Ben; gerek kendi işlerim gerekse aile bireylerimin değişik işleri nedeniyle Kemeraltı Çarşısı ile çok yakın ilişkiler yaşadım. Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği'nin kurucu üyesi olmasam da anılan derneğin değişik kurullarında görev aldım. Artık bilemem ama; şimdi yazıyorum, elimden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştım. Hadi bir tuğla da ben koyayım diyerek koşturduğumu bilenler bilir.
Sanırım 1,5 sene filan oluyor bu güzel çarşı hakkında geçirmiş olduğum deneyimlerden kaynaklanan bilgiler eşliğinde 2014'ün 11 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında gazetemizde dört seri yazı ile düşüncelerimi yansıtmaya çalışmıştım.

2015'in son günlerinde artık sürekli hale dönüşen "Kemeraltı Çarşı Günleri Etkinliği"nin açılışı Konak Belediye Başkanı Sn. Sema Pekdaş ve Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği  Başkanı Sn. Ümit Kaya ve tüm esnafın katkıları ile gerçekleştirildi. Her yıl bir bayram görüntüsü verilerek yapılan etkinlik açılışı ülkemizin içinde bulunduğu durum göz önüne alınarak olabildiğince sadelikle yapılabildi. Doğaldır. Ülkemizde bir taraflar kan deryası içinde yüzerken bizlerin kutlama yapabilmesi pek de doğru sayılmazdı.
Her zaman İzmir ticaretinin kalbi olarak tanımlanan Kemeraltı Çarşısı son 30 - 35 yıldır sürekli olarak kan kaybetmektedir. Geleceklerine eskilerden beri umutla bakmayı alışkanlık haline getirmiş esnaf kesiminin durumu giderek zorlaşmaktadır.

Ülkemizde dernekçilik yapmak gerçekten kolay değildir. Ciddi fedakarlık ister. Kısa tanımla tuzu kuru olarak bilinen kesimlerin kurdukları dernekleri ayrık tutacak olursak geniş kesimleri kapsayabilecek dernekler ne yazık ki üyelerinin ya da üye olabileceklerin ilgisizliği ile karşı karşıyadırlar. Kuruluş tarihi 15 yıl öncesine giden "Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği" de aynı sorunları yaşayarak bu günlere kadar gelebilmiştir. Söylediğim gibi üyelerinin ya da üye olabileceklerin derneğe olan yaklaşımları ilgisizliklerle doludur. Yakınmaya gelince bol bol yakınma ama öte yandan "Hadi gel sen de taşın altına elini sok" deyince o yakınanlar da dahil ara ki bulasın. Fıkrayı yineleme gerek yok bilenler bilir. Nasrettin Hoca ile Timur örneğindeki gibi. Ne demişti Hoca'mız "Haşmetlim, ahali filinizden çok hoşnut, emrederseniz bir de eşini lütfediniz" (!)
İşte bu ilgisizliklere karşın kulağıma gelen ufak bir gelişmeye değinmek istiyorum. Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Sn. Ümit Kaya ile bire bir görüşme yapmadık. Ama olanları izliyerek haberleri değerlendirmeye çalışmaktayım. Proje; uygulamaya geçip istenilen yönde gelişme gösterirse Kemeraltı çarşısına katkıda bulunacağı şüphesizdir.
Bakınız neler oluyor. İstanbul Kapalıçarşı, Bursa, Edirne, Kayseri, Konya, Maraş çarşıları esnaf dernekleri ve bizim İzmir Tarihi Kemeraltı  Esnaf Derneği ülke çapında bir Esnaf Dernekleri Federasyonu oluşturma çabası içindeler. Gene duyduğuma göre böyle bir federasyonun 2'nci başkanı olarak galiba bizim İzmirlimiz, Kemeraltı Derneği'nin Başkanı Sn. Ümit Kaya düşünülmekteymiş. İşte bu YEDİ derneğin ortak çalışmalarının bir sonuç getirebilmesini şimdilik bir dilek olarak algılıyoruz. Hadi, bi gayret haydi biraz daha alt yapı hazırlığı: İşte size ülke çapında bir sivil toplum örgütü. Görüşüme göre böyle bir örgütün gerçekleştiremeyeceği bir etkinliği aklıma getiremiyorum.
Bakınız; AVM'ler yasası kaçıncı kez Meclis gündemine getirilemiyor. Ve belki de kaçıncı kez kadük oldu. Oysa şehirlerin göbeklerinde açılan AVM'lerin ülkenin ticaret yapısında yaralar açtığını bilmekteyiz. Bekleyelim bakalım, gelecek günlerdeki gelişmeler bizlere neler gösterecek. Orta direk orta direk diyerek pohpohlanan, reklamı yapılan esnaf kesiminin  haklı yakınmalarının karşılığı alınabilecek midir? Bilinmez ki...

***



Geçen haftaki konumuz "Yeni Yıl" üzerine idi. O yazımızda yılbaşının dinsel bir yanının olmadığı üzerine ufak değinmelerde bulunmuştuk. 2015'in son gününde malum kişilerce İzmir'in bir çok yerinde yılbaşı karşıtı ve hezeyan dolu bu broşürler dağıtıldı. Ne diyelim, Allah onları ıslah etsin, Allahın lütfu beyinleri ile düşünebilsinler, Amin...
Esenlikle kalınız...

TÜRKÇE İÇİN EK:

"Geri iade etmek" diye bir kullanım olmaz, bir şey ya "geri verilir" ya da "iade edilir".