Esin Gençel- Geçen yıl 8 Aralık'ta çeşitli ziyaretlerde bulunmak için İzmir'e gelen Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Ege Üniversitesi Kampüsü'nde, EgeArt Sanat Günleri kapsamında Danimarkalı sanatçı Nina Hole'ün seramik çamurundan yaptığı 'Yanan Heykel'in açılış törenine katıldı. Tören sırasında Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi birinci sınıf öğrencisi ve Öğrenci Kollektifleri üyesi Esin Çalışkan ile Ayberk Demirhan, kendisinden önceki konuşmacıyı dinleyen Bakan Bağış'a, 'AKP defol, üniversiteler bizimdir' diye bağırdı, Çalışkan ise elindeki yumurtayı Bakan Bağış'a fırlattı. Atılan yumurta, Bakan Egemen Bağış'ın sağ gözünün alt tarafına isabet etti. Olayı soruşturan savcının hazırladığı iddianamede, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın, doktor raporunda da yer aldığı gibi 'sağ gözünün altından, hayati tehlike geçirmeksizin, basit bir tıbbı müdahale ile giderilebilecek nitelikte yaralandığı' yer aldı. Soruşturma sonrasında, öğrencilerden Esin Çalışkan'a 'kasten yaralama' suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle, 'AKP defol, üniversiteler bizimdir' sloganını atan A.D.'ye ise 2 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Dava bugün Bayraklı Adliyesi Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak.

Çantada yumurta taşımak da suç


Muhabirimizin görüştüğü, üniversite öğrencilerinden Esin Çalışkan, yumurtanın kasten adam yaralama aracı olmadığını belirterek, "Yumurta atmamalarına rağmen çantasında yumurta olduğu için 11 yıl istenen arkadaşlarımız var. Benim için 5 yıl istemeleri de artık çok normal, çünkü normalleştirdiler. Böyle bir cezayı da bekliyorduk. Bunu bilerek oradaydık. Amacımız üniversite öğrencilerinin taleplerini iletmekti. Artık başka türlü siyaset yapamıyoruz. Sesimizi duyuramıyoruz. Çünkü nasıl bir adaletle karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz. 5 yıl hapis isteminden durum kendini belli ediyor. Yaralama amacım olsaydı yumurta atmazdım. Avukatlarımız da bizi bu şekilde savunacaklar. Kasten yaralama deniyor. Yumurta kesinlikle kasten yaralama aracı olamaz. Yumurta kesinlikle bir protesto aracı ve protesto etmek de üniversite öğrencilerinin demokratik bir hakkıdır. Yüzüne gelmesi çok tesadüfi oldu. Egemen Bağış'a yönelik yapıldığı söyleniyor ancak kesinlikle orada şahsa değil AKP'ye ve AKP Hükümeti'nin üniversitedeki uygulamalarına karşı yapılmıştır. Atılan slogan ise kesinlikle hakaret değil, 'defol' bir hakaret değil, bir küfür içermiyor. AKP'nin politikalarına karşı atılmış bir slogandır" diye konuştu.

Yargılama, traji komik bir olay


Bu yargılamayı traji-komik bir olay olarak nitelendiren Ayberk Demirhan, "Eyleme bir anda karar verdik. Bakan'ın gelip gelmeyeceğini bilmiyorduk. Gelirse protesto etmek istedik. Slogan atmaktan yargılanmak traji komik bir olay. Temennimiz hem yumurtanın hem de verdiğimiz mücadelenin aklanması. Yaptığımız eylem bireysel inisiyatif kullanarak yapılmıştır. Egemen Bağış'ın kendi şikayeti yok ancak geçen sene ceketi kirlendiği için dava açan da kendisiydi" dedi.

Okulda da soruşturma açıldı


Yumurta ve slogan atıldıktan sonra apar topar, yaka paça gözaltına alındıklarını söyleyen Çalışkan, sonrasında yaşananları şu şekilde anlattı: "Daha sonra polis arabası ile Bornova Merkez Karakolu'na götürüldük. 1 gece nezarethanede kaldık. Daha sonra adliyeye çıktık. Ayberk savcılık tarafından serbest bırakıldı. Savcı benim hakkımda tutuklama talebinde bulundu. Nöbetçi mahkemeye sevkedildim, mahkemece serbest bırakıldım ve tutuksuz yargılanıyorum. Mahkemenin serbest bırakma sebebi yumurtanın zarar verici araç olarak görülmemesiydi. Şimdi aynı gerekçe ile 5 yılla yargılanıyorum. Böyle bir ikilem var ortada. Yarın biz davada üniversite öğrencilerinin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Orada da yumurtayı, üniversite öğrencilerinin taleplerini aklayıp geri döneceğimize inanıyoruz. Verdiğimiz mücadele meşrudur. Yumurtanın ardında tüm üniversiteliler adına taşımaya çalıştığı talepler vardır. Bu bir kamu davası olarak görülmekte. Ancak hazırlanan iddianamede 'sayın Egemen Bağış'ın sözleri' ard arda sıralanıyor. Dosyada durum aslında belli. Kimin ne istediği çok açık. Okulda soruşturma açıldı ancak henüz bir sonuç çıkmadı."