Esin Gençel- Hayvan haklarından, ilkyardım konusuna kadar pek çok projenin yer aldığı dersin sorumlusu Araş. Gör. Dr. Hüsnü Kayıkçıoğlu, öğrencilerinin her konuda özverili olduklarını belirterek, yaptıkları çalışmalarda büyük emekler harcandığını söyledi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde uygulanan Topluma Hizmet Uygulamaları dersinde gerçekleşen sosyal sorumluluk projeleri ile pek çok konuda hem öğrenciler hem de halk bilinçleniyor. Daha önceki yıllarda Edebiyat ve İletişim Fükültesi'nde uygulanan Topluma Hizmet Uygulamaları dersinin son 2 yıldır Ziraat Fakültesi'nde de uygulandığını ifade eden Araş. Gör. Dr. Hüsnü Kayakçıoğlu, "Bu ders bizim fakültede 9 bölüm içerisinde Sosyal Sorumluluk Projeleri adı altında uygulanmaya başladı. Ancak üniversitemizde Edebiyat ve İletişim fakültelerinde daha önceki yıllarda da uygulandı. Ziraat Fakültesi'nin çeşitli bölümleri bu dersi almaya başladı. Geçtiğimiz yıl acemiliğimize geldi. Fakat bu yıl dersimiz topluma hizmet dersi olarak değişti. Bu nedenle bu yıl deniyimlerimizi yine öğrencilerimize aktarma olanağı bulduk. Bu yıl her bölüm bu dersi veriyor. Benim 7 grubum bulunmakta. 7 grubumun da konusu gerçekten kendi arasında çok değerli ve emek isteyen konular. Öğrencilerimi bu konuda serbest bıraktım ve konularını kendileri belirlediler. Konuları belirlerken öncelikle 14 hafta sürdürülebilir olmasına baktık. Öğrenciler, dönem başında iki hafta içerisinde bize proje önerisinde bulundular. Kabul edilen projeleri 14 haftaya yayılan bir süreçte yürütmeye başladılar. Yarıyıl başlangıcı itibari ile çalışmalara başladık. Her grup belirli bir çalışma takvimi belirledi. Öncelikle proje ile hedeflerini, neye ulaşmak istediklerini ve hedef kitlelerini belirlediler. Etkinliklerin ve dönemin bitiminde hedeflerine ulaşıp ulaşamadıklarını değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Organ bağışı kampanyası yaptık

Bir grubun bu ders kapsamında organ bağışı kampanyası düzenlediğini anlatan Kayıkçıoğlu,  "Organ bağışının yararlarını ve neler yapılması gerektiğini ilk etkinlikleri organ bağışı konferansında aktardılar. Bu konferansa Ege Üniversitesi Organ Nakil Koordinatörü katıldı. Ardından Ziraat Fakültesi D Blok'un önünde organ başığı için stant açarak bağış toplamaya başladılar. Öğrencilen mümkün olduğu kadar çok organ bağışı yaptırmayı amaçladılar. Bir diğer grubum sokak hayvanları yararına bir sosyal sorumluluk projesi geliştirdi. Özellikle barınaktaki hayvanların yetersiz koşullarda bakılmaları bunun dışında sokak hayvanlarına bir mal olarak bakıldığı gerçeğini bizim önümüze koydular. HAYTAP ile beraber bir konferans gerçekleştirdiler. Bu grubum makarna toplama kampanyası ile projeye başlamıştı. Aynı zamanda maddi yardım yapan öğretim üyelerimiz de oldu. Bu grubumuz daha sonra yine sokak hayvanları yararına kermes düzenleyecekler. Öğrencilerimiz hem derslerine hem de bu projelerine zaman ayırdı. Hepsi çok özverili çalıştı" dedi.

İlk yardım eğitimi veriyorlar


Öğrencilerinin projelerini anlatmaya devam eden Kayıkçıoğlu, "Bir grubum yetiştirme yurdundaki çocuklarla vakit geçirerek onları toplumun birer parçası olduğunu sağlamayı amacıyor. Bu amaçla çeşitli haftalarda ve günlerde 7 ile 15 yaş arası değişen öğrencilerle sinemaya gitmek ve çeşitli oyun aktiviteleri gibi etkinliklerle o çocukların bizim birer parçamız olduğunu göstermek istediler. Diğer bir grubum Batman'da Bedirhan İlköğretim Okulu'nun kırtasiye ve kitap ihtiyaçlarını gideriyor. Bu grubumda bir stant açtı. Kırtasiye ve kitap yardım kampanyası düzenliyor. Topladıkları malzemeleri okuldaki bir öğretmen aracılığıyla okula ulaştıracağız. İlkyadım konusunu ele alan grubum ise konuyla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde gönüllü sağlık eğitimi aldılar. Bilinçsiz yapılan ilk yardım uygulamaları hastaları ölüme kadar götürebiliyor. Arkadaşlarımız seçtikleri bir lise kapsamında 9. sınıf öğrencilerine ilk yardım konusunda 14 hafta boyunca bilgi verecekler. Bir başka grubum belirledikleri bir ilkokulda 5. sınıf öğrencilere kültürel miras olarak bırakacağımız doğal kaynaklar hakkında bilinçlendirme projesi uygulayacaklar. Bu miraslardan bir tanesi de topraktır. Nasıl hava su yenilenemeyen doğal kaynaklarımız olduğunu bildiğimiz halde toprağı biraz daha az önemsiyoruz. Bununla ilgili öğrenciler bir sunum gerçekleştirecek. Bir grubum özellikle Bornova'daki ağaçlandırmanın yetersizliği ile ilgili bir çalışma yürüttü. Dünya Orman Günü'nde Gümüldür Ürkmez'de geçen yıl yanan bir alanı ağaçlandırdılar. Daha sonra Bornova Belediyesi ile işbirliği içerisinde Doğanlar'da otoban yanında ağaçlandırma için ayrılan bir bölümü ağaçlandıracaklar. Bu projeler gerçekten büyük emek isteyen ve sosyal yönü çok büyük olan projeler. Çok büyük bir özveriyle bu projeleri uyguluyorlar. Öğrencilerimiz, bu projelerle faydalı, yararlı ve duyarlılığı çok yüksek işler yapıyorlar" dedi.