Bilindiği üzere Ocak ayında bir KDV düzenlemesi yapıldı. Düzenleme ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan sertifika alan yayınevlerinin, kitap veya süreli yayınlarında, dağıtımcılar ve kitapçılar ile nihai tüketiciye yaptığı satışlarda KDV oranı sıfırlandı. Yani okuyucu direkt olarak yayıncıdan aldığı kitap ve süreli yayınlarda (100 TL ve üzeri alışverişlerde) KDV ödemeyecekti. Ancak okuyucu aynı ürünleri kitapçıdan almak istediğinde KDV ödemeye devam edecekti. Bu durum tartışmaları da beraberinde getirmiş, düzenlemeye bazı yayıncılar da tepki göstermişti. Tepkiler sonrası yeni bir kanun tasarısı hazırlandı ve 22 Şubat'ta  TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren söz konusu kanuna göre, artık basılı kitap ve süreli yayınlardan KDV alınmayacak(tı)...

Umuda izin yok

Kitap okuma oranı yerlerde sürünen ülkemizde böyle şeyler görmek insanın ister istemez geleceğe dair umutlanmasını sağlıyor? Ama durun bir dakika! Burası Türkiye ve burada insanın öyle hemen umutlanmasına izin vermezler.
Nerede bir umut yeşerse, onu hemen soldurmak için koşan insanlarla doludur bu ülke, küçük hesaplar yapan kurnaz, aç gözlü, yetinmeyi bilmeyen, fırsatçı insanlarla...
Bugün hangi kitapçıya girseniz satışların azlığından, kitap okuma oranının düşüklüğünden yakınıyor. Ancak aynı kitapçı devletin sağladığı yüzde 8'lik KDV indirimini kitap fiyatlarına yansıtmak şöyle dursun, onu bile fırsata çevirip cebe atıyor.
Yayınevi sahipleri de öyle, onlar da KDV indirimini daha fazla kar elde etme fırsatı, varlık sebepleri olan okuyucuları ise yolunacak kaz olarak görüyorlar.

Cevap bekleyen sorular

Hal böyle olunca, okuyucu pahalı olduğu için kitap alamıyor. Kitap satamayan kitapçılar yayınevine sipariş vermiyor.
Hem yayınevi hem kitapçı hem de okuyucu kaybediyor.
Geriye cevap bekleyen şu sorular kalıyor:
*Sıfırlanan KDV'yi kitap etiketlerinde gören var mı?
*Kitap fiyatlarının düşmesini beklerken, KDV oranı da sıfırlanmışken nasıl oluyor da kitap fiyatları düşmek bir yana daha da yükseliyor?
*Sıfırlanan vergi bedelini kimler cebe atıyor? Yayınevleri mi kitapçılar mı?