Türkiye'de son rakamlara göre çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı son yedi yılda 183'ten 23 bine ulaştı. Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci aşı reddinin Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu haline getirerek, yetkilileri bu konuda adım atmaya çağırdı.
Aşı karşıtlığı bir ülkenin halk sağlığı açısından çok tehlikeli bir durumdur. Aşı yaptırmayan kişi sayısı arttıkça, toplumda o hastalığa karşı bağışıklık da düşer. Başkan Kahveci de bu konuda, daha önce görülmeyen kızamık, çocuk felci gibi hastalıkların arttığına vurgu yapıyor.15 yıldır sağlık muhabirliği yapıyorum. Ben de hastanelerdeki doktorlarımızdan daha fazla kızamık tanısı konduğunu duyuyorum.

Önlem almalıyız

İzmir Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı bu konuda ellerindeki rakam ve bilgileri kamouyu ile paylaşmalıdır. Çünkü bu süreç sadece Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülemez. Aşı reddine giden aileler ile konuşulmalı, çıkan sonuçlar dikkate alınarak bu sorun ile sivil toplum kuruluşları ve uzman derneklerinin katılımıyla topyekün mücadele edilmelidir.
Daha önce çalıştığım ulusal bir gazetede, kızamık aşısının yapılmadığı 11 yıllık süreç sonrasında çocuklarda ölümle sonuçlanan SSPE hastalığının haberini yapmıştım. Haber çok ses getirmişti. O günlere dönmek istemiyorsak, önlem alalım. Sağlıkcakla kalın.