Bu sebepten sermaye şirketleri web sitesi edinme çalışmalarına en kısa zamanda başlamalıdır ' dedi.

Düzenleme olumlu

İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası üyesi Ekonomist Ayten Karadağ, '2012 yılının Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu'nun tüm sermaye şirketlerinin kurumsallaşması ve şeffaflaşması için önemli yaptırımlar getirdiğini söyledi. Karadağ, "Bu kanun sayesinde tüm sermaye şirketlerine (anonim, limited) internet sitesi kurmayı zorunlu hale geliyor. Başka bir ifadeyle şirketçe yapılması gereken tüm ilanlar, finansal tablolar, denetleme raporları başta olmak üzere ticari sır niteliği taşıyan bilgiler hariç tüm bilgiler halka açık olacak ve hissedarların bilmesi gereken tüm bilgilerin internet sitesi üzerinden güncel bir şekilde yayınlanması yükümlülüğünün hükme bağlanmıştır' dedi.

Şirketlere site kurma zorunluluğu getirilmesinin şeffaflık ve rekabet edilebilirlik açısından önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Ekonomist Karadağ, 'Kurumsal yönetim ilkeleri ve uygulamaları dikkate alınarak getirilen düzenlemeler ve bu düzenlemeler gereğince şirketler tarafından yerine getirilmesi gereken yükümlülükler sonrasında oluşturulan internet siteleriyle şirketler, bilgiye erişim hakkını herkese tanımış oluyor' dedi
 
İnternet sitesi olan şirketlere bakıldığında mevcut tablonun şu an için çok iç açıcı olmadığını ifade eden Karadağ, 'Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) verilerine göre Türkiye'deki şirket sayısı 1,5 milyonu civarında. Ancak, web adresine sahip şirket sayısı ise yalnızca 150 bin civarında. Başka bir ifadeyle şirketlerin sadece yüzde 10'unun web sitesi var. Verilere göre Türkiye'deki büyük şirketlerin yüzde 90'ının kurumuna ait bir sitesi bulunurken, orta ölçeklilerde bu oran yüzde 50'nin altında kalıyor. Küçük ölçekli şirketlerin ise yüzde 90'ının bir web sitesi olmadığını söyleyebiliriz' dedi.
 
Kanunla birlikte bilgiye engelsiz ulaşımı sağlayarak ticaret hayatına şeffaflığın getirilmesinin hedeflendiğini belirten Karadağ, Yasaya göre şirketin sadece web sitesi kurması yetmiyor. Sitede yer alması gereken bir içerik eğer konulmamışsa bu da doğrudan kanuna aykırılık olarak sayılıyor' dedi. Karadağ, 'Yeni Türk Ticaret Kanununun şirketler dünyası için şeffaflaşma, adillik, hesap verebilirlik, mali tabloları belli standartlara göre hazırlama, şirketler ile ilgili her türlü bilgiye web sitesi ve ticaret sicil aracılığı ile erişim zorunluluğu, gibi yenilikler getirdiğini ifade ederek yeni TTK göre kurulacak internet siteleri hakkında şu bilgileri verdi:
 
Yeni Türk Ticaret Kanununda detaylı olarak bahsedilen web sitesi zorunluluğu şirketlerin ortaklarına ve diğer kurumlara karşı şeffaf olmasını amaçlıyor. Bu nedenle şu özellikler ön plana çıkıyor:

* Web sitesi zorunluluğu tüm sermaye şirketleri için geçerlidir.
* Zorunlu kanuni Web sitesi kolayca güncellenebilir olmalıdır.
* Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda web sitesinde yayınlanmalı denen tüm bilgiler, raporlar (Toplantı duyuruları, kararları, bilançolar gibi) zorunlu web sayfası içinde bulunmalıdır.
*Web sitesi zorunluluğu bilgiye kesintisiz ulaşılması için konulmuştur. Bu amaçla web sitesi yayını kesintisiz olmalıdır.
*Web siteleri ortakların uzaktan (il dışı ya da ülke dışından ) toplantılara katılmasına ve oy vermesine imkan veren esaslar üzerine kurulu olmalıdır. Kurulacak web sitelerinde görüntülü konuşma ve elektronik imzaya dayalı sistemler olması zorunludur. 
*Web siteleri kanundaki olası değişiklikleri de öngörmeli ve değişiklik yapılmaya uygun olmalıdır.
*Web sitelerinde Finansal tablolar, bunların dipnotları, yıllık rapor, yönetim kurulunun kurumsal yönetim ilkelerine ne oranda uyulduğuna ilişkin yıllık değerleme açıklamaları ile denetçilerin raporları ve yetkili kurul ve bakanlıkların istedikleri pay sahiplerinin ve sermaye piyasasını ilgilendiren konulara ilişkin olarak şirketin bildirimlerinin güncel olarak yayınlanmasını sağlayacak altyapı sistemlerinin kurulu olması gerekmektedir.