İzmir Büyükşehir Belediyesi bir ilke daha imza atarak bünyesinde bir Girişimcilik merkezi kuruyor. 

Girişimci gençlere yönelik eğitim ve yönlendirme misyonu da üstlenmesi hedeflenen merkezin kuruluş hazırlıkları sürerken bu kapsamda Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile bir işbirliği protokolü imzalandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, girişimcilik ve girişim mentorluğu alanlarında eğitimlerin verilmesi ve girişimci gençlere yönelik ortak çalışma alanı sağlanması amacıyla Girişimcilik Merkezi kurma kararı aldı. 

Proje kapsamında, ilgili eğitimlerin verilmesi konusunda TÜSİAD da teknik bilgi paylaşımında bulunacak. 

Bu kapsamda iki kurum arasında işbirliği protokolü imzalandı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve belediye bürokratlarıyla, TÜSİAD Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masası Başkanı İrem Oral Kayacık ve Girişimcilik Ekosistemi Çalışma Grubu Başkanı Murat Peksavaş’ın katıldığı çevrim içi toplantıda yol haritası değerlendirildi. Soyer, hazırlıklar kapsamındaki çalışma takvimini Kasım ayında çağrıya çıkılacak şekilde bitirmeyi hedeflediklerini belirterek, ‘Önümüzde ulaşımdan sağlığa, tar ımdan enerji verimliliğine kadar hepsi de son derece heyecan verici başlıklar var. Her biri üzerinde hakikaten çalışmayı çok arzu ediyoruz” dedi.

Girişimcilik Merkezi nedir, nasıl çalışacak?

İzmir'in girişimcilik dönüşümüne yön vermesi hedefiyle kurulacak merkezde temel girişimcilik eğitimleri, iş geliştirme, mentorluk hizmeti ve seminerler düzenlenecek. 

Merkez, ekonomik kalkınmanın anahtarlarından birisi olan girişimcilik ekosistemini geliştirerek İzmir’in ekonomik büyümesine katkı sunmayı ve vatandaşların refah düzeyini artırmayı hedefliyor. 

Ayrıca kentin önceliklerinin belirlenmesi ve bu önceliklere yönelik yatırım olanakları sağlanması da Girişimcilik Merkezi’nin görevleri arasında.

Dağ keçileri ihalesi iptal

Tunceli’de dağ keçilerinin avlanabilmesi için açılan ihale iptal edildi

Tunceli Valiliği tarafından ‘Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden İlimizi İlgilendiren Açıklama’ başlığıyla yapılan açıklamada, ‘Bilindiği üzere dünyanın birçok ülkesinde avcılık faaliyeti yürütülmektedir. Ülkemizde de bilimsel yönden envanteri yapılmış olan yaban keçileri popülasyonu içerisinde bulunan yaşlı erkek bireylerin bir kısmının avına avcılık kapsamında izin verilmektedir. 

Tunceli’de bilimsel metotlarla envanteri yapılan ve 13.07.2020 tarihinde 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu çerçevesinde ihalesi yapılması hedeflenen yaban keçisi ihalesine yönelik sosyal, inanç, kaçak avcılık, yaban keçisi popülasyonu ve güvenlik açısından yerinde inceleme yapılarak bir rapor hazırlanması uygun görülmüştür. 

Bu nedenle 13.07.2020 tarihinde yapılacak olan ihale iptal edilmiş olup hazırlanacak rapor sonucuna göre hareket edilecektir’ denildi. 

Gelişmeleri takip edenler biliyordur;

Dağ keçileri, yöredeki Alevilerin inancına göre, kutsal varlıklardır.

Onlar, Xızırın keçileri olarak tarif edilir.

Bu nedenle ‘kutsallarımızdan ellerinizi çekiniz!’ diye bir kampanya açmışlardı.

İşsizlik rakamları açıklandı

Resmi verilere göre; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 427 bin kişi azalarak 3 milyon 775 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,2 puanlık azalış ile yüzde12,8 seviyesinde gerçekleşti. 

Tarım dışı işsizlik oranı 0,1 puanlık azalış ile yüzde 14,9 oldu.

İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılı Nisan döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyon 585 bin kişi azalarak 25 milyon 614 bin kişi, istihdam oranı ise 4,9 puanlık azalış ile yüzde 41,1 oldu.

Bu dönemde, istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 491 bin, sanayi sektöründe 209 bin, inşaat sektöründe 361 bin, hizmet sektöründe 1 milyon 524 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin yüzde 17,5'i tarım, yüzde 20,9'u sanayi, yüzde 4,9'u inşaat, yüzde 56,7'si ise hizmet sektöründe yer aldı.

Yeni düzenleme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’dan yapılan yazılı açıklamaya göre bankaların gelirini beyan edemeyen müşterilerine tanıyabildiği azami 1.300 Türk lirası limit, 2 bin Türk lirasına çıkarıldı.

Alınan kararla ayrıca yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkilerini sınırlandırma tedbirleri kapsamında asgari ödeme tutarı bir yıl içinde üç kez ödenmeyen kredi kartlarının kullanıma kapatılması 2020 yıl sonuna kadar uygulanmayabilecek.

Koronavirüs tedbirlerinde güncelleme

Son dakika haberine göre Sağlık Bakanlığı'nca 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi' güncellenerek, yeni başlıklar eklendi. 

Buna göre; güzellik merkezlerinde çalışanlar, cep telefonlarını işleme girmeden ve müşteriyle temas etmeden önce soyunma odalarında bırakacak. 

Berber, kuaför ve güzellik salonlarında müşteriler ve çalışanlar, mümkünse konuşmayacak, yüksek sesle konuşmaktan kaçınacak.

'Bataklık Operasyonu' kapsamında 16 şirkete kayyum!

Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonu olarak değerlendirilen 'Bataklık Operasyonu' kapsamında tutuklanan 7 kişiye ait 16 şirkete kayyum atandı.

Soruşturmayı yürüten savcı, örgütün elebaşı olmakla suçlanan şüpheliler Nejat Daş, Çetin Gören ve Halil Arslantaş'ın da arasında bulunduğu 7 kişinin şirketine, suçtan elde edilen gelirlerin aklanmasında kullanıldıkları gerekçesiyle, kayyum atanmasını talep etti. 

Talebi değerlendiren Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, şüphelilere ait İstanbul ve Gaziantep'te kurulu toplam 16 şirkete kayyum atanmasını kararlaştırdı.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan 75 şüpheliden, suç örgütünün liderleri olmakla suçlanan şüphelilerle birlikte 34 kişi tutuklandı. Şüphelilere ‘silahlı suç örgütü kurma veya yönetme’, ‘örgüte üye olma’, ‘suçtan elde edilen mal varlığını aklama’, ‘Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a aykırılık’, ‘resmi belgede sahtecilik’, ‘Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkındaki Kanun'a aykırılık’ suçlamaları yöneltiliyor.

Ter karşılıksız kalmayacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kez Menderesli üreticileri sevindirdi. Değirmendere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile 200 tonluk salatalık alım sözleşmesi imzalayan Başkan Soyer, ‘Benim köylüm, çiftçim ürettiğinin karşılığını alamıyorsa, yaptığım asfaltın, köprünün kıymeti yok. Üreticim döktüğü terin karşılığını alacak. Asli görevim budur’ dedi.

‘Başka bir tarım mümkün diyerek’ yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, koronavirüs nedeniyle ürününü pazarlamakta zorluk çeken üreticiye desteğini sürdürüyor. 

Üreticiden alınan taze sebzeler ‘Biz Varız’ dayanışması kapsamında gıda kolileri ile birlikte destek olunması gereken ailelere dağıtılıyor. 

Geçtiğimiz hafta yapılan alımlarla Manisalı üzüm ve Ödemişli patates üreticilerine omuz veren Büyükşehir Belediyesi, bu kez Menderesli salatalık üreticilerinin yüzünü güldürdü. Menderesli üreticiden alınan 200 ton salatalığın 75 tonu metropol ilçelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destek programında olan 4 bin aileye dağıtılmaya başlandı.

Bu düzen değişecek

İthalata bağlı tarım politikasının çiftçinin daha da yoksullaşmasına neden olduğunu vurgulayan Soyer, şunları söyledi:

‘Pandemi süreci bize beyaz önlüklülerle eli nasırlıların çok önemli olduğunu gösterdi. Kendi kendine yeten bir ekonominin her şeyden daha çok önemli olduğunu gördük. 

Yediğimiz ekmek, kırdığımız yumurta... Asıl mesele beslenmekmiş, gıdaymış, üretmekmiş. Bizim köylümüz 50 kuruşa salatalığını satamazken, Almanya'daki, Hollanda'daki  köylerde çiftçilere baktığımızda altlarında cipleri, havuzlu evleri var. 

Çocuklarının gelecek tasası yok. 

Yaşam standartları yüksek. Neden? 

Bizim çiftçimizden daha mı çok ter döküyorlar? 

Orada daha mı fazla güneş, su var? 

Toprağı daha mı bereketli? 

Hiçbiri değil. 

Yanlış ithalat politikalarının sonucu; bizi bu bereketli topraklarda çırak çıkarttılar. 

Bu değişecek! 

Bu bir kader değil. 

Biz buna razı değiliz.

Başka bir tarım mümkün. 

Bunu yerelde hayata geçireceğiz. 

Sizlerle iftihar ediyorum. 

Şart olsun ki emeğinizi, terinizi yerde bırakmayacağız. 

Daha fazlasını, daha iyisini yapmak için hep yanınızda olacağız.’

Shanghai’da Yapay Zeka Zirvesi

2020 Dünya Online Yapay Zeka Konferansı Zirvesi, Çin'in en büyük ekonomik ve ticari merkezi olan Shanghai'de açıldı.

"Akıllı Bağlantısallık, Bölünmez Topluluk" teması altında oluşan düzenleme, dünya yapay zeka sektöründe geçerli son eğilim ve gelişmeler konusunda tartışmak üzere çok sayıda bilim insanlarını, girişimcileri ve yetkilileri bir araya getirdi.  

Toplantılarda "Bulut bilişim" konferansları da yapılacak ve organizatörlerin belirttiğine göre ilk kez holografik projeksiyonlar uygulanacaktır.     

Çin, bu türden bir konferansı Shanghai'de ilk kez 2018 yılında finanse etmişti. O zamandan beri söz konusu konferans,  yapay zeka konusunda etkili bir işbirliği ve görüş alışverişi platformuna, aynı zamanda da kentin yapay zekaya ilişkin endüstrisi için bir katalizöre dönüştürüldü. 

Yük trenlerinin taşıdığı mallarda artış

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan Alashankou Sınır Kapısı gümrüğünden edinilen bilgilere göre, Çin-Avrupa yük trenlerinin, COVID-19 salgınının ortaya çıkmasından bu yana hava ve deniz yoluyla yapılması planlanan bazı malların nakliyesini de devralması nedeniyle, bu trenlerle taşınan malların miktarında artış görüldü.

Alashankou Sınır Kapısı'nın yılın ilk yarısında, giriş-çıkış yapan 2 bin 128 Çin-Avrupa yük treni ile 192 bin konteyneri denetlediği ve bu sayının ülkede işleyiş sürdüren Çin-Avrupa yük trenlerinin sayısının beşte birini oluşturduğu bildirildi.

DİP EKSPRES

Ödüle doymuyor

Ege Bölgesi’nin en güzel zeytinyağlarını tüketici ile buluşturan Poyraz Zeytinyağları, aldığı yeni bir ödül ile kalitesini bir kez daha kanıtladı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) bünyesinde düzenlenen IOC-UZZK TÜRKİYE 2020 Naturel Sızma Zeytinyağı Yarışması’nda Poyraz Zeytinyağları, Orta Meyvemsilik kategorisinde ikincilik ödülü aldı.