Aykut Polatlı-Harmandalı'nda Su­ri­ye­li­ler için inşaa edilen 5 yıl­dız­lı otel konforundaki tesisin in­şaatı bitti. AKP ik­ti­da­rı­nın onayı ile gerçekleşen bu proje 100 mil­yon do­la­ra mal oldu. İz­mi­r'­in en fa­kir ma­hal­le­le­rin­den bi­ri olan Har­man­da­lı­'n­da in­şa edi­len mül­te­ci kam­pın­da gün­lük kul­la­nım alan­la­rı­nın ya­nı sı­ra, fi­ber in­ter­net, LED TV'­ler ile Hil­ton ban­yo ve ma­saj oda­la­rı da bulunuyor. Harmandalı da oturan va­tan­daşlar zar zor akşam eve ekmek götürme derdindeyken Suriyelilere verilen bu ayrıcalıklar halkta haklı tepkilere neden oluyor.

Mahalle sakinlerinden Hüsnü Demir, 'Halkımızın çoğu burada aç ve zor iş buluyorlar. Buraya geirlerse iş olanakları daha da kısıtlanacak. Zor geçinen insanlarımız daha zor durumda kalacaklar. Bu Suriyeliler haberlerde görüyoruz hırsızlık ve çeşitli suçlara karışıyorlar. Onları da anlamaya çalışıyorum, insanlar aç bu yüzdende yapıyorlar diyorum. Yani bir yerde acıyor bir yerde de kızıyorum. Çoğunun terör örgütleriyle bağlantılı olduklarını düşünüyorum. Yarın bir gün ülkelerine döndüklerinde silahı bize doğrultacaklardır' dedi.

Bozguncu istemiyoruz


Ayşe Demir, 'Buraya gelince diğer yerlerde yaptıkları gibi bozgunculuk edecek bize zarar vereceklerse istemiyorum. Burada kıt kanaat geçinen insanlarız biz. Bunun dışında fazladan sorun daha çekmek istemiyorum. Az buçuk huzurumuz var onu da elimizden almasınlar' diyor.

Harmandalı da esnaf olarak çalışan Uğur Yörüşlü, 'Dezavantajlarını şimdiden yaşıyoruz. Bir ücretin  yarısına hatta yarısından da azına çalışıyorlar. Bu da diğer çalışacak insanlarımızın işsiz kalmasına sebep oluyor. Bu yüzden Suriyelilere karşıyım. Geçim kaynağı sağlayamayan insanlar mutlaka başka yollarla bu ihtiyaçlarını sağlayacaklardır bu yüzdende bir tedirginlik yaşıyoruz. Çünkü buraya gelecek bir çok mültecinin parası olacağını düşünmüyorum. Bu da bir çok soruna neden olacak. Benim bir bakkalım var, ben dışarı damacanalarımı bırakıp dükkanımdan ayrılabiliyorum. Eğer buraya yerleşirlerse bırakamayacağız belki de kepengime 3-4 tane daha kilit takacağız' diyor.

Mahalle sakinlerinden Bedriye Tekin, 'Mahallemizde hırsızlıklar olaylarının yaşanmasını istemiyoruz. Eğer buraya yerleşirseler emlak filyatlarını artacağınıda düşünüyorum. Biz burada 350 TL ev kirasını zor ödüyen insanlarız. O zaman ne yaparız bilemiyorum. Biz zor geçiniyoruz eğer buraya yerleşirlerse eşim nasıl iş bulacak ve biz nasıl geçineceğiz' diyor.

Başka bir mahalle sakini Salih Bal, 'Nasıl insanlar gelecek bilemiyoruz lakin bu bizi tedirgin ediyor. Biz mahallemizde huzurlu bir şekilde yaşıyoruz bu huzurumuzu bozacaklarsa Suriyeli falan istemiyoruz. Ama kendi işlerinde iyi huylu insanlar gelecekse başımızın üstünde yerleri var' diye konuşuyor.