yaşamında da yanında olmamız şart" dedi.