Uzun yıllar ortalamasına göre metrekareye yaklaşık 106 kilogram yağmur alan İzmir'de bu yıl kasım ayında yağış kaydedilmedi. Bir damla yağmur düşmeyen İzmir'de barajların doluluk oranları da yüzde 35 seviyesine indi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri önümüzdeki çarşamba gününden itibaren yağış beklenebileceğini bildirirken, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri su konusunda şimdilik bir sıkıntı olmadığını söyledi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre İzmir'de Ekim 2009 ile Eylül 2010 tarihleri arasında metrekareye 934.2 kilogram ile uzun yıllar ortalamasının yüzde 35.9 fazlası, Eylül 2010 ile Ekim 2011 arasında ise 751.5 kilogram ile uzun yıllar ortalamasının yüzde 9.3 oranında fazla yağış kaydedildi. Ekim ayındaki yağışlarla metrekareye 90.3 kilogram yağış alan İzmir'de kasım ayında 1 damla yağış düşmedi.

Aralık ayının daha yağışlı geçmesini beklediklerini belirten Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Şahin, "Önümüzdeki 1 hafta boyunca da yağış beklemiyorduk. Ancak, hava sistemlerinde meydana gelen değişiklik nedeniyle çarşamba gününden sonraki iki gün kısa da olsa yağış ihtimali görünüyor. Aralık ayının yağışlı geçmesini bekliyoruz" dedi.

Öte yandan İzmir'de bulunan dokuz barajda doluluk oranı yüzde 35'e indi. İzmir'e su sağlayan en büyük baraj olan Tahtalı Barajı'nda doluluk oranı yüzde 46.1 iken Balçova Barajı'nda seviye su verme seviyesinden daha altta, yüzde -1.3'e düştü.

Barajlardaki su seviyelerinde geçen yıla oranla pek büyük bir azalma olmadığını söyleyen DSİ 2'nci Bölge Müdürü Mustafa Altundal, "Kasım ayında yağış olmamış olabilir ancak önümüzde yağışlı periyod var. Bu dönemdeki yağışlarla barajlarımızın doluluk oranlarında artış olacaktır. Genel olarak şu an bir su sıkıntımız yok. 2012 yılında hiç yağış olmasa bile mevcut su önümüzdeki yıl yeter" dedi.

Ege Bölgesi'nde hububat ve zeytin üreticileri yağmur beklerken, bazı yerlerde yağmur duaları görülmeye başladı.