İzmir’in fuarlar ve kongreler kenti olma hayali sonunda gerçeğe dönüşüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte fuarcılık sektörünü büyüterek dünya standartlarına taşıma hedefi doğrultusunda projelendirilen yeni fuar merkezinin temeli yarın atılıyor. Düzenlenecek törene Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılçdaroğlu da katılacak.

 
400 milyon liralık dev yatırım

Gaziemir’deki yeni fuar merkezi, toplam 337 bin metrekarelik alanda kurulacak. İlk etapta 110 bin metrekare alan üzerinde 7 tane sergi holü yapılacak. Holler, tek ya da aynı anda birden fazla fuara hizmet verebilecek şekilde teras şeklinde tasarlanacak ve birbirlerine geçişleri olacak. Fuarda 93 bin metrekarelik kapalı otopark alanı yapılarak ziyaretçi ve katılımcıların hizmetine sunulacak. Fuar alanında ayrıca, 12 bin metrekarelik fuar sokağı, 865 metrekarelik seminer salonu yer alacak. 11 bin 300 metrekarelik alanda ise kafeterya, restoran ve idari binalar bulunacak. Tesis, sergi holleri, seminer salonları, geniş otoparkı ve sosyal donatı alanları ile uluslararası standartlarda olacak. Kurulacak seyir kulesi, fuar katılımcı ve ziyaretçilerine farklı bir ortam sunacak. Amfi tiyatro şeklinde hazırlanacak meydan ise fuarlar süresince çekim merkezi haline gelecek. Yeni fuar kompleksi projesinde, daha sonra gelebilecek talepleri karşılamak amacıyla, 2. etapta kullanılmak üzere 70 bin metrekarelik bir rezerv alanı oluşturuldu. Rezerv alan haricinde ayrıca, 42 bin metrekarelik bir alan da otel ve kongre merkezi için ayrıldı. Kente kazandırılacak bu dev yatırımın maliyeti, kamulaştırma dahil yaklaşık 400 milyon TL’ye ulaşacak. 

 
İzmir fuarcılığı çağ atlayacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 35 milyon lira kamulaştırma bedeli ödeyerek fuarcılık için hazırladığı Gaziemir’deki 337 dönüm arazi üzerine kuracağı kompleks ile kentte “365 gün fuarcılık” hedefleniyor. Bu dev yatırım, hem istihdam hem de turizm ve ticaret sektörlerine sağlayacağı katkılarla kent ekonomisine çok ciddi bir ivme kazandıracak. İzmir’in yeni fuar kompleksi, çağdaş mekanların yanı sıra, teknik ve sosyal altyapı donanımlarıyla büyük boyutlu ihtisas fuarlarının gereksinimlerini karşılayabilecek niteliklere sahip olacak. Şehir içi ulaşım, konaklama ve hizmet alanlarına yakın konumuyla, fuar katılımcılarının yanı sıra kentliler de yeni fuar alanına kolayca ulaşabilecek. Yeni fuar merkeziyle birlikte MARBLE, IF Wedding Fashion, Travel Turkey, Modeko gibi geniş katımlı fuarlar çok daha hızla büyüyecek. Yer sorununun aşılmasıyla dünyanın en büyük  mermer fuarı İzmir’de yapılacak. Bir diğer iddialı İzmir organizasyonu If Wedding Fashion ise Avrupa’nın en büyüğü olacak. İzmir fuarcılığına, farklı sektörlerde açılacak yeni fuarlarla taze kan pompalanacak.

 
Mevcut fuar holleri kongre merkezi olacak

İzmir’deki fuarcılık faaliyetleri, halen Kültürpark Fuar Alanı’ndaki toplam 23 bin metrekarelik 4 holde yürütülüyor. Gaziemir'de yeni fuar alanının hizmete girmesiyle birlikte, Kültürpark'taki uluslararası ihtisas fuar alanı holleri de Türkiye'nin en büyük kongre merkezlerinden birine dönüştürülecek. Projesi Mimar Şükrü Kocagöz tarafından çizilen Kültürpark'taki fuar alanı hollerinin kongre merkezine dönüştürülmesine ilişkin proje çalışması tamamlandı. Kongre merkezi içinde sergi alanları da yer alacak.

 
Türkiye’nin ilk “monoray”ı burada kurulacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni fuar merkezine ulaşımın kolaylaştırılması için de hazırlıklarını sürdürüyor. Bu amaçla, İZBAN’a entegre olacak ve sadece fuar alanına ulaşım sağlayacak 2 kilometrelik monoray sistemi üzerinde çalışılıyor. Yükseltilmiş kolonlara yerleştirilecek kirişler üzerinde çalışacak monoray sistemi, İZBAN’ın ESBAŞ istasyonundan başlayacak ve Akçay Caddesi’ni keserek çevreyolu-Gaziemir Kavşağı-çevreyolu paralelinden devam ederek yeni fuar alanına ulaşacak. Gidiş- dönüş tek hat olarak planlanan monoray sistemi, 2 kilometrelik güzergahta İZBAN ve yeni fuar alanı arasında kesintisiz ulaşım sağlayarak yolcu taşıyacak. Yeni fuar kompleksine gelmek isteyen yolcular,  metro ve İZBAN ile ESBAŞ istasyonuna geldikten sonra modern ve konforlu monoray  sistemi ile taşınacak. Ziyaretçiler, fuar dönüşünde de yine aynı sistemi kullanabilecek.

Dünyanın gelişmiş kentlerinde örnekleri görülen monoray, Türkiye’de ilk kez İzmir’de kurulmuş olacak.