Olay, 2 yıl önce Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Halk Bankası önünde meydana geldi. Kendilerini 'barış için vicdani ret inisiyatifi' olarak adlandıran Yeni Kapı Sanat Tiyatrosu Yönetmeni ve oyuncusu Nimet Nazlı Masatçı ile eylemciler Mert Zengin, Mine Çam, Hayati Karakaya, Onur Güler ve Ali Tektaş, zorunlu askerliği karşı açıklama yaptı. 'Askere gitme, kardeş kanı dökme. Askere gitme barış için vicdani ret' yazılı dövizler taşıyıp slogan atan grup için 'Halkı askerlikten soğutmak' suçlamasıyla dava açıldı. Cumhuriyet Savcısı Zeki Türer, 6 sanık hakkında TCK'nın 318'inci maddesi uyarınca 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istedi.

İzmir 20'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına sanık tiyatrocu Nimet Nazlı Masatçı ve avukatları katıldı. Duruşmaya katılan tutuksuz sanıklardan Nimet Nazlı Masatçı, sokak tiyatrosu yaptığını, bu nedenle eylem sırasında oyuncu olarak ulunduğunu, üzerine atılı suçları kabul etmediğini söyledi. Bir kısım sanığın avukatı Kamil Ağaoğlu, Şirinyer askeri cezaevinde vicdani ret hakkını kullandığı ve işkence gördüğü basına yansıyan İnan Süer'e destek olmak maksadıyla, konu hakkında duyarlılık yaratmaya çalıştıklarını, bunun bir düşünce açıklaması olduğunu, dolasıyla müvekkillerinin emniyetin tutanağı dışında suç işlediklerine dair delil bulunmadığını belirterek, beraatini istedi.

'YASA MADDESİ İNSAN HAKLARINA AYKIRI' SAVUNMASI

Sanık Nimet Nazlı Masatçı'nın avukatı Tacettin Üstündağ, müvekkillerinin yargılandığı TCK 318'inci maddenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu savunarak, müvekkilinin eyleminin sadece sanatçı duyarlılığından ibaret olduğunu söyledi. Hakim Kemal Oruç, sanıkların 6'şar ay hapis cezasına çarptırırken, sabıkasız olmaları, mahkemedeki tutum ve davranışlarını göz önünde bulundurularak 5'er ay hapis cezası verilmesine ve hükmün açıklanmasını geri bırakılmasına karar verdi.

Duruşma sonrası sanık Nimet Nazlı Masatçı ve destek olmaya gelen bir grup tiyatrocu, basın açıklaması yaparak, ceza verilmesine tepki gösterdi.