İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Analiz Laboratuvarı, uyuşturucuyla mücadele çalışmaları ve adli olaylarda doğrulama laboratuvarı olarak önemli bir hizmet sunuyor. 2007 yılında kurulan laboratuvar, 2022 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmesinin ardından Türkiye'deki beş doğrulama laboratuvarından biri oldu.

Günde 100 numune sonuçlandırma kapasitesi

Laboratuvarda görev yapan 10 sağlık çalışanı, 24 saat esasına göre çalışarak günde yaklaşık 100 numuneyi analiz ediyor. İKÇÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve laboratuvar sorumlusuyla yapılan görüşmelerde, Doç. Dr. Saliha Aksun, laboratuvarın işleyişine dair önemli bilgiler paylaştı.

Buca'da üretici kadınlara yeni pazar alanları açılıyor Buca'da üretici kadınlara yeni pazar alanları açılıyor

Detaylı analiz süreci

Doç. Dr. Aksun, laboratuvarın madde kullanımı şüphesi bulunan kişilerin idrar örneklerini analiz ettiğini belirtti. Diğer hastanelerin laboratuvarlarında yapılan tarama testleri pozitif çıkan örnekler, doğrulama için kendilerine gönderiliyor. Bu örneklerin, güvenli bir şekilde taşındığını ifade eden Aksun, şu bilgileri verdi:

"Gönderen laboratuvar tarafından kilitlenen çanta, laboratuvarımızda bulunan yedek anahtarla açılıyor. Ön hazırlık işlemleri yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Bu işlemler sonrası cihazda her numunenin analizi yaklaşık 12 dakikada tamamlanıyor. Laboratuvarımızda, yaklaşık 80 maddenin varlığını değerlendirebiliyoruz. Bu yöntemle elde edilen sonuç raporları, yanlış pozitiflik endişesi taşımadan hazırlanıyor."

Adli makamlara hızlı hizmet

Laboratuvar, günde yaklaşık 100 numuneyi analiz ederek sonuçları adli makamlara sunma görevini başarıyla yerine getiriyor. Bu hızlı ve güvenilir hizmet, uyuşturucuyla mücadelede kritik bir rol oynuyor.

Kaynak: AA