Sendika binasında basın açıklaması yapan Türk Eğitim Sen 4 No'lu Şube Başkanı Hasan Şen, hem YURTKUR Bölge Müdürlüğü'nde yolsuzluk yapıldığını hem de bakanlık olarak yapılan yeni düzenlemeler sonrasında, devletin ekonomik yönden zarara uğratıldığını öne sürdü. 2013 yılında görevde yükselme ve unvan değişikliği sınav yönetmeliğinin hiçe sayılıp YURTKUR bünyesinde bu yönetmelik dışına çıkıldığını söyleyen Hasan Şen, “Bunun sonrasında Türkiye genelinde 32 müdür ataması yapılmıştır. Türk Eğitim Sen genel merkezimiz tarafından bu konuyla ilgili Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma davası açmıştı. Mahkeme, geçen mart ayında dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Usulsüz atanan 32 yurt müdürü görevlerinden alındı. Bu durumu içine sindiremeyen siyasi iktidar hemen acele bir şekilde TBMM'de bir torba kanun gündeme getirip, içerisine 'YURTKUR'da yönetmeliği değiştiriyoruz ve kuruma vizyon kazandırıyoruz' deyip yurt müdürlükleri ile genel müdürlük arasında işleri kolaylaştıran değil, zorlaştıran bir misyonu yerine getiren 20 bölge müdürlüğünü kapatarak her ilde il müdürlüğü açılmasını sağladılar. 81 yeni yandaşı makam sahibi yaptılar. Bu yasayı çıkartırken bir önemli şeyi daha yaptılar. Bugüne kadar öğrenci yurtları konusunda kendisini yetiştirmiş ve hakkıyla belirli unvanlara gelmiş yurt müdüründen genel müdür yardımcısına kadar olan unvanlarda bulunan yaklaşık 500 kişiyi bu yasa ile araştırmacı yapıp, 500 yeni yandaşa da makam mevki boşalttılar. Bu devlete yazıktır. Bu millete yazıktır. Yapılan israflar hepimizin cebinden çıkıyor. Kadrolaşma sevdasıyla devlet açıkça zarara uğratılıyor" dedi.

"BÖLGE MÜDÜRÜ NEDEN GÖREVDE?"

Yaklaşık 4 yıldır YURTKUR İzmir Bölge Müdürlüğü yapan Yakup Karaca hakkında zimmet suçlamasında bulunan Hasan Şen, “Bu kişi hakkında yapılan ihale ve satın almalarda değerinden yüksek fiyata iş yaptırıldığı yönündeki müfettiş soruşturması neticesinde, 140 bin TL zimmet çıkarılmış bu zimmeti de kuruma iş yaptırdığı firmalara ödettirmiş, aynı firmalarla çalışmaya devam etmektedir. Şimdi yetkililere soruyorum; 10 ay önce bu cezayı aldığında sayın bölge müdür vekili yönetmelik gereği neden görevinden alınmamıştır? Usulsüz ve yüksek fiyatlarla iş verdiği firmalarla hala çalışmaya neden devam etmektedir? 140 bin TL cezasını ödettirdiği firmalara değerinden fazla fiyatlarla iş yaptırmaya devam ediyor mu? Bu konuların hepsinin tekrar araştırılması gereken konular olduğu kanaatindeyiz. Yakup Karaca, zimmet cezası yanında bir de kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almıştır. Görevinden alınması gerektiği yerde, 10 aydır hala aynı görevine devam etmekte ve yeni oluşturulacak olan il müdürlüğüne atamasının yapılacağı yönünde duyumlar almaktayız" diye konuştu.

İLGİLİ FİRMALAR SUÇLU BULUNDU

İddialarla ilgili açıklama yapan YURTKUR İzmir Bölge Müdürü Yakup Karaca ise, müfettişlerin araştırmalarında, kamu zararı çıktığını, bunun üzerine bu miktarın iş yapan firmalardan tahsil edildiğini söyledi. Bu gelişme sonrasında parayı ödeyen firmaların, suçlamalara karşı kurumla mahkemelik olduklarını, ama kendisine yönelik bir suçlamada bulunulmadığını belirtti.