Robot ve robotik alt sistemlerin tasarım ve uygulamalarını teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışmaya katılan Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi Gonca Eştürk ile Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı 2’inci sınıf öğrencisi Nezih Aka büyük başarı gösterdiler. 9 kategoride düzenlenen yarışmada mini sumo kategorisi için tasarladıkları ve “Narsil” ismini verdikleri robot ile 20 üniversite ve 12 liseyi geride bırakan öğrenciler, “Yarışmada mini sumo kategorisi için tasarlanan tam 327 robotu eledik. Bu yarışma ile neler yapabileceğimizi görmüş olduk. Bundan sonraki hedefimiz Türkiye genelinde düzenlenen robot yarışmalarının yanı sıra 7. Uluslararası MEB Robot Yarışması’nda da birinci gelebilmek” şeklinde konuştular.

Aynı zamanda Yaşar Üniversitesi Robot Topluluğu Başkanı olan Gonca Eştürk 50 kişiden oluşan topluluğun yeni tasarımlar için çeşitli çalışmalar sürdürdüğünü söyledi.


Mini sumo robot yarışması nedir?

Mini sumo robot yarışmaları ‘dohyo’ adı verilen mat siyah renkli, dışı beyaz şeritle kaplanmış oyun alanı üzerinde yapılır. Oyunda amaç rakip robotu beyaz şerit dışında bırakmaktır. Mini sumo kategorisinde yarışan robot 500 gram ağırlığından fazla olamaz. Robot, dışarıdan kontrol edilemez yani kumanda edilemez. Robot çalıştırıldıktan sonra ne yapması gerektiğine kendisi karar vermelidir.