Ali Budak- İzmir Bornova Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü 23 Yaş Üstü Engelliler Kurs Merkezi ile Aşık Veysel Engelliler Orta ve İlk Okulu aynı bahçe içerisinde yer alıyor. Aşık Veysel Görme Engelliler İlkokulu velilerinin 23 yaş üstündeki engellilerle kendi çocuklarının aynı tuvaleti kullanmasını istemedikleri için merkezin kapatılmasını istediklerini iddia eden engelliler merkezinin velileri, 'Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de engelliler merkezini kapatıyor ve engellileri yani çocuklarımızı sokağa atıyor. Yaşanılan duruma tepki göstermemiz ve sürecin büyümesinden çekindikleri için de aldıkları kararı geri aldılar. Sabah çıkardıkları merkeze öğlen geri girdik' dedi. Çocuklarının bu yağmurda sokağa atıldığını iddia eden veliler, 'Bu çocuklar nasıl sokağa atılır? Kiracı bile bu havada çıkarılmaz! Devletimiz bu özel çocuklara böyle mi sahip çıkıyor?' diye soruyor.


'Veli rahatsız oldu ve okulu kapattırdı' iddiası


Çocuklarının 4+4+4 eğitim sistemine geçildikten sonra zaten mağdur olarak şu anki baraka okula gönderildiğini söyleyen veli Aysel Çimen, 'Çocuklarımız 4 yıldır bu barakada eğitim görüyorlardı. Bu barakanın tuvaleti ve yemekhanesi bile yok. Çocuklarımız ihtiyaçları için bu barakadan yaklaşık 50-100 metre ilerdeki Hasan Tahsin İş Okulu'nu kullanıyordu. Yani yağmur, çamur ya da soğuk fark etmeksizin tuvalet ve yemek yeme için başka yere gidiyorlardı. Sorunumuzu her yere yazdık. BİMER dönüş yapacağını söyledi ama hala dönmedi. Neyse onlar ayrı konuşulacak şeyler. Aşık Veysel Engelliler İlkokulu velilerinden biri küçük kız çocuğuyla bizim çocuklarımızın aynı lavaboyu ya da aynı ortamı kullanmasından rahatsız oluyor. Şikayet ediyor. Çocuklarımız da sabah okullarından atılıyor. Bütün olay bundan kaynaklanıyor. 4 yıldır lavabo ve yemekhane yapılsın talebinde bulunuyoruz, yapılmadı ama bir velinin şikayetiyle çocuklarımız okulsuz kaldı' dedi.


'Bu durum çocuklarımızın dışlanmasıdır'


'Çocuklarımız sokakta kaldı' diyen öğrenci velisi Raziye Demir ise şöyle konuştu: Bir velinin tek itirazıyla bizim çocuklarımız sabah okuldan çıkarılıyor. Velilerin yani bizlerin toplanması sonrasında da okul yeniden açılıyor. Bizlere de merkezde bir sorun olduğu ve giderildiği söyleniyor. Devletimizin bizim çocuklarımıza da sahip çıkmasını bekliyoruz. Bu bir dışlamadır. Burada çocuklarımız dışlanmıştır. Şu anda çocuklarımız çok korkmuş durumda. Çocuklarımız çok ufak bir sözden bile incinirken onlara böyle bir durumu nasıl anlatacağız? Okulsuz kalmak ne demek? Kendilerini kimsenin sevmediğini düşünüyorlar! Bu yapılan bana bile ağır geldiği için tansiyonum yükseldi. İlaçla ayakta duruyorum. Zihinsel engelli çocuklarımızın bu merkezde tuvaletleri bile yokken ve tuvalet isterken sabah sokakta bırakılıyoruz ve öğleden sonra geri alınıyoruz.  


'Okulun eşyalarını hayırseverler aldı'


'Bu barakanın okula dönüştürülmesi başka kurumların ve hayırseverlerin desteğiyle oldu' diyen veli Yılmaz Özmen, 'İçerdeki masa, sandalye gibi bütün ihtiyaçlar hayırseverler tarafından karşılandı. Kendi ellerimizle taşıdık. Yetkililerden tuvalet istedik ama 4 yılda yapılamadı. Yemek yeme ve tuvalet için Hasan Tahsin İş Eğitim Okulu kullanılıyor. Okul diye verilen yerin tuvaleti bile yok. 23 yaşından sonra devletimiz çocuklarımıza sahip çıkamadı. Bize bir şey olsa ne olacak çocuklarımıza? Bu çocuklar engelli ve bilinçli olarak kesinlikle başka kimseye zarar vermez. Böyle bir durum söz konusuysa da önce çocuklara okul belirlenir ve taşınma süreci başlatılır. Sabahın köründe okuldan çıkarılmaz! Tepki gösterdik diye çocuklarımızın şimdilik geri getirildiğini düşünüyorum. Yazıktır, günahtır. Bu yapılmaz. 53 engelli çocuğa insan olan bunu reva görmez' ifadelerini kullandı.


'Yetkililer gelip sorunumuzu dinlemedi'


'Çocuğumu ilkokula yazdırmak istediğimde hiçbir öğretmen öğrencisi olarak almak istememişti' diyen veli sözlerini şöyle sürdürdü: Devlet normal okula gitsin dedi ama hiçbir öğretmen öğrencisi olmasını istemedi. Şimdi engelliler okulundayız ve buradan da atılıyoruz. Yani normal okulu bıraktım artık. Engelliler okulundan atılıyoruz. 23 yaş üzerindeki bu bireylere kimse sahip çıkmadı. Burada kimse çocuklara sahip çıkmadı. Sadece öğretmenleri ellerinden geleni yaptı. Devlet görmüyor mu? Ama sorunlar çözülmüyor. Bir velinin şikâyeti üzerine devlet okulu kapatıyor ve çocuklarımızı atıyor. Gelip burada durumu incelemiyor. Milli eğitimden yetkili ya da başka devlet yetkilisi gelip bizim derdimizi hiç dinlemedi. Ama bakarsan sorun yok.


Eğitimlerine okullarında devam edecekler


Konuyla ilgili görüştüğüm ve kesinlikle okulun kapatılmadığını ifade eden Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kadığlu, 'Engelliler merkezi kesinlikle kapatılmadı. Olayı velilerin yanlış anladığını düşünüyoruz. Hepsi bizim çocuklarımız. Aralarında ayrım yapmamız imkansız. Bütün öğrencilerimiz eğitimlerine aynı yerlerinde devam edecek. 23 Yaş Üstü Engelliler Merkezi'ni taşıma düşüncemiz var. Bunun için de gerekli çalışmalarımızı sürdürüyoruz. En kısa zamanda gerekli açıklamalar yapılacak' dedi.
 

'Sen olsan ister miydin?'


Süreçle ilgili bilgi toplamaya çalışırken ismini vermeyen ama kendisini Aşık Veysel Engelliler Orta Okulu'nun müdür yardımcısı olarak tanıtan eğitimciye, velilerin bir velinin şikayetiyle böyle olduğu yönündeki eleştirilerini sordum. Sorum üzerine böyle bir şey olmadığını söyleyen müdür yardımcısı, 'Sizin küçük bir kızınız var. 35 yaşında engelli biriyle aynı lavaboyu kullanmasını ister misiniz?' diye sordu. 'Sorumun cevabı değil. Böyle bir sorununuz varsa da okulu kapattıramazsınız. İtirazınızı gerekli mercilere yaparsınız. Buraya ihtiyaç olan lavabo için de başvuruda bulunursunuz. Bir lavabo yapılamıyor mu?' dediğimde, olaya tarafsız yaklaşmadığım için konuşmak istemediğini belirtti.