Esin Gençel- Selanik Uluslararası Fuarı ekibinin İTO ziyaretinde konuşan, İTO Başkanı Demirtaş, Çeşme İlçesi ile Sakız Adası arasında sefer düzenleyen bir Türk gemisine Yunan yetkililerce geçtiğimiz günlerde el konulması ile ilgili şunları kaydetti: "Yunanlı dostalarımız bu konuda bizden daha çok üzüldü. Belediye Başkanı, Yunan Konsolos'u ve Vali herkes bu konuda yardımcı oldu. Geminin bir kaç eksiği var, bu eksikler tamamlandıktan sonra gemi Çarşamba günü Çeşme'ye dönmüş olacak."

Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası Heyeti ile Selanik Uluslararası Fuarı Genel Müdürü Pozikridis Kyriakos, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Ülkeler arası ticareti geliştirmek için yapılan ziyaretler ikili görüşmeler ile devam etti. Selanik Uluslararası Fuarı Genel Müdürü Pozikridis Kyriakos, bu ziyareti gerçekleştirme sebeplerini şu şekilde açıkladı: "İzmir ile Selanik arasında pek çok ortak noktanın olduğunu düşünüyoruz. Ekonomik açıdan iki şehrin ticari ilişkiler kurması gerektiğini düşündüğümüz için buradayız. Selanik Uluslararası fuarı olarak Yunan şirketlerini yurtdışına götürmek gibi bir girişimi üstlendik. Eylül ayında İzmir'de yapılacak olan Uluslararası Fuar'da sadece Selanik'i değil, Selanik'e yakın komşu şehirlerle birlikte, işadamlarını toplayıp İzmir'e getirip ikili görüşmeler organize etmek istiyoruz. İzmir'e gelip ikili görüşme yapmak projesine ilgi çok. 29 Ağustos - 3 Eylül arasında fuar öncesi ikili görüşmeler yapmak için gelmek istiyoruz. Her sektörden katılımcılar olacak ancak turizm, gıda gibi sektörlerden yoğunlukta olacak. Bu görüşmeler için çalışmalara başladık. Selanik ile İzmir arasında deniz ulaşımı da kurmak isteriz."

Türkiye'ye dört elle sarılmalı

Ekrem Demirtaş da yaptığı açıklamada, "Ege Adaları ile 20 yılı aşkın süredir ilişkilerimiz var. En çok ticaret en yakın komşu ile yapılır. Yunanistan ile 800 milyon dolar ticaretimiz vardı 4 milyar dolara çıktı. Potansiyeli fazla ülke. Yunanistan ekonomik sorunları olan bir ülke. Ama 2013 de bu sorunları aşıp çıkış yakalayacaktır. Bu sorunları aşmak için Türkiye'ye dört elle sarılmalıdır. Türkiye 75 nüfuslu bir ülke dış ticarete dayalı büyüme üzerine ticaretini kurmuş durumda. Avrupa'daki sorunlardan sonra yeni pazarlara yöneldik. Ancak birlikte olmamız Yunanistan'ın gelişmesi için iyi olacak. Selanik ve İzmir gerçek iki kardeş. Cumhuriyet dönemi öncesi de çok yakın ilişkileri olmuş ama sonra ilişkiler kopmuş ama hep beraber bu ilişkileri tekrar kurmak zorundayız. Denizden ve havadan bu bağlantıyı kurmalıyız. İstanbul ve Atina üzerinden ticaret yapmak çok zor. 29 Ağustos- 3 Eylül arasındaki ziyaretleriniz bizim için uygundur. İkili görüşmeleri biz organize ederiz" dedi.

Gemi, Çarşamba dönüyor


Ziyaret sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, geçtiğimiz gürlerde Yunanistan ile krize neden olan Çeşme İlçesi ile Sakız Adası arasında sefer düzenleyen 'Çeşme Ekspres' adlı Türk gemisine Yunan yetkililerce el konulması olayıyla ilgili şunları kaydetti: "Yunanlı dostalarımız bu konuda bizden daha çok üzüldü. Belediye Başkanı, Yunan Konsolos'u ve Vali herkes bu konuda yardımcı oldu. Geminin bir kaç eksiği var, bu eksikler tamamlandıktan sonra gemi önümüzdeki Çarşamba günü Çeşme'ye dönmüş olacak."

Termal tedavi için Slovenya işbirliği

Öte yandan Slovenya Ticaret Heyeti de İTO'ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Slovenya ile sıcak ilişkileri olduğunu söyleyen Ekrem Demirtaş, "Hepimiz Balkanlıyız. Slovenya butik bir ülke. Türkiye'nin Avrupa'ya geçiş kapısında ekonomik bir alt yapıya sahip. Bir AB ülkesi olan Slovenya Türkiye'nin AB'ye giriş kapısı. Stratejik konum açısından önemli bir ülke. Büyüyen bir ekonominiz var. İki ülke arasında yaklaşık 1 milyar dolar ticaret söz konusu. Slovenya ve İzmir'in üretim yapıları da birbirine benziyor. İTO ülke sınırlarını aşan bir ticaret merkezi iki ülke arasında kardeşlik anlaşması var. Ama yetmez daha fazlası için çalışmalıyız" dedi.
Termal alanda Slovenya'nın bilgi birikiminden yararlanmamız gerektiğini ifade eden Demirtaş, sözlerine şu şekilde devam etti: "İzmir'de termal tedavi ve kür merkezi olarak kullanılan bir yerimiz yok. Tek başarılı uygulama Afyon'da. Şu an Çeşme'de termal tedavi ve kür merkezi için çalışmalar devam ediyor. Bu yatırımın ilginizi çekeceğini düşünüyorum. Sizi iş birliğine çağırıyorum."

Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası Heyeti Başkanı Ales Cantarutti ise Türkiye ile ilişkilerini sıcak tutmak istediklerini söyleyerek, "Slovenya'da 0 gayri safi yurtiçi hasılat oluşmuştur. Bu fırsatları değerlendirmek önemli. Türkiye Avrupa'da önemli bir piyasa ve hali hazırda bir iş ağımız var. Slovenya Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmesine sıcak bakıyor. Çünkü çok ortak yönümüz var. 2 ülke arasındaki ticari ve dostluk ilşkilerini geliştirmek, somut bazı adımlar atmak istiyoruz" diye konuştu.