Hristiyan Bayramı'nda vaftiz olan BDP'li Selma Çelik'in bazı gazete ve televizyonlarda yer aldıktan sonra adeta kabusa döndü. Protestan Kiliseler Derneği'nin hazırladığı rapora göre tahammülsüzlük artıyor.

Hristiyan Bayramı'nda şarapla yıkanıp vaftiz olan BDP'li yönetici Selma Çelik, Aydın'ın İncirliova beldesinde hayat sürüp küçük bir büfeyle hayatını kazanıyordu. Çelik'in vaftiz edilmesi gazetelerde yer aldıktan sonra hayatı cehenneme döndü.  Haberi yayımlayan Vakit gazetesi, "BDP'li böyle Hristiyan oldu!" başlığını atıp, Çelik'in birer yıl arayla çekilmiş vaftiz töreni ve üyesi olduğu BDP'nin bir eylemindeki resimlerini yan yana basınca ve haber TRT'de de yer bulunca 'haber' sonrası, 33 yaşındaki genç kadının hristiyan olduğunu bilmeyen ailesiyle arası bozuldu. öğretmeni 10 yaşındaki kızı Berivan'a annesini sordu, müşterileri azaldı. Çelik, kendi deyimiyle, 15 gün kabuslarla uyandı. Halen bir saldırı tedirginliğiyle yaşıyor. Kızlarının Hristiyan olduğundan haberdar olmayan ailesi Çelik'le görüşmeyi kesti. Çelik'in 10 yaşındaki kızı Berivan, okulda zor anlar yaşadı. Öğretmeni Berivan'a, "Anneni TV'de gördüm. Nedir bu?" diye sordu. Büfe müşterileri ise dükkana uğramaz oldu.
Yazılanların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Çelik, "Şarapla vaftiz olduğum iddiası, çirkin saldırıydı. Şarapla vaftiz olmadım. Ayrıca günah çıkardığım söylendi. Bu da doğru değil. Biliyorsunuz, şu an BDP düşman gözüyle görülüyor. Hristiyanlığımla partiyi vururken, partili kimliğimle de Hristiyanlığımı vurmaya çalıştılar. İstihbaratçılar gerçekten çok iyi çalışıyormuş." diye durumu aktarıyor.

Sapık ruhlulardan korkuyorum

Hakkında çıkan haberleren saldırı korkusu yaşadığını anlatan Şimşek, "Üzerimde tedirginlik ve endişe var. Haberi izleyip karşıma çıkabilecek sapık ruhlu insanlardan korkuyorum. Haber çıktıktan sonra 15 gün kendime gelemedim. Kabuslarla uyandım. Herhangi bir saldırı olabilir mi diye... Cesaretim kırıldı" diye konuşuyor.

Tahammülsüzlük artıyor


Protestan Kiliseler Derneği'nin hazırladığı 2011 yılı hak ihlalleri raporuna göre geçen yıl yedi kilise ve beş Hristiyan birey saldırıya uğradı. Bir kilise yakılmaktan, bir din önderi öldürülmekten son anda kurtuldu. Antalya'da mezar yeri, Van'da kilise, İstanbul'da ibadet yeri verilmedi. Protestan Kiliseler Birliği'nden Soner Tufan'a göre, saldırılar ve tahammülsüzlük artıyor.


Aşçı Çinli müslüman oldu

İzmir'de bir lokantada aşçılık yapana Çinli Aui Juhain, ustası Seydi Ayiş'ten etkilenerek müslüman oldu. Türkiye'ye 11 yıl önce gelen ve geçen günlerde de sünnet olan Juhain, kendine Abdullah Ay ismini seçti. Daha önce Budist olan Juhain, şimdi dua ediyor, namaz kılıyor, dini sohbetleri de kaçırmamaya çalışıyor.

Çalıştığı Çin lokantasının işletme müdürü olan Coşkun Işık, Aui Juhain durumu anlatınca şaşırdığını belirterek, "Önce bir din adımıyla görüştük, sünnet olması gerektiğini söyledi. Bir hastaneye giderek yaptırdık. Ardından camiye giderek müslüman olmanın şartlarını yerine getirdi. Çok huzurlu olduğunu söylüyor. Böyle bir olaya aracılık ettiğimiz için biz de mutluyuz." dedi. Juhain de yeni ismi Abdullah ile farklı bir hayata atıldığını, İslam dinini seçerek doğru yolu bulduğunu belirtiyor. Abdullah Ay, başaşçı Seydi Ayiş'i namaz kılarken, oruç tutarken, dua ederken gördükçe İslam'ı merak ettiğini söyledi. İki yıldır araştırdığını, boş zamanlarında internetten araştırmalar yaptığını belirterek, "Ustam Seydi Ayiş'ten çok etkilendim. Ona sürekli sorular soruyordum. Dini görevlerini yerine getirirken yaptığı her hareketinin manası soruyordum. Son derece mantıklı cevaplar aldım. Son olarak iki ay önce müslüman olmaya karar verdim. Çin'de yaşayan eşim ve iki çocuğuma da bu konuyu anlatacağım. Doğru yolu bulduğumu düşünüyorum." şeklinde konuştu. İşleri sakin olduğu zamanlarda ustasıyla cuma namazlarını da kaçırmadığını söyleyen Abdullah, oruç tutmayı çok istediğini sözlerine ekledi.


GEÇEN YIL GERÇEKLEŞEN 12 SALDIRI

Protestan Kiliseler Derneği Hukuk ve İnanç Özgürlüğü İzleme Kurulu'nun hazırladığı 2011 Hak İhlalleri İzleme Raporu'na göre geçen yıl gerçekleşmiş saldırılar şöyle:

18 Şubat 2011: Işık Kilisesi Derneği Yalova Şubesi'nde taş atıldı.

27 Mart: Bursa Protestan Kilisesi'ne maytapların birleştirilmesiyle yapılan bir ses bombası atıldı. Failler yakalanamadı.

1 Nisan: Manisa'dan İzmir Diriliş Kilisesi'ne gelen bir kişi kilise önderine kurusıkı silahla ateş etti. Sonra da yanındaki tüfeği çıkarmak isterken yakalandı. Bu esnada bir el ateş etti. İki saldırgan, El Kaide kapsamında tutuklu yargılanıyor.

26 Nisan: Kutsal Kitap Bilgilendirme Derneği üyeleri Ankara'da inançlarını anlatırken sekiz saldırgan tarafından dövüldü.

13 Mayıs: Samsun Agape Kilisesi'nin kapısına küfür ve tehdit içeren bir not bırakıldı.

19 Haziran: Bursa Protestan Kilisesi'nin ibadet amaçlı kullandığı Katolik Kilisesi yakılmak istendi. Ahşap kapı yandı.

18 Temmuz: Samsun Agape Kilisesi liderinin 15 yaşındaki oğlu sanal ortamda tehdit edildi.

26 Temmuz: Işık Kilisesi Derneği Yalova Şubesi'nin tabelası çalındı. Şüpheliler bulunamadı.

21 Eylül: Kutsal Kitap Bilgilendirme Derneği üyeleri İstanbul Beşiktaş'ta inançlarını anlatırken saldırıya uğradı.

1 Aralık: MİT'in güneydoğudaki Protestanları takip ettiği ortaya çıktı.

2 Aralık: Yeni Doğuş Kilisesi Aydın Temsilciliği ateşlı saldırıya uğrayıp camları kırıldı. Şüpheliler yakalanamadı.

20 Aralık: Işık Kilisesi Derneği Yalova Temsilciliği'nin tabelası ikinci kez çalındı, failler yine bulunamadı.

24 Aralık: Malatya Kilisesi üyesi bir Hristiyan, 'Bakanlıktan' aradığını belirten bir saldırgan tarafından taciz edildi. Kim olduğu bilinemeyen saldırgan, Hristiyan yurttaşa, damadı hakkında bilgiler verip kiliseye ve Noel etkinliğine gitmemesini istedi, gittiği takdirde resimlerinin çekilip rapor yazılacağını söyledi. Bu kişi 29 Aralık'ta ikinci kez aradı.

Bir mezar çok görüldü

* Van Kilisesi, belediye tarafından tanındı fakat Van Valiliği'ne resmi başvuruyu halen yanıtlamadı.

* İstanbul Yaşam Aile Kilisesi Derneği, Sancaktepe'de dernek binası tutup tadilata yaptı. Ancak belediye, ruhsatsız diye mühürledi. Bir bar ve birçok şirketin bulunduğu iş merkezinde, yalnızca kilise derneğine izin verilmiyor.

* İzmir Işık Kilisesi Derneği, Şubat 2011'de, üyesi olduğu İzmir Büyükşehir Belediye Kent Meclisi'nin izniyle çocuklara etkinlik yapmak istedi. Yerel basındaki haberler nedeniyle dernek, kent meclisinden atıldı.

* İzmir Işık Kilisesi'nin Aya Voukla Kilisesi'nde Noel kutlaması yapma isteği Büyükşehir Belediyesi'nce reddedildi.

* Yalova'da Protestanların tatil amaçlı kullandığı yerde plan değişikliği talebi "Misyonerlik" gerekçesiyle reddedildi.

* Antalya Protestan Kilisesi defalarca başvurması rağmen kendisine mezarlık yeri tahsis edilmedi. Antalya'nın olumsuz tavrına karşın Bursa Büyükşehir Belediyesi, 29 Nisan 2011'de Bursalı Protestanlara mezarlık yeri verdi.