Gaziemir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü belediyeden yardım isteyen aile sayısının artması üzerine puanlama sistemini başlattı. Puanlama sistemi ile yardımların gerçekten ihtiyacı olan ailelere ulaştırılması amaçlanıyor. Başlatılan bu uygulama ile yetkililer yardım için belediyeye başvuran aileleri evlerinde ziyaret ederek, belirli kriterlere bakarak ailenin durumu değerlendiriyor. Hazırlanan puan çizelgesine göre değerlendirilen ailelere, ev-araba sahibi olup olmadığından, gelir seviyesine, ailedeki birey sayısına, evin ısınma durumuna, okuyan çocuk sayısına kadar birçok kıstasa göre puan veriliyor.
Puanlama sistemi ile 0-50 arası puan alanlar yardıma hak kazanmazken, 50-100 arası puan alanların ise aldıkları puana göre hangi yardımı ne kadar süreyle alacağına karar veriliyor. Bugüne kadar 675 başvuruyu değerlendiren müdürlük, 50 puan üstü alan 470 aileye yardım vermeye başladı.

Değerlendirme evlerde yapılıyor

Belediyenin yardımlarından yararlanmak isteyen aileler müdürlük personeli tarafından evlerinde ziyaret edilerek verdikleri beyanların doğru olup olmadığı kontrol ediliyor. Ailenin ekonomik durumu hakkında gerek duyulduğunda komşularından ve muhtardan da bilgi alınıyor. İhtiyaç sahibini belirlemek için kullanılan kriterlerin başında 35 puan ile gelir durumu geliyor. Geliri 500 TL'den az olanlar 35 puan alırken, geliri 1500 TL'den fazla olan kişiler puan alamıyor. Diğer önemli kriter ise vatandaşın çalışma durumu. Başvuruda bulunan kişi eğer çalışmıyorsa 20, emekliyse 7, işçiyse 5, memursa 1 puan alıyor.

Engelli ve öğrenciler unutulmadı

Öğrencilere ve engelli vatandaşlara verdiği özel hizmetlerle adından söz ettiren Gaziemir Belediyesi, bu uygulamada da engellileri ve öğrencileri unutmadı. Çizelgeye göre ailede engelli birey bulunması 15 puan kazandırırken, öğrenci sayına göre 3 ile 15 arası puan veriliyor. Puan cetvelinde öksüz, yetim, gazi ve şehitlerde unutulmuyor. Puan cetveline göre ailede anne baba ayrıysa veya biri vefat etmişse 15, anne baba hayatta değilse 30 puan alacak. Ayrıca şehit ailesine 20, gazi ailesine ise 15 puan veriliyor.

Eksi puan getiren kriterler de var

Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'nün hazırladığı Sosyal İnceleme formunda yer alan maddelere göre vatandaşlara artı puanların yanı sıra eksi puanlarda veriliyor. Örneğin arabası olana eksi 15, evi olana eksi 10, dükkanı ve arsası olana eksi 20, diğer kurumlardan yardım alanlara eksi 5 puan veriliyor.