Çoğu zaman örnek yönetici ve girişimci olarak adlandırdığımız bir isim var: Ege Serbest Bölgesi A.Ş. (ESBAŞ) CEO'su Dr. Faruk Güler...
Genelde kendisi ile ilgili haberleri gazeteci büyüğümüz Yaşar Eyice'den öğreniyoruz. Şimdi de, Bergama'da yakın bir zaman diliminde faaliyete geçmesi beklenen Batı Anadolu Serbest Bölgesi'nin yetişmiş eleman ihtiyacı için neler yapılması gerektiği konusunda bir oturumun düzenlenmesini sağladı Dr. Faruk Güler...
Ege Serbest Bölgesi A.Ş. (ESBAŞ) CEO'su Dr. Faruk Güler, 'Bergama şimdiden kalifiye eleman yetiştirmeye başlamalı. Gelin öğrencilerinizi birlikte eğiterek nitelikli elamanlar ortaya çıkarıp onları iş, meslek sahibi yapalım' dedi.
Toplantıda yetişmiş eleman ihtiyacına dikkat çekilerek, şimdiden kolların sıvanması gerektiğine eğitimciler aracılığıyla öğrenci ve ailelerine bu konuda bilgi verilmesinin önemine değinildi.
İllere ve merkeze olan uzaklığı nedeniyle Bergama eskiden aynen Buca gibi, 'Çıkmaz Sokak' olarak anılırdı.

Oran kaçta kaç?

Şimdi önemli bir konuya dikkat çekeyim. Bergama'da geçtiğimiz aylarda işveren-işçi buluşması organizasyonu yapıldı ve  3 bin 200 iş başvurusu yapıldı. Şirketler 231 başvuru sahibi ile görüşme isteği beyan etti. 231 görüşmeden de sadece 37 kişi işe yerleşebildi.
Yani 3 bin 200 kişi iş için geliyor.  37 kişi ancak işe alınabiliyor. Bu oran yüzde 1.5'u geçmiyor.
Buradan nasıl bir sonuç çıkarmamız gerektiği ortada.
Yetişmiş kalifiye elamana duyulan ihtiyaç bu rakamlardan açıkça okunuyor.
Özetle; vasıfsız olan iş gücümüzü vasıflı hale getirerek işsizlik ancak önlenebilir. Tabii ki bu fabrikalar ve imalathaneler için geçerli...
Yoksa Hükümetin bir fabrika bile açmadığını ve açmaya niyeti olmadığını da biliyoruz. Ama yükü bazılarına, örneğin 'vizyon sahibi' Dr. Faruk Güler gibi idealistlere yüklediğini de biliyoruz.

Tecrübe konuşuyor!

30 yıldır Ege Serbest Bölgesi'nde elde ettikleri tecrübelere konuşmasında işaret eden  CEO Dr. Faruk Güler, 'Artık nasıl bir yol izlememiz gerektiğini biliyoruz.  1990 yılında kurulan Gaziemir Serbest Bölgesi ile çok tecrübe kazandık.  Bu bölgede 20 bin kişi çalışıyor. Bu serbest bölgemiz 100 bin kişilik ailenin geçimini sağlanıyor. 2. 2 milyar dolar ihracat yapıyoruz.
Büyük bir ekonomiyiz.  Biz Bergama'ya gelmezden önce 'Yeni serbest bölgeyi nerede yapalım?' diye 3 yıl çalıştık. Bergama'dan daha güzel bir yer yok.
İzmir'e çok uzak değil artık, İzmir'e otobanla bağlandı.
Bu sorun çözüldü.
Şu an en büyük dezavantaj yetişmiş insan gücü.
Batı Anadolu Serbest Bölgesi faaliyete geçtiğinde, Bergama'da yetişmiş kalifiye elaman ihtiyacı gün yüzüne çıkacak.
Kuzey Ege'de çok insanımız var.
Bu insanımızı şimdiden kalifiye olarak yetiştirmemiz lazım.
Okullarımız eğitimcilerimiz bunun için çalışmalı.
Bizde 30 yıllık tecrübemizi aktarmaya iş birliği yapmaya hazırız' diyor.

Sanat liseleri mi, imam hatip mi?

Bu arada söylemeden edemeyeceğim, bir hatırlatma yapayım: AKP yıllar önce iktidar olduktan sonra, Başbakan Erdoğan, 'sanat okullarına' önem verdiklerini belirtmiş ve bunu teşvik etmişti, sanayinin ara ihtiyacını karşılamak adına. Ama sonra, yani son yıllarda ise ne görüyoruz! Neredeyse tüm devlet okullarının 'imam hatip'e çevrilmesine...
Tabii Diyanet de fetva veriyor.
Yanlış anlamaya neden olmayayım: 'Sanat' dediğim zanaatkar...
Güzel sanatlar; resim, heykel, müzik, bale falan değil... Ama bu tür okulların sayısı arttıkça, ileride göreceğiz ki, halkın müreffeh seviyesi daha da artacak...

DİP EKSPRES

Doğal taş sektörü Afyon'da buluştu

Ege Maden İhracatçıları Birliği, 2019'daki 4,3 milyar dolarlık maden ihracatına katkı sağlayan üyelerini Maden İhracatının Yıldızları Ödül Töreni'nde bir araya getirdi.
Ödül töreninin ilk durağı 20 Şubat'ta dünyaca ünlü Afyon beyazı mermeriyle doğal taş ihracatının merkezi Afyonkarahisar oldu.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Akrones Otel'de 1 milyon dolar üzeri ihracat yapan 40 firmanın başarısının taçlandırılacağını söyledi.
Egeli madenciler, 946 milyon dolarlık ihracat yaparak, 2019'u yüzde 3'lük artışla kapattı. Afyonkarahisar'da geçen sene toplam 363 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Madencilik sektörü 201 milyon dolarlık ihracatla Afyon'un toplam ihracatının yüzde 55'lik kısmını tek başına göğüsledi.
Bayrağımızı dünyanın dört bir tarafında dalgalandıran 40 ihracatçımız 142 milyon dolarla Afyonkarahisar'ın maden ihracatına yüzde 70 katkı sağladı.
Daha önce; Muğla, Denizli, Afyonkarahisar, İzmir ve Bursa'da 5 tane ödül töreni yapıldı.