Medcities, Akdeniz'e kıyısı olan kentler arasında bir ağa oluşturmak, Akdeniz'de kentsel çevre problemlerine dikkat çekmek, bu sorunlara çözümler bulmak ve sürdürülebilir kalkınma konusunda çalışmalar yapmak amacıyla 1990 yılında Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Komisyonu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Kalkınma Programı tarafından kurulan Akdeniz Teknik Yardım Programı inisiyatifinde 1991'de İspanya'nın Barselona kentinde kuruldu. Birliğin 18 farklı ülkeden 26 üyesi bulunuyor. Kısa süre sonra 11 kentin daha birliğe üye olması bekleniyor.

AKDENİZ DOSTLUKTUR

İzmir Hilton Oteli'nde başlayan Genel Kurul için üye Akdeniz kentlerinden belediye başkanları, başkan yardımcıları ve temsilciler katıldı. Açılışta konuşan ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Akdeniz kimliğini öne çıkarmak üzere tüm İzmirlilerle hem fikir olduklarını söyledi. Kocaoğlu, “Çünkü Akdeniz bizim için bir yaşam biçimi. Kültür, sanat, uygarlık, neşe kahkaha ve dostluktur" dedi.

İzmir Kültür Çalıştayı'nda 5 yıl önce İzmir için yeni vizyon belirlendiğini, en önemli unsurların yenilik ve tasarım kentine dönüşüm ve Akdeniz olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, bu hedefe ulaşmak için Akdeniz Akademisi'ni kurduklarını, ay sonunda 'Uluslararası Akdeniz tarihi, kültürü sempozyumu' düzenleyeceklerini söyledi.

İzmir'in yeni Akdeniz içindeki rolü ve rotasının çizileceğine dikkat çeken Kocaoğlu “İzmir'in gelişim ve kalkınma sürecinde kültür sanat asla vazgeçilmez unsur olarak gördüğümüzden olsa gerek 'Akdeniz' deyince öncelikle kültür sanat ve tarihi algılıyoruz. Diğer Akdeniz kentleriyle ile kültürel alışveriş ve yaratıcı ortaklık fırsatları üzerinde yoğunlaşmaya çalışıyoruz. Barselona, Venedik, Beyrut, Atina, İskenderiye, Marsilya gibi Akdeniz kentleriyle ortak kültür ve sanat projeleri, kentsel işbirliği kurulması yolunda uluslararası adımlar atılmasını arzu ediyorum. Umarım bu toplantı, Akdeniz kentleri arasındaki dostluk bağlarını sıklaştıracaktır. İzmir'in kültür eksenini geliştirerek Akdeniz kültür sanat ve tasarım metropolü olarak konumlanması yönünde adım olacaktır. Yaşasın Akdeniz kentlerinin kardeşliği" dedi.

Medcities Başkanı ve Fas Tetuan Belediye Başkanı Mohamed İdaomar, yaptığı konuşmada üye kentler arası işbirliğinin gelişmesini sağlayacak birliğe hukuki statü verdiklerini söyledi. İdaomar, “Akdeniz kentleri arasında dostluğun geliştirilmesi amacındayız. Bu kentlerin karşılaştıkları sorunlarının çözümlerini bulmak için birliğin platform olmasını arzu ediyoruz. Çevre, ulaşım, hareketlilik, şehircilik olsun, bu konularda şehirler doğru bir yöne yönlendirilmeli" dedi.

Medcitieis Genel Sekreteri Barcelona metropol alanı başkan yardımcısı Jordi Portabella ise Medcities'in mükemmel bir platform olduğunu, kentler arası işbirliği sayesinde kentsel sürdürülebilir strateji geliştirildiğini söyledi. Birliğin hukuki statüye kavuşmasıyla yeni şehirlere açılabildiklerini belirten Portabella “Resmi üye sayımız 26. Yakında 11 kent daha katılacak. Bir yandan üye sayımızı arttırıyor. Öte yandan projeleri destekliyoruz. Birlik olarak gelecek süreçteki ön önemli sorunlarımız organizasyonun konsolidasyonu ve genişletilmesi, işbirliği ağının politik ağırlığını arttırmak, yerel idarelerin projeleri uygulaması konusunda işbirliğidir. Medcities ağı sayesinde barışa refaha katkıda bulunabiliyoruz" dedi.

Açılış konuşmalarının ardında Genel Kurul raporların okunması ve oturumlarla devam etti. Genel yarın yapılacak oturumların ardından kapanacak.