İskender Dörtoluklar- İZFAŞ Genel Müdürü  Mehmet Şakir Örs, Haber Ekspres Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bilgin ile bir araya geldi. Gaziemir'de yapılacak yeni fuar alanı hakkında bilgi veren Örs," Yeni fuar alanı bizim için çok önemli. Bu fuarı İzmir Büyükşehir Belediyesi yapacak. Zaten şu andaki fuarcılık yaptığımız holler, Ahmet Piriştina zamanında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştı. Sistem aynı olacak, biz orada işletmici olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ise sahibi olarak bulunacak. İnşaatı İzmir Büyükşehir Belediyesi yapacak. Hazır halde İZFAŞ'a teslim edecek" açıklamasında bulundu.

'Amacımız uluslararası ölçütleri oturtmak'


Yeni fuar alanının çok geniş bir alanda ve uluslararası ölçülerde oluşturulacağını vurgulayan Örs," Yeni Fuar alanında amacımız uluslararası ölçütleri oturtmak. Fuarcılık özellikle Almanya'da çok gelişmiş. Oradaki kriterler ne ise mümkün olduğunca o ölçütlerle hareket ederek, yeni yapılacak fuarı tam anlamıyla uluslararası bir faaliyet merkezi yapmayı planlıyoruz. Bu süreç aynı zamanda uluslararası iş birliklerine açık olmayı da beraberinde getirecek. Yabancı fuarcılık şirketleri de gelip, fuarlar düzenleyebilecek. Mevcut hollerde misafir fuar kuruluşları var. Ama bunlar yeterli değil" şeklinde konuştu.

'Fuar alanı 18 ayda bitecek'

İZFAŞ'ı kurumsal olarak yeni döneme hazırlama misyonlarının olduğunu vurgulayan Örs, fuar alanının bir aksilik olmadığı sürece 18 ayda biteceğini ve 2014 yerel seçimler öncesine yeteştirileceğini aktararak, "Mermer Fuarı en önemli başat fuarımız. 2014 yerel seçimleri öncesinde mermer  fuarı ile yeni fuar alanımızı açmayı düşünüyoruz. Bu aradaki süreçte üçlü saç ayağı düşündük. Birinci ayağı, Gaziemir Fuar Alanı inşaatı. Bu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ağılıklı olarak yapılacak. Biz fuarcılığa uygunluğu açısından yönlendirici bir görevde bulunacağız. İkinci ayağı, mevcut holleri kongre merkezine dönüştüreceğiz. Fuar, buradan çıkınca o holler kongre merkezine dönüşecek. Böyle büyük toplantılar ve kongreler için İzmir'de mekan sıkıntısı var. En azından bu mevcut holleri kongre merkezine dönüştüreceğiz. Üçüncü ayağı ise 'Kültür Park'ın yeniden tasarlanması. Fuarcılık, Gaziemir'e gidince burada kongre merkezleri kalacak. Bu merkezler ulusal ve uluslararası çok sayıda konuğun  İzmir'e gelmesini sağlayacak. Deniz yoluyla İzmir'e gelen kişi sayısı giderek artıyor zaten.  Bütün bunlara hitap eden ayrıca İzmirlilere rahat bir nefes alıp yararlanabileceği 'Kültür Park'ı gerçek işlevine dönüştüreceğiz. O konudaki düşüncelerimizden biri var olan imkanlarla fuarcılık müzesi yapmak. Bir başka proje olan 'Mini İzmir Mini Ege' ile turist ve turizme yönelik çalışmalar. Fuarı yaşatacak, daha çok insanların bulunabileceği İstanbul ve Brüksel'dekilere benzer aktivite merkezlerine oluşturulacak. Bunun yanıda  'Kültür Park'ın dokusuna uygun küçük kafeler , rahat dolaşılabilecek yerler tasarlanacak" dedi.

'Kritik noktadayız'


İZFAŞ Genel Müdürü  Mehmet Şakir Örs, hayata geçirilecek projelerle birlikte İzmir'in fuarcılık anlamında gelişeceğinin altını çizerek şunları söyledi, "Önümüzdeki süreç içerisinde fuarcılık anlamında en azından 2014'e kadar kendi açımızdan planlama oluşturduk. Hayata geçirebilirsek bu dönem içerisinde kentimiz adına, uluslararası fuarcılık merkezi yönünde önümüz açılacak.  Özellikle mermer, gelinlik-damatlık fuarı gibi yerler yok satıyor. Ve yerli, yabancı onlarca yüzlerce firmanın talebini karşılayamıyoruz. Doyuma ulaştıktan sonra çitayı yükseltemiyorsanız, tekrar düşme riski yavaş yavaş artıyor. Tam o kritik noktadayız. Onun için bu süreçte hukuki sorunlar çıkmadan, metro benzeri şeyler yaşamadan fuarı bir an önce insanlara kavuşturabilersek biz de çok rahatlayacağız. Mermer Fuarı'ndaki başarı sonrasında fuarcılık hakkıyla yapıldığında bir kente neler katabileceğini gerçekten halk somut olarak gördü. Piriştina'nın Lozan Meydanı'ndaki 'İzmir fuarlar ve kongreler kenti olacaktır' yazısında olduğu gibi. Bu başarı anlaşılınca bir kente nasıl katma değer verdiğini ve farklılaştırdığını görüyoruz. Bu yeni yapılacak fuar merkezi ile birlikte toplu ulaşımı özendirmek gerekiyor. İZBAN bağlantısı ile uluslararası fuar merkezinin kentle bağlantısını özellikle demiryolu üzerinden sağlamak daha iyi olacak."