Geçen yıl 27 Ağustos'ta akşam saatlerinde, Karabağlar'daki General Asım Gündüz Parkı'nda oynayan Umut Ceylan, nereden geldiği belli olmayan mermiyle vurularak öldü. Olayın ardından araştırma başlatan polisin elindeki tek delil, küçük Umut'un vücudundan çıkarılan mermi çekirdeği oldu.

OLAYA KARIŞINCA YAKALANDI

'Uyuşturucu kullanmak, yaralama, hırsızlık' suçlarından poliste 8 kaydı bulunan 30 yaşındaki şüpheli Can Kayı, husumetlisi 34 yaşındaki Ersin Bağcıer'i de geçen yıl eylül ayında Karşıyaka Girne Caddesi'nde tabancayla yaraladı, bir gün sonra da yakalanıp tutuklandı. Şüphelinin olayda kullandığı el yapımı tabancanın, Umut Ceylan'ı öldüren silahla aynı olduğu kriminal incelemede ortaya çıktı.

Umut'un cinayet şüphelisi olduğu iddiasıyla da tutuklanan ve bu suçtan henüz hakkında dava açılmayan Can Kayı'nın, Ersin Bağcıer'i 'öldürmeye teşebbüs'ten ömür boyu, 'ruhsatsız silah bulundurmak'tan da 1 yıl hapis cezasına çarptırılması istendi. Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın karar duruşmasına tutuklu sanık Can Kayı ile Ersin Bağcıer ve avukatı Çağlar Sun katıldı.

'ÖLDÜRMEK İÇİN ATEŞ AÇTI'

Mağdur Ersin Bağcıer ifadesinde, "Kendisini daha önce çocukların ve ailelerin de olduğu alanda uyuşturucu içerken gördüm. İçmemesi için uyardım. Aramızda bir tartışma oldu. Olay günü arkadaşım Servet Doğrultan ile araçla gidiyorduk. Aracımla kırmızı ışıkta bekliyordum. Bir yıl önce esrar içtiği için kendisini dövdüğüm sanık bize doğru gelmeye başladı. Servet de bana 'Ağabey bu adamın gelişi geliş değil, kötü kötü bakıyor' dedi. Yolun kenarında elinde silahla koşup, 4 el ateş etti. Kurşunlardan 2 tanesi sırtıma saplandı. Beni öldürmek için ateş açtı. Yaşadığıma şükrediyorum. Adeta insanlıktan çıkmıştı. Kendisinden şikayetçiyim, cezalandırılmasını istiyorum" dedi.

'AMACIM KORKUTMAKTI'

Sanık ise olayda kullandığı tabancayı geçen yıl eylül ayında Bülent adlı kişiden satın aldığını, ancak açık kimliğini ve adresini bilmediğini, 7 yıldır esrar içtiğini, ancak bu olaydan 2 yıl önce bıraktığını öne sürdü. Can Kayı, "Bu olaydan bir yıl önce ağabeyimin garson olarak çalıştığı kahvehanenin giriş kapısında duruyordum. Ersin Bağcıer, birden bana saldırıp yumrukla vurmaya başladı. Ersin’in, bu olaydan sonra sağda solda uluorta 'Gelsin elimi öpsün, özür dilesin, yoksa vuracağım' dediğini duydum. Kendisinden de korktuğum için tabancayı satın aldım. Olay günü de trafik ışıklarında, evime gitmek için karşıya geçerken birden arabanın içinde kendisini gördüm. Bana yine sataştı. Bir şey yapacak diye korktum. Silahla korkutmak amacıyla ateş ettim. Amacım onu vurmak değildi" ifadelerini kullandı.

7.5 YIL HAPİS

Cumhuriyet savcısı, sanık Can Kayı'nın suçu haksız tahrik altında işlediğini, öldürmek amacıyla ateş ettiğinin anlaşıldığını belirterek cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme heyeti, sanığa, Ersin Bağcıer'i 'haksız tahrik altında kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan önce ömür boyu hapis cezası verdi. Ardından, sanığın eylemenin teşebbüs aşamasında kalması, duruşmadaki davranışları, suçu ikrarı, cezanın geleceği üzerinde olası etkileri dikkate alınarak ceza 6 yıl 3 ay hapis cezasına indirildi. Sanık Can Kayı, ayrıca, 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçundan da 1 yıl 3 ay hapis ve 1000 lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme ayrıca sanığın olayda kullandığı ve üzerinde 'Fabrique Nationale Brownings Hestal Deposel Cal 9 mm' yazan 9 milimetre çapındaki el yapımı tabanca ve şarjörüne el konulmasına karar verdi.

Ersin Bağcığer'in avukatı Çağlar Sun, verilen cezanını az olduğunu belirterek, sanığın müvekkilini öldürmek amacıyla ateş ettiğini, bu nedenle kararı temyiz edeceklerini söyledi.

Sanık Can Kayı hakkında, Umut Ceylan'ı öldürdüğü iddiasıyla yürütülen soruşturmayla ilgili henüz dava açılmadı.