Ege Üniversitesi Kemik iliği Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Savaş Kansoy ve Prof. Dr.  Serap Aksoylar Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi Konferans Salonu’nda basın mensupları ile bir araya geldi. Üç haftalık kritik süreci atlatan minik kız, en çok kardeşini özlediğini söyledi.Melis gelecek sene okuluna gidebilecek.
Uzun zamandır gündemde olan ve Türk medyasının da yakından takip ettiği ilik nakli operasyonu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından gerçekleştirildi ve Melis Akbaş taburcu edildi. Basın toplantısında  Melis’in genel sağlık durumuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Kansoy nakil sonrası gelişmelerin titizlikle izlendiğini belirtti.

Prof. Dr. Kansoy; “Melis Akbaş çok sevdiğimiz bir kızımız. İki buçuk yıl önce bir lösemi hastalığına yakalandı. İki yıl kemoterapisi sürdü. İki yıl sonra tedavisi tabii protokol bittiği için kesildi. Yaklaşık iki ay kadar sonra maalesef bir lösemi nüksü oldu. Bu nüksle birlikte bir transplantasyon kararı alındı.  Uygun kardeş vericisi ve aile içi vericisi olmadığı için akraba dışı verici tarama işlemine girişildi. Kök hücre hastaları için iyilik haline girmek önemli bir aşama. Bu hastamız da iki aylık bir kemoterapi sonucunda bir iyilik haline girdi ve transplant için uygun duruma geldi” diye konuştu.
    
İki aylık süreç içerisinde Almanya’dan uygun donörün bulunmasıyla iliğin getirtildiğini ve bu aşamada Melis’in yoğun bir kemoterapi gördüğünü belirten Prof. Dr. Kansoy, “Bu yoğun kemoterapinin amacı vücutta çeşitli organlarda kalmış lösemi hücreleri varsa bunları bertaraf etmek. Eski kemik iliğini yok edip yeni yerleşecek kemik iliğine zemin hazırlamak, yeni kemik iliğinin reddedilmesini önleyecek bir bağışıklık sistemi baskılanması yaratmak. Ürün getirtildikten sonra bir tutuma süreci var. Bu tutma süreci ortalama üç hafta kadar sürüyor. Önceden gördüğümüz gibi üç haftalık bir süre sonunda yeni kemik iliğinin tuttuğunu gördük. Herhangi bir komplikasyonla karşılaşmadık.Şu anda herhangi bir durum oluşmazsa yeni kemik iliği tutmuş olarak yaşamını sürdürecek” dedi.

Melis Akbaş: "Çok mutluyum"

Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'ndeki başarılı kemik iliği naklinin ardından sağlığına kavuşan 8 yaşındaki Melis Akbaş, taburcu edildi. Kemik iliği nakli ile yaşama dönen Melis'in ilk sözleri "Çok mutluyum" oldu.

Babası Bahadır, annesi Sevil ve 2 yaşındaki erkek kardeşi Arda Berat ile Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'nden çıkan Melis Akbaş, gazetecilerin sorusu üzerine çok mutlu olduğunu söyledi.

Abiye çocuk kıyafeti taşıyan ve yüzünde maskeyle taburcu edilen Melis Akbaş kendileri için bekletilen özel araca binerek evine doğru yol çıktı. Araca binmeden önce Melis'in babası Bahadır Akbaş, çok mutlu olduklarını vurgulayarak herkese teşekkür etti.


Melis artık evinde

Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'ndeki kemik iliği naklinden sonra sağlığına kavuşan 8 yaşındaki Melis Akbaş, İzmir'in Bayraklı ilçesindeki evinin girişinde komşuları tarafından alkışlarla karşılandı.

Annesi Sevil, babası Bahadır ve kardeşi Arda Berat ile oturduğu apartmanın girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Melis Akbaş, evini çok özlediğini, en çok da kardeşi Arda Berat'la olmak istediğini söyledi.

Çok mutlu olduğunu vurgulayan Melis Akbaş, "Bundan sonra ne yapmak istersin?" sorusunu ise "Doktor olmak istiyorum" diye yanıtladı.