İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kuş Cenneti'ndeki 20 kilometrelik güzergahı tamamen doğal malzemelerle yenileyerek bisiklet ve yürüyüş parkuru haline getirdi. İzmirli bisikletsever ve doğaseverlerin sabırsızlıkla bekledikleri  açılışa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcıları Nihat Matkap, Atilla Emek, İzmir Milletvekilleri Oğuz Oyan, Alaattin Yüksel, Hülya Güven, Mustafa Moroğlu, Çiğli Kaymakamı Mustafa Ay, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, İl Genel Meclisi üyeleri, Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, eski belde belediye başkanları, İzmir'de faaliyet gösteren bisiklet kulüp ve dernekleri ile muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.   

Aynı zamanda İzmir Kuş Cenneti'ni Koruma ve Geliştirme Birliği Başkanı da olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin kuzey bölgesini önemli bir cazibe merkezi haline getirme hedefine bir adım daha yaklaştıklarını söyleyerek şöyle konuştu:
"Kuş Cenneti doğal bir zenginliğimiz. Doğal şartlarından dolayı 200'i aşkın kuş türünün konakladığı, bir kısmının ürediği, bir kısmının yaşamının bir evresini sürdürdüğü, bir kısmının da hiç ayrılmadığı çok büyük sulak bir alan. Bu sulak alan eskiden ördek avlamaya gelenlerin mekanıydı. Sonra önemi anlaşıldı ve bir çok çalışmalar yapıldı ve İZKUŞ - İzmir Kuş Cenneti Koruma Geliştirme Birliği kuruldu. 2009 Mart seçimlerinden bu yana bu birliğin başkanlığını ben yürütüyorum. Birikmiş sorunlarımız vardı. Çok ilkel bir şekilde hatta ne amaçla kullanıldığı belli olmayan balıkçı barınakları vardı. Ama gerçek işi balıkçılık olan balıkçılarımız da vardı. Onları ayırdık. Hepsini yıktık. Balıkçı arkadaşlarımıza burada 3 bölgede yeni balıkçı barınağı yaptık. Doğayı bozmayacak şekilde. Sonra kuşlara zarar veren, suyu emen ağaçlar vardı okaliptüs gibi. Onların kesimini yaptık. Kuş Cenneti'nin gezilebilmesi için bu yolun yapılması, onun için de İzmir Koruma Kurulu'ndan izin almamız gerekiyordu. Malzememizden yolun yapımına kadar bir proje yaptık. Projeyi kurula götürdük, onayladı.  Artık  İzmir Kuş Cenneti'nin her tarafı ama bisikletle ama akülü araçlarla gezilebilecek. Burası ayrı bir cennet. Tanıtılamamış, bir dünya ölçeğinde bir servetimiz burası. Artık turizmin hizmetine sunuyoruz" dedi.

Başkan'ın dileği özgürlük

Kentin kuzeyinin cazibe merkezi haline getirilebilmesi için Doğal Yaşam Parkı  ve  piknik alıanını yaşama geçirdiklerini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, bölgeye kurulan özel üniversiteler ile  kuzeye hareket geldiğini söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, Tuzla'nın idari binalarının  da bulunduğu 420  dönümlü alanda gençlik merkezi, bilim parkı ve   akvaryum kurmayı planladıklarını da sözlerine ekledi. 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı konuşmasını, "Şu anda özgürlükleri elinden alınmış, iddianameleri hazırlanmadan 7 aydır tutuklu bulunan arkadaşlarımızın, tıpkı Kuş Cenneti'ndeki kuşlar gibi bir an evvel özgür olup uçmalarını diliyorum" sözleriyle noktaladı.
Törende Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin,  Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ve
Çiğli Kaymakamı Dr. Mustafa Ay da birer konuşma yaptı.

Barınaklar yeniden düzenlendi

İzmir Kuş Cenneti'ni Koruma ve Geliştirme Birliği, Kuş Cenneti düzenlemeleri çerçevesinde, Gediz Deltası Sulak Alan Koruma Bölgesi 1. Derece Doğal Sit Alanı sınırları içerisinde ulunan yasa dışı balıkçı kulübelerini de tahliye ederek yıktı ve yerlerine tamamen doğal malzemeden yeni barınaklar yaptı. SİT Kurulu'nun onayının ardından yapılan yeni düzenlemeyle kayıtlı olan barınaklar bölgenin yapısına uygun hale getirildi.

İğde ve ılgın ağaçları dikiliyor

İzmir Kuş Cenneti'ne verilen su miktarının korunması ve özellikle kurak yaz aylarında suyun çekilmemesi için de harekete geçen Birlik, yılda 250 ton su tutma kapasitesi olan ve bundan dolayı Cennet'e büyük zarar veren okaliptüs ağaçlarını geçtiğimiz dönemde kesmişti.
Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin başvurusu ve Koruma Kurulu'nun kararının ardından İlçe Orman Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte kesilen 350 okaliptüs ağacının yerine, Gediz Deltası'nın doğal ortamına uygun türlerden olan iğde ve ılgın ağaçlarının dikimine başlandı.