İskender Dörtoluklar-  Kültürpark içindeki ağaç zenginliğinin tanıtıldığı gezi, İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, Prof. Dr. Şadan Gökovalı ve İzmir'i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu'nun katılımıyla gerçekleşti. 12 Eylül 1922 tarihinde İzmir'de çıkan büyük yangının ardından 421 bin metrekare alanda oluşturulan Kültürpark içinde, Güney Amerika'dan Sibirya'ya, Kuzey Amerika'dan Uzakdoğu'ya kadar dünyanın her yerinden gelen 9 bin 500 ağaç ve çalıyı barındırıyor. Kültürpark'ta bulunan bu 9 bin 500 ağacın en eskilerini çamlar ve palmiyeler oluşturuyor.

'Kültürpark'ı paylaşmaya devam edeceğiz'


1934 yılında İzmir Belediye Başkan Yardımcısı Suad Yurdkoru'nun Sovyetler Birliği'ne yaptığı bir gezi sırasında etkilendiği Kültürpark'tan İzmir'e de yapılması konusunda verdiği raporda kurulan Kültürpark'ın amacının, 'İzmir halkının hava ve güneş alma ihtiyacını, sıhhatini ve aynı zamanda inkılap ve kültür bakımından yeni nesile faydalı olmak' olarak belirlemişti. Günümüze geldiğimizde Kültürpark'tan sorumlu olan İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs ise Kültürpark ile ilgili amaçlarını şöyle sıralıyor, "Amacımız Kültürpark'ın ağaç zenginliğini İzmir halkıyla paylaşmak. Kültürpark İzmir'in ortak değeri ve zenginliğidir. İzmirliler olarak fuar ile özdeşleştiriyoruz burayı ama aslında burası Kültürpark olarak kurulmuş. Biz istiyoruz ki İzmirliler Kültürpark'tan çok daha fazla yararlansın. Burası kentin bir soluklanma mekanı. Çocuklarımıza, eşimize ve gelen konuklarımızla Kültürpark'ı ziyaret edelim. Burada bulunan ağaçların hikayelerini bilelim. Hikayeleri anlatıp çevremizde yaygınlaştıralım. Üniversite ve ilköğretim okullarında hem Kültürpark'ın hikayesi hem de  içindeki değerlerin hikayesi yaygınlaşsın. Bir 'Toplumsal Kültürpark Bilinci' oluşmasını  arzuluyoruz. Prof. Dr. Şadan Gökovalı, buradaki ağaçların hikayelerini paylaşacak. Gökovalı, "Amacımız Kültürpark konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmak.  Ağaçların hikayelerini kuşaktan kuşağa, bellekten belleğe yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Bu etkinlikleri sıkça yaparak İzmirliler'e Kültürpark'ı paylaşmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

'1358 çeşit ağaç ve çalıyı barındırıyor'

 
İzmir'i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu, Kültürpark'ın dünyadaki en büyük botanik bahçelerinden biri olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Kültürpark'taki palmiyeler, Türkiye'ye ilk olarak Dr.Behçet Uz tarafından Kahire'den getirildi. Kültürpark'taki bu ağaçlar İzmir'e gelen her ülkenin kendi ülkesinin bitkilerini getirmesiyle şekillendi. Kültürpark, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nün yaptığı araştırma sonucunda 1358 çeşit ağaç ve çalıyı bünyesinde bulunduruyor. Bu alanın oluşmasında ayrıca Halikarnas Balıkçısı'ndan da faydalanılmıştır."