Yaklaşık bir yıl önce kalp yetmezliği tanısı koyulan 16 yaşındaki Yusuf Eneç, yaşamını sürdürmesi için gerekli kalp bulunana kadar yapay kalple bekleyecek. Geçtiğimiz günlerde durumu kötüleşen ancak yapay kalple hayata yeniden tutunan Yusuf Eneç için Kalp Damar Cerrahisi yoğun Bakım Ünitesi’nde basın toplantısı düzenlendi. DEÜ Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas’ın da katıldığı toplantıda konuşan DEÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztekin Oto, Gaziantepli bir ailenin çocuğu olan Yusuf Eneç’in kalbinin her iki yanında da yetmezlik bulunduğunun tespit edildiğini, yoğun ilaç desteğine rağmen son günlerde durumunun kötüleştiğini dile getirdi.

"KALBİ TÜMDEN ÇIKARILDI"


Prof. Dr. Oto, “Son 15 günde yapay solunum aletine bağlanan, intra aortik balon pompası ile ancak yaşatılabilmekte olan ve böbrek yetmezliği başlamış bulunan hasta, Türkiye’de çocukluk yaş grubunda ilk kez uygulanan bir operasyonla total yapay kalp takılarak hayata bağlandı” dedi. Ameliyattan hemen sonra yapay solunum aletinden çıkarak ayağa kalkan hastanın konuşur ve yürür hale geldiğini dile getiren Oto, “Yaşaması için nakil gereken Yusuf’un kalbi tümden çıkarıldı, yapay kalple nakil bekleyecek ve günlük yaşantısını hastane dışında da sürdürecek hale geldi” diye konuştu.

“TEK ÇAREMİZ NAKİL”

Lise 1’inci sınıfa devam ederken okulunu bırakmak zorunda kaldığını belirten Yusuf Eneç ise organ bağışı konusunda duyarlılık yaptığı kısa açıklamasında “Hastalığım ilerleyince beni yoğun bakıma aldılar. Direncim kalmamıştı. Sağ olsun hocamız bizi bu cihaza bağladı. Yeniden hayata döndük. Allah razı olsun. Tek çaremiz nakil. Kalp bekliyoruz. Duyarlı olmalarını isterim. Önce sağlığıma kavuşmak istiyorum” diye konuştu.

KARDEŞTEN DE DUYARLILIK İSTEĞİ


Annesi ve bir kardeşlerini de aynı rahatsızlıktan kaybettiklerini dile getiren Yusuf Eneç’in ağabeyi Mahmut Eneç de “Kardeşim hayata döndü. Yapay kalp de olsa bir nebze rahatlamış oldu. Şimdi halkımızdan duyarlılık istiyoruz” dedi.