Ekonomik kriz ve işçi eylemleriyle gündeme gelen Çiğli Belediyesi, sarsıcı bir faturayla karşı karşıya kaldı. Mali sıkıntılarını çözüp bütçeyi düzene sokmak için çabalayan belediye, şimdi de İzmir Valiliği ile karşıya geldi. Göreve geldiği günlerde, 'Belediyenin 300 milyon TL'ye yakın borcu var' açıklaması yapan Başkan Arslan, '2008 yılından bu yana valiliğe ödenmesi gereken pay ödenmemiş. Rakam, bizim için çok yüksek. Zaten uzun süredir belediyenin mali yapısını düzene sokmak için çalışıyoruz. Bir yandan gelir gider dengesini ayarlamaya çalışırken diğer yandan da projeleri hayata geçirmeye gayret gösteriyoruz. Valilik, haciz işlemi yapsa da alacak bir şey bulamaz. Neyimizi alacak? Birçok taşınmazımız ve gayrimenkul üzerindeki borçlar nedeniyle şerhler yeni kalkıyor. Makam arabam ve makamımdaki eşyalar var' diye konuştu.

Yapılan hizmeti göstersinler

Belediyelerin emlak vergilerinden alınan bedellerle oluşan havuzda toplanan paraların, valilik tarafından dağıtıldığını ifade eden Arslan, harcamaların nerelere yapıldığını bilmediğini söyledi. Arslan, '2008'den bu yana Çiğli Belediyesi'nin ödeyeceği faturayı önümüze getirdiler. Valiliğin ne yaptığı, hangi kültürel varlığı koruduğundan haberim yok. Valiliğin önce bunun açıklamasını yapması gerekiyor. Ne yazık ki kanun gereği bu paraları topluyorlar ama toplanan yerlere yatırım yapılmıyor. Valilik, Çiğli'ye ne yaptığını açıklarsa biz de bilgilenmiş oluruz' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çıkarılan Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik gereği büyükşehir, ilçe ve belde belediyelerinin yıllık tahakkuk eden emlak vergisi gelirlerinin yüzde 10'u bir havuzda toplanıyor. Büyükşehir belediyesi olan illerde özel idareler kapatıldığı için para, son düzenleme gereği valilikte oluşturulan bir hesaba aktarılıyor.