Belediyenin Encümen kararına karşı idare mahkemesinde açılan davada mahkemenin yürütmenin durdurma istemini reddetmesiyle Tepekule halkının hayatını karartan ipotek kavramı 24 yıl sonra ortadan kalkmış oldu.
 
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Tepekule Mahallesinde, 1987 yılında yapılan imar uygulamaları sırasında özel parselasyona dayalı hisseli satışlar sırasında eski malikler lehine konulan ipotek kayıtları nedeniyle mağdur olan vatandaşlarla önceki gün akşam saatlerinde tekrar bir araya geldi. 

Mahallenin sorunlarına ortak olarak onlara sahip çıkan Başkan Karabağ, yargıdan gelen müjdeli kararı vatandaşlarla paylaştı. Yaklaşık bir yıl önce yine aynı düğün salonunda buluştuğu vatandaşlara "Sizin derdiniz, benim derdim. Kaçarak değil, savaşarak bu olayı çözeceğiz" dediğini hatırlatan Başkan Karabağ, encümen kararıyla iptal edilen yaklaşık 50 bin metrekarelik alanın dağıtım cetveli ve ölçü krokisine karşı açılan davada verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddedildiğini söyledi. Başkan mahkeme kararını takiben ipotek tesis edilmeksizin yapılan yeni dağıtım cetvelleri düzenlediklerini anlattı.


Emsal teşkil edecek


Yeni dağıtım cetvellerine karşı da ipotek lehdarlarınca iptal davası açıldığını ancak İzmir 3. İdare Mahkemesinin Belediyenin bu işleminin yürütülmesinin durdurulması istemini reddettiğini ifade eden Karabağ, ipotek sorununu çözmeye yönelik 9 Encümen kararı bulunduğunu, mevcut ret kararının tüm davalar için emsal oluşturmasını beklediklerini kaydetti.

Karabağ; "Yıllar önce yapılan bir hatanın faturası vatandaşa kesildi. Bedelsiz terk edilmesi gereken alanların, tekrar sizin tapularınızın hisseleri üzerinden ipotek konularak karşılanmış olması sorununu mevcut dağıtım cetvellerini belediye olarak iptal ederek çıktığımız bu yolda hukuk da bizi haklı buldu. İzmir 3. İdare Mahkemesinin kararı 50 parsel üzerindeki yaklaşık 100 hanenin tapularındaki ipotek işleminin kaldırılmasını sağlamaktadır. Kalan 500 parsel üzerinde yaşayan 1500 hane de yakın zamanda bu emsal kararla tapularındaki ipotek şerhlerinden kurtulacaklardır" dedi.
 

Süreç nasıl gelişti?

Tepekule Mahallesinde bulunan yaklaşık 50 bin metrekarelik alana zamanın Büyükşehir Belediye yönetimi döneminde uygulanan ıslah - imar planı 1988 yılında tapulara tescil edildi. Tapu sahibi vatandaşlar bu alanda özel parselasyon yaptı, binalar inşa etti. Yapılmış olan uygulama gereği tapu kayıtlarına eski malikler lehine konan ipotek kayıtları vatandaşlara bildirilmeyince aleyhlerine olarak parsellerine konan ipoteklerden haberdar olamayan mağdurlar, yıllar sonra karşılarına çıkan ipotek bedeli istemleriyle mücadele etmek zorunda kaldı.
Bu davalarda istenen bedeller bazı parsellerde öylesine yüksek oldu ki vatandaşlar evlerinin toplam değerine yakın taleplerle karşılaştı. Bu süreçte kaybedilen davalar, icralar, hacizler ipotek mağdurlarının altından kalkamadığı ağır sorunlar olarak bugünlere gelindi. Yaklaşık 1500 haneyi yıllardır üzen bu sorun Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ'ın ortaya koyduğu siyasi irade doğrultusunda hukuka uygun olarak yürütülen işlem süreci ile çözümlendi. Bu işlemlerin yargı denetiminden geçmesiyle de çözüm işlemlerinin hukuka ve hakkaniyete uygun olduğu kanıtlandı.