Bugün 14 Mart! Ancak Tıp Bayramı diyemiyorum. Uluslararası salgınla birlikte kaybettiğimiz sağlık çalışanı meslektaşlarım söz konusu iken elim varmadı “bayram” diye yazmaya. Ruhu şad olsun her birinin. Geleneksel olarak hekimler tarafından kutlanan gün olsa da hekim dışı sağlık çalışanlarının da günüdür 14 Mart. Sağlık bir ekip hizmetidir. Dile getirilen konular ortak, dertler aynıdır genelde. 

Sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmanın değerini sözde bilir, özde bilmeyiz. Kaybeder gibi olduğumuzda ya da kaybettiğimizde anlarız. Kim bilir belki de bu salgın anlattı bize bugüne kadar kendimize, başkasına anlatamadığımızı. Umarım böylede kalır. Salgın olmasa da maske, mesafe, hijyen konularındaki duyarlılığı sürdürebiliriz. Özellikle bulaşın arttığı toplu taşım araçlarında ve kalabalık ortamlarda maske ve mesafeye özen göstererek üst solunum yolu hastalıklarından kendimizi, başkasını koruyabiliriz. Ancak hijyen her koşulda şart. El ve beden temizliğine her daim özen göstermeliyiz.  

Keza anlamadığımız ya da anlamak istemediğimiz bir başka konu daha var. Ki o da sağlıklı olmamız, sağlıklı kalmamız için gayret gösteren sağlık çalışanları. Kim bilir belki bu salgın onları da anlattı bize. Anlayamadığımız kadar anladık belki kaybedecekleri hayata rağmen bir başka hayatı kurtarmaya çalıştıklarını. Anlamayan yine anlamadı. Anlamak istemediğindendir belki. Boşa değil “Bir bakıştan anlamayan, kitaplar dolusu konuşsanız anlamaz” denilmesi. Oysa alacağımız hizmetin niteliği hizmeti verenlere bağlı olduğu kadar bize de bağlı. Sağlık çalışanlarına nasıl davrandığımıza yani! Anlaşılmayı beklerken anlamakta gerek. Anlamanın ötesinde kendimize beklediğimiz özeni başkasına da gösterebilmektedir marifet.

Sağlık çalışanının hizmet alanı insan! Hizmet verirken ne “olmadı” deyip,  vazgeçebilir,  ne de “olduğu kadar, olmadığı kader” diyebilir.  Doğru ve yerinde kararlar alıp, uygulayabilmesi için aklı, ruhu, yeri geldiğinde beden gücüyle hizmet verir sağlık çalışanı.  Her yönden dingin olmalı, sosyal ve ekonomik sorunlarla meşgul kalmamalıdır aklı sağlık çalışanının. Söz konusu sağlığından sorumlu olduğu insan ve hayatıdır çünkü.