Açıklamada veliler 2 bin öğrencinin bir binaya şıkıştırıldığını, sınıflarda 50- 55 hatta 60 öğrencinin eğitim gördüğünü dile getirerek, çocuklarının bu yoğunlukta merdivenlerden nasıl inip çıkacaklarını, tuvaletlerde nasıl sıra bekleyeceklerini sordu. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi Suriye'den gelen çocukların da bu okula kaydedilerek sayının neden daha da arttırıldığına yanıt istedi. "Bu ortamda eğitimin nasıl olacağı sizleri ilgilendirmiyor mu?" diye soran veliler, topladıkları imzaları İzmir Valiliği'ne teslim edip ve ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdi.

2012 -2013 eğitim öğretim yılında eğim sistemine 4+4+4 uygulamasının getirilmesi ile İmam Hatip'e tahsis edilen 18 derslikli ek binanın, A ve C bloklarla ilgili ne velilerin nede okul aile birliğinin görüşlerinin alınmadığı dile getiren Öğrenci Velileri Derneği Başkanı Orhan Yüce, "Şimdi bizim sınıflarımız 50-55 öğrenci iken, imam hatip ortaokulunun sınıfları 10-12 öğrenci ile eğitimine devam ediyor. Bu adelet mi? Hükümet, Cumhurbaşkanı hani eşitlik değil de adalet istiyorlardı? Bu haksızlığa hangi veli göz yumabilir? Biz veliler de göz yummuyoruz. Çocuklarımızın eğitim hakkının savunuyoruz binalarımızı geri istiyoruz" dedi.



Yüce, tüm bunlar yetmiyormuş gibi İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün inşaatı başlatılan ve bitmek üzere olan 18 derslikli ek binanın da ihtiyaca binaen imam hatip ortaokulu olarak hizmete açılacağını dile getirdiğini belirterek, "Dindar nesiller yetiştireceğiz diye çocuklarımızın, okullarını, binalarını alarak eğitim haklarını engelliyip velileri birbirine düşürüyorsunuz. İmam hatipe giden çocuklarımız da bizi çocuklarımız. Neden ayrım yapıyorsunuz? Bırakın aileler inandıkları biçimde çocuklarına dini eğitim versinler. Laik bir devlette hükümet dine karışmamalıdır. Kalan binalarımızda kütüphanenin, laboratuvarın, öğretmenler odasının sınıflara dönüştürülüdüğünü, özel öğretim sınıfı ve okuma yazma kurslarının da sığınağa taşındığını bilmiyor musunuz? Tüm bunlara razı olacağımızı mı sanıyorsunuz. Bugün 10 Aralık İnsan Hakları Günü. İnsanların yaşam haklarının yanında, en önemli haklarından biri de eğitim hakkıdır" diye konuştu.

Veliler, açıklamanın ardından Valilik önünden ayrıldı.