Torbalı Belediyesi, İzmir'deki yerel yönetimlerin öncelikli sorunu olan çöp meselesine çözüm bulmak amacıyla hazırladığı eylem planını adım adım uyguluyor. Önce çöp ayrıştırma tesislerini kuran belediye, daha sonra ilçedeki bütün market ve 700 dolayındaki fabrikanın ambalaj atıklarına talip oldu. Şimdi ise 5 bin metrekarelik kapalı alanda atık depolama merkezi projesi hazırladı.

Tarım ve sanayide kaydettiği gel işmelerle vergi ödemelerinde Türkiye'de ilk beşe girmeyi başaran Torbalı İlçesi'nde çöpleri 8 ayrı alana aktaran, presleyip ekonomiye kazandıran ayrıştırma tesisinin günlük kapasitesi 3 tona ulaştı.

Torbalı Belediyesi yetkilileri, ilçede 200 tonun üzerindeki çöpün toplandığını, evsel atıklarla ekonomik değeri olan ambalajların aynı tutulması alışkanlığı nedeniyle 'ayrıştırmada' önemli sorunlar yaşadıklarını belirttiler.

Tesislerde kağıt, karton, plastik, cam, metal, tekstil, ahşap gibi atıklar önce ayrıştırılıyor; sonra preslenmiş balyalar halinde geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor. Torbalı Belediyesi'nin çevre mühendislerince oluşturulan bilgilendirme ekipleri ise ev ev dolaşarak vatandaşlardan evsel atıklarla, ambalajların ayrı poşetlere konulmasını istiyor.

10 ton atık ayrıştırılacak

Torbalı Belediyesi'nce kurulan tesiste ilk etapta tek vardiyada günde 10 ton ambalaj atığının ayrıştırılması amaçlanıyor. Belediye yetkilileri ilçedeki marketlerle fabrikaların ambalaj atıklarının kendilerine verilmesi gerektiğini, bunun yasal zorunluluk olduğunu belirttiler. Bu amaçla 5 bin metrekarelik kapalı alanda atık depolama merkezi kuruluyor. Sanayi tesislerinin yoğunluğu nedeniyle ilçede günlük 80 ila 100 ton arasında ambalaj atığı oluştuğu hesaplanıyor.

Hedefimiz günde 10 ton ambalaj atığı

Belediye bünyesinde kurdukları çöp ayrıştırma tesisinde önemli işlere imza attıklarını ifade eden Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, "Tesisimizi ilk kurduğumuzda ayrıştırdığımız çöplerden günde 500 kiloluk geri dönüşüm malzemesi elde ediyorduk. Aradan geçen dört ayda bu miktar günlük 3 tona çıktı. Yeni hedefimiz toplanan çöplerden günde 10 ton geri dönüştürülmeye müsait malzeme elde etmek. Bu şekilde ekonomiye muazzam bir katkımız olacak" dedi. Vatandaşları evsel atıklar konusunda bilinçlendirmeyi amaçladıklarını belirten Görmez, "Çöp konusu çok önemli. Vatandaşlarımızın ambalaj atıkları gibi geri dönüşüme müsait atıkların çöp olmadığını dahası ekonomik değeri olduğunu kavramaları gerekiyor. Bu konuda 10 bin haneyi kapsayan bir bilgilendirme çalışması yapacağız. Evlerden çıkan ambalaj atıklarının vatandaşlarımıza dağıtacağımız çöp poşetlerinde birikmesini sağlayacağız." dedi.