Fuarcılıkta İzmir’in yüz akı, her yıl İzmir’e 100 milyon dolar katma değer sağlayan, sektöründe dünyanın üç büyük fuarından biri kabul edilen İzmir MARBLE Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, Çin’den tüm dünyaya yayılan corona virüs salgını sonrasında T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından ileri bir tarihe ertelendi.

İzmir MARBLE Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 1-4 Nisan 2020 tarihlerinde 26. kez dünyanın dört bir tarafından ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyordu.

Ankara’da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile bir araya gelen İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, TÜMMER Başkanı İbrahim Alimoğlu ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, Marble Fuarı’nın ertelenme kararı ile görüşmeden ayrıldılar.

Sağlık Bakanlığı’nın corona virüsün boyutlarının her geçen gün arttığı ortamda MARBLE Fuarı’nın düzenlenmesini doğru bulmadığını dile getiren Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, “Hem toplumun, hem sektörün beklediği bir karar ortaya çıktı. MARBLE Fuarı’nın ne zaman düzenleneceği ile ilgili Sağlık Bakanlığı ile istişare halinde İZFAŞ Yönetim Kurulu yeni bir tarih belirleyecek. Erteleme kararını üyelerimize duyurduk. Bu karar sektörün tüm paydaşlarına hayırlı olsun” diye konuştu.

2 Mart 2020 tarihinde İzmir’de Tarihi Havagazı Fabrikası’nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında toplanan MARBLE Danışma Kurulu’nda doğal taş sektörünün düşüncesini dile getiren EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, doğal taş sektörünün yüzde 70-80’inin erteleme talep ettiğinin altını çizmişti.

Çin’de 16-19 Mart 2020 tarihlerinde düzenlenmesi planlanan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’da 6-9 Haziran 2020 tarihlerine ertelenmişti.

öyle değil, böyle olur!

Bizim bazı aklı evvelleri anımsadınız mı?

Çin’deki Korenavirüs salgınından istifade ederek kendilerinin zenginliklerine zenginlik katmak!

Hapsinin hevesi kursaklarında kaldı...

Fırsattan yararlanmanın ne olduğunu yine Çin gösterdi!

Nasıl mı?

İşte şöyle;

‘Çin virüsten korunma giysilerinin ihracatını artıracak!’

Anlatayım:

Bir Çinli yetkili, yenikoronavirüs salgınında karşı dünyanın her yanından gelen koruyucu ekipman talebi karşısında koruyucu giysi ihracatının teşvik edildiğini açıkladı. 

Covid -19 salgınının yayıldığı bazı ülkelerde üstelik koruyucu malzeme ve ekipman yokluğu sorunu yaşanıyor. 

Bu alanda koruyucu giysilerin başlıca üreticisi olarak Çin, Endüstri ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı yetkililerinden Cao Xuejun’un bir basın konferansında belirttiği üzere, fabrikalarını salgınla küresel mücadele bağlamında ürettikleri ekipmanın ihracatını çoğaltmaya çağırdı.

Bu arada bir dizi ulusal koruyucu giysi üretim zincirlerini yenileyip donatarak daha çok üretime yönelirken toplam Çin koruyucu giysi üretim miktarı da son ay içinde bir sıçrama yaptı. 

Şu anda Çin, Hubei'de her gün 250 bin koruyucu tulum üretme kapasitesine sahip. 

Bilindiği gibi Hubei salgının en çok zarar verdiği eyalet; ancak üretilen koruyucu tulum/giysi miktarı da eyaletin talebinin üzerinde.

Akıl dışı...

Adamlar dur durak bilmiyor, her türlü şartta...

Bunu da anlatayım:

Çin, 2020’de demiryolu ağını 4 bin km büyütecek...

Çin’in en üst ekonomik planlama organı, demiryollarının inşaat faaliyetini sürdüreceklerini ve bazı projelere öncelik vereceklerini açıkladı. 

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, internet sitesi aracılığıyla yaptığı bir duyuruda, Yangtze Nehri boyunca yol alan Sichuan-Tibet yüksek hızlı tren demiryolu gibi belli başlı projelerin inşaatının hızlandırılması amacıyla çaba gösterileceğini açıkladı.

Kurumdan yapılan duyuruya göre, ülkenin merkez ve batı bölgelerinde demiryolu inşaat faaliyetine hız verilecek; şehirler arası demiryolu projeleri düzenli biçimde teşvik edilecek. Ayrıca Komisyon, demiryoluyla yolcu ve yük taşıma süreçlerine eşit önem verildiğinin de altını çizdi.

Çin’de işletmeye sokulmuş olan demiryolu ağı geçen yılın sonunda 139 bin km’ye ulaştı. Bu rakamın 35 bin kilometresi yüksek hızlı tren için inşa edilen demiryollarından oluşuyor. 

Öte yandan ülke demiryolu şebekesini, 2020 yılında 4 bin km daha uzatmayı öngörüyor.

3 trilyon doları aştı

Çin Devlet Döviz İdaresi tarafından açıklanan verilere göre, Çin'in döviz rezervi Şubat sonu itibarıyla 3 trilyon 106 milyar 700 milyon ABD dolarına ulaştı.

Çin Devlet Döviz İdaresi Sözcüsü Wang Chunying, Çin'in döviz piyasasının işleyişinin Şubat ayında istikrarlı bir şekilde ilerlediğine işaret etti.

Wang, "Uluslararası finans piyasası bakımından, yeni korona virüsü salgınının küresel boyutta yayılması ve önemli ülkelerin ekonomik durumu ile para politikalarına yönelik beklenti gibi unsurların etkisinden dolayı, ABD doları endeksinde ve belli başlı ülkelerin tahvil fiyatlarında yükseliş görüldü" dedi.

Wang, salgının Çin ekonomisinde belli derecede etkiler yaratmasına rağmen, kapsamlı unsurlara bakıldığında, Çin ekonomisinin uzun vadede olumlu gelişme eğiliminin değişmeyeceğinin görüldüğünü ve salgın etkisinin geçici ve kontrol edilebilir olduğunu kaydetti.

Wang, "Çin'in döviz piyasası, istikrarlı işleyişi sürdürecek temele ve koşullara sahip" diye konuştu.

Çevreye zararlı yatırım gelmesin

İşte bizim için önemli bir haber..

İlçede kurulması planlanan ve çevreye zararlı olacağı iddia edilen tesisler için ilgili muhtarlar ve basın mensupları ile bir araya gelen Torbalı Ticaret Odası Başkanı A. Vahap Olgun ‘Çevreye zararlı yatırım gelmesin. Mevcut işletmelerimiz çevreye zarar vermeyen fabrikalar. İlçemizin tarıma dayalı sanayide gelişmesini istiyoruz. Gelecek nesilleri zehirlemeye kimsenin hakkı yok’ dedi.

Torbalı OSB’de tarımsal üretimin yüksek olduğu verimli arazilere yakın bir noktada akü geri dönüşüm tesisi kurulması için bakanlıktan olur gelmesiyle birlikte bölge sakinlerinden tepkiler gelmeye başlamıştı. Tesisin, faaliyete geçmesiyle çevredeki tarım arazilerine yetişen ürünlerin zarar görmesini istemeyen üreticiler, seslerini ilgili makamlara duyurmak amacıyla Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’nin girişinde geçtiğimiz ay eylem yapmıştı.

Torbalı akü geri dönüşüm ile ilgili sevinç yaşarken hafta başı iki önemli gelişme daha yaşandı. 

Önce Subaşı Mahallesinde tehlikeli atık ara depolama tesisi, ardından yine Subaşı’da balık atıklarının işlenmesi ile balık yağı tesisi için ÇED sürecinin başlatıldığı haberi üzerine Torbalı Ticaret Odası (TTO) harekete geçti. 

İlgili muhtarlar ve basın mensupları ile bir araya gelen Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Meclis Başkanı Erkan Aksoy, odanın çevre ve hukuk danışmanları süreç ile birlikte bilgi verdi.

Olgun “Torbalı’ya yatırım için en çok çırpınan kurum Torbalı Ticaret Odası’dır. Fakat çevreyi kirletecek, havaya, suya veya tarıma zarar verecek işletmeleri ilçemizde istemiyoruz. Bu konuda ne yapılması gerekiyorsa biz ilçemizdeki sivil insiyatif ile hareket etmeye hazırız. Dedelerimizden temiz bir şekilde devraldığımız, hava, su ve toprağı kirletmeye, çevremizi zehirlemeye kimsenin hakkı yok. 

Subaşı ve Yazıbaşı’da balık yemi fabrikası var. 

Yıllardır sanayici ve yöre halkı kokusunu çekiyor. 

Çevre Bakanlığına şikâyetler gidiyor ama hiçbir sonuç alınamıyor. İlçemizdeki sanayi kuruluşlarının hemen hemen hepsi üretimleri ile ülke ekonomisine katkı koyuyor. 

1-2 firmanın bu yapıyı bozmasını istemiyoruz. 

Torbalı’nın gelişim aksı, çevreye zarar verecek tesisler olmamalı. Biz tarıma dayalı sanayide gelişim göstermek istiyoruz” dedi. 

Kadınlar en çok!...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yapılan ankete göre, kadınlar en çok perşembe günleri dijital mağazaları ziyaret ediyor.

50-75 Liralık ürünleri çekici bulan kadınların, alışveriş amacıyla internete en az girdikleri günler ise önce cumartesi, sonra da pazar.

Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın üyelerinin bir kısmı arasında yaptığı ankete göre, internetten en fazla alışverişi 25-34 yaşları arasındaki kadınlar yapıyor. Kadınlar e-alışveriş için en yoğun mesaiyi ise perşembe günleri harcıyorlar. Hafta sonu tatili için uçak, otel rezervasyonu ile yine hafta sonu kullanılacak giyecek, kozmetik ürünleri ağırlıklı olarak perşembe günleri satın alan kadınların gün olarak ikinci tercihleri pazartesi oluyor.

Yüzde 20’si kadın

Silverline Ankastre kadın iş gücünüartırmak amacıyla İşkur ile projeler geliştirirken, son 5 yılda kadın çalışan sayısını % 300’denfazla arttırdı.

Fabrika ve yönetim kadroları dahilyaklaşık 340 kadının istihdam edildiği Silverline’da toplam çalışan sayısınınyaklaşık % 20’si kadınlardan oluşuyor. 

Toplam istihdam 1850… 

Marka, bölgede kadın istihdamının artırılması ve kadınların iş hayatına katılması için İşkur’la birlikte İşbaşı Eğitim Programları düzenleyerek çeşitli mesleki eğitimler veriyor.

İnsan kaynakları araştırmaları

Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü işbirliğiyle İnsan Kaynakları (İK) Araştırmalarının Geleceği konulu konferans düzenlendi.

 İngiltere (Birleşik Krallık)’nin saygın yükseköğetim kuruluşlarından Bath Üniversitesi’nden Doç.Dr. Yasin Rofcanin tarafından verilen konferansı  çok sayıda lisansüstü öğrencisi, araştırmacı ve akademisyen izledi.

Sıradan değil!

Sanayicilerimiz için planlanan eğitimler devam ediyor.

Alanında deneyimli eğitimciler tarafından gerçekleştirilen eğitimlerden arada söz ediyorum.

TRIZ Eğitimi nedir, biliyor musunuz?

Kısaca söyleyeyim:

Problem Çözme, Sistematik ve Bilimsel İnovasyon Yöntemidir.

TRIZ yaklaşımı, ‘Yaratıcı Problem Çözme Teorisi’ olarak tanımlanmaktadır. 

TRIZ; üniversitelerde, şirket bölümlerinde ve Ar-Ge merkezlerinde, meydan okuyucu problemlere çözüm sağlayıcı, hızlı problem çözme, yaratıcı düşünme becerileri geliştirme, rakip patentlerin etrafından dolanma, yeni patent alma ve sistematik inovasyon geliştirme aracıdır.

Hayata geçirilen eğitim programı ile çalışanların yaratıcılık seviyelerinin yükseltilmesi, inovatif ürün ve süreç tasarımı için yeni araçların öğrenilmesi, buluşla ve fikri mülkiyet ile sonuçlanacak çalışma felsefesi, yüksek problem çözme motivasyonunun sağlanması, TRIZ yaklaşımı ile rakipler arasında fark yaratılması hedefleniyor.

Bazılarına göre ‘önemli’ değil

Siyasetçiler için düzenleme yapıldığını biliyorum.

Ama şimdi ‘Profesyoneller İçin Hitabet Eğitimi’ de düzenlenmeye başlandı.

Bu eğitimde; günümüz iş dünyasında her gün ihtiyacımız olan etkili sunum yapma, dinleyici kitlemizi etkileme, hazırlık sürecini iyi öğrenme ve pratik yapma konularında katılımcıların beceri ve deneyim düzeylerini arttırmayı amaçlanıyor.

 Konuşmanın hazırlık sürecine zaman ayırarak, dinleyici analizi yaparak ve her katılımcının kendi konuşmasını hazırlayacağı deneyime dayalı bir içerikle katılımcıların daha iyi konuşma yapmanın püf noktalarını görecekleri ve birbirlerini değerlendirerek bu yolda becerilerini arttıracakları bir eğitim hedefleniyor.

Tabii ki benim bu anlattıklarım İzmir’de olmuyor, düzenlenmiyor...

Çünkü bizimkiler her şeyi en iyi şekilde bildiklerine inanıyorlar.

Norm Holding için...

ABD ve Avrupa pazarında iyi bir ivme yakalayan Norm Holding, bu pazarlardaki yatırımlarına devam ederek, büyümesini sürdürecek. 

Norm Holding Genel Sekreteri Sedef Yücer Tan, Amerika Pazarı ile ilgili sunumunu Ege İhracatçı Birlikleri konferans salonunda yaptı. 

Genel Sekreter Sedef Yücer Tan, Norm Holding’in Amerika ve Avrupa yatırımlarının devam edeceğini söyledi. 

‘Yapı Günleri’’nin platin sponsoru

DYO, sektöre kattığı yenilikleri geleceğin mimar ve mühendislerine tanıttı. ‘’Yapı Günleri’’ne sponsor olan DYO, standındaki VR uygulaması ile katılımcıların ilgi odağı oldu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Yapı Topluluğu (DEYAP) tarafından bu sene beşincisi düzenlenen, YAPI GÜNLERİ,  5-8 Mart 2020 tarihleri arasında gerçekleşti. İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık eğitimi alan öğrencilerle, sektörün önde gelen firmalarını buluşturan ‘’YAPI GÜNLERİ’’ne platin sponsor olan DYO, geleceğin mimar ve mühendislerine yapı sektörüne sağladıkları inovatif yaklaşımı ve köklü marka olabilmenin inceliklerini aktardı. 

Hayatı kolaylaştıran teknoloji

Uzak ve yakını bir arada net göstermeye yarayan progressive cam dizaynlarında görme ile ilgili uzak, orta ve yakın alan olarak üç ana bölüm bulunuyor. 

Camın yanal alanlarında yer alan dördüncü bölüm olan periferik (puslu) alan ise son kullanıcıların işini, dizayna adapte olma konusunda daha da zorlaştırıyor. 

Uzak alandan yakın alana doğru artan numara geçişlerinde gözlerde adaptasyon süreci gerekebiliyor. 

HOYA’nın patentli üretim teknolojisi “Stable View Enhancer” (Sabit Görüş Artırma), bu adaptasyon sürecini en aza indiriyor ve son kullanıcıya kusursuz bir görüş için zemin hazırlıyor.

Siber saldırılarla ilgili 

Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin’e yönelik siber saldırılar hakkında Amerika Birleşik Devletleri’nden net bir açıklama beklediklerini bildirdi. 

Çinli antivirüs hizmet sağlayıcısı şirket Qihoo 360 tarafından gerçekleştirilen analizde, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı’na (CIA) bağlı APT-C-39 adlı birimin, uzun bir süre boyunca Çin’deki havacılık kurumları, Ar-Ge kuruluşları, petrol şirketleri ve hükümet birimlerine siber saldırılar gerçekleştirdiği ortaya koyuldu. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, dün başkent Beijing’de düzenlenen basın toplantısında, Çin hükümetinin konuyla ilgili tutumunu aktardı.