İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuşakları bir araya getiren ‘Gençler-Yaşlılar El Ele Projesi’, 3.yılında yeni bir etkinliğe imza atıyor. Halen 54 hanedeki 66 yaşlı ile 108 gençle devam eden sosyal proje kapsamında, yaşlılarla ‘Sözlü Tarih Çalışması’ gerçekleştiriliyor. Katılımcılardan seçilen hafızası güçlü, kendini iyi ifade edebilen ve İzmir’in çeşitli konulardaki önemli olaylarına tanıklık etmiş olan yaşlılar, sözlü tarih çalışması çerçevesinde birikimlerini proje sorumlularına aktarıyor. Gönüllü gençlerin de katkı koyduğu çalışma sonunda, yaşlıların anlattıkları derlenecek ve bir kitap hazırlanacak.

 
Geçmişin izleri geleceğe taşınacak

Bir yandan kuşaklar arasındaki dayanışmanın güçlendirilmesine destek olan, diğer yandan da çeşitli kentlerden İzmir’e okumak için gelen öğrencilerin bu kenti ve insanlarını tanıma, kültürlerini öğrenerek kaynaşma süreçlerini hızlandıran proje; sözlü tarih çalışmasıyla geçmişe ait izleri, tanıklarının ağzından bugüne aktarmayı amaçlıyor. Gençler-Yaşlılar El Ele Projesi ekibi, sözlü tarih çalışması öncesinde Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Kültürel Çalışmalar Programı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Leyla Neyzi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi’nde görev yapan akademisyenlerle görüşerek çalışmanın altlığını oluşturdu. Proje ekibi, sözlü tarih çalışmasına katılan yaşlılar için çocukluk ve gençlik dönemlerinden başlayarak hayatlarının her kesitine ilişkin sorular hazırladı. Soruların ana başlıklarını yaşlıların aile ortamları, eğitim hayatları, yaşadıkları semtlerin sosyo-kültürel dokuları, göç hikayeleri, çalışma koşulları, kentin belli başlı semtlerindeki tarihi yapılar ve ulaşım gibi konular oluşturdu.

 
Verda Hanım anılarını anlattı

Gençler-Yaşlılar El Ele Projesi’ne bu yıl dahil olan Verda Hanım da, sözlü tarih çalışmasına katılan isimlerden. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nden mezun olan Verda Hanım’ın gönüllü genci ise, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölümü öğrencisi olan Selman Alp. Gençlere dönük bir insan olduğunu ifade eden Verda Hanım, “Bu tür faaliyetler hoşuma gidiyor. Çocuklarım büyüdükten ve çalışma hayatını bitirdikten sonra boş vaktim oldu. Eğitim hayatlarına destek olduğum 10 çocuğum var. Bu projede de yeni gençleri tanıma şansım olacağı için katılmayı istedim. Gönüllü gençlerle birbirimizi tanıma fırsatımız oldu.  Onların okulları, aileleriyle, benim de talebelikte yaşadıklarımızla ilgili sohbetler ediyoruz. Onlar da benim çocuklarım arasına girdi” dedi.

Projede 3 yıldır yer aldığını belirten gönüllü genç Selman Alp ise “Ben bu projede deneyim kazandım. Bu sene Verda Teyze’yle birlikte olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Çok donanımlı bir insan olan Verda Teyze, bize çok şey katıyor. Kitap alışverişi yapıyoruz. Ayrıca, onun sayesinde farklı insanlar da tanıma imkanı buluyorum” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler ve Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sosyal İşler Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’nın katkı koyduğu projeye katılmak isteyenler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 293 35 68 ve 293 39 35 numaralı telefonlara başvuru yapabilir.