Eğitimlerinin aksamaması gereken ve bunu da sadece eğiticilerinden alan iki köpeğin de ya tayininin çıkması, ya da eğiticilerinin de İzmir'de kalması gerektiği savunuldu. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelecek olan yanıtın beklendiği bildirildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü bünyesinde görev yapan ve Türkiye'deki 4 ceset arama köpeği arasında yer alan Cocker cinsi 5 yaşındaki Kuki, polis memuru Zafer Damar tarafından hurdacı bir çocuğun elinde bakımsız olarak bulundu. Bir önceki köpeğinin ölmesinin ardından yeni bir ceset arama köpeği arayan 11 yıllık polis memuru Zafer Damar, köpeği çocuktan aldıktan sonra yoğun bir veteriner bakımının ardından sağlığına kavuşmasını sağladı. Ardından da zorlu eğitim sürecinden geçirdi. Bir yıl İzmir'de, 4 ay da Ankara'da köpek eğitim merkezinde eğitim alan Kuki, 4 yıldır polisin, ceset arama konusundaki en büyük yardımcısı oldu. Alman kurdu cinsi 3 yaşındaki Gargi ise, sahiplerinin evde bakımını yapamaması üzerine polise hibe edildi. Polis memuru Resul Orhan tarafından eğitilen Garbi de, 1.5 yıldır Kuki gibi ceset aramalarında görev almaya başladı.

TAYİN ŞOKU

Türkiye'de sadece 4 tane bulunduğu belirtilen ceset arama köpeklerinden Kuki ve Garbi, polisin cinayetlerdeki en büyük yardımcısı oldu. İki köpek, cinayete kurban giden ayakkabıcı işadamı Tuncay Güngör'ün Balıkesir'in Susurluk ilçesinde pirinç tarlasında toprağa gömülü cesedini, yine üç yıl önce öldürülen Mehmet Özer ile Fevzi Aluç'un toprağa gömülü cesetlerini ve Bursa'da sevgilisi tarafından öldürüldükten sonra parçalanan Sevgi Taşkın'ın toprağa gömülü parçalarını buldu. Ancak hem Kuki'nin hem de Garbi'nin büyük bağlılık gösterdikleri ve sürekli eğitim almaları gereken bakıcı polis memurları Zafer Damar'ın Şırnak'a, Resul Orhan'ın ise Şanlıurfa'ya tayini çıktı. Köpeklere eğitim veren polislerin tayininin çıkmasıyla, Kuki ve Garbi, eğitimsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

KRİZİ GENEL MÜDÜRLÜK ÇÖZECEK


Köpeklerin görevlerinde başarılı olmasının en önemli fakterü olan bakıcılarından ayrılmaması gerektiği kuralı da bu tayinler sonrasında bozulunca krize neden oldu. Uzmanlar, "Emniyet Genel Müdürlüğü ya iki köpeğin de tayinini çıkartacak, ya da eğiticileri olan polisler İzmir'de kalacak. Bu konudaki kararı Genel Müdürlük verecek" dedi.