Fark eder mi isminin Eylül, Leyla olması veya Ayşe, Emine olması? Fark eder mi yaşının 3,5 ya da 15 olması? Onlar bizim çocuklarımız, fark eder mi Burcu'nun annesi olmam?

Duyduğum her haber kızlarımız için adı ne olursa olsun içimi yakar kavurur.

Keza erkek çocuklarımız için de, onlar bizim çocuklarımız, hepimizin. Ne kadar acı neredeyse her gün bir şehirden, mahalleden, okuldan, kurstan kötü haberler alıyoruz hem de çok uzun yıllardır. Öyle ki, artık bu haberler gazetelerin üçüncü sayfalarında yer aldı. İlk defa daha önlerde yayınlansa bile anneler, babalar perişan oldu. Yıllar içinde bu tür haberlerle karşılaşan toplum farkında olmadan duyarsızlaştı. Çünkü ateş düştüğü yeri yakıyordu. Başlarına böyle şeyler gelmeyen analar, babalar "Allah korusun, Rabb'im çok şükürler"de kaldılar. Zaman zaman duyarlı insanlar protesto ettiklerinde, diğer insanlar sadece seyrettiler. Toplumsal ve bireysel duyarlılığımızı soldurdular, kaybettirdiler.
***
Belki bilmiyoruz, belki unuttuk ama çocuk istismarı insanlık suçudur. Gelişmiş ülkelerden falan bahsetmeyeceğim bile. Ben ihtiyacımız olan şeyin zaten kurucumuz Atatürk'ün gösterdiği yolda olduğunu biliyorum. Dediği gibi "Vatanı korumak, çocukları korumakla başlar" M.K. Atatürk. Aslında gittikçe değişen politikalarla, kadının toplumdaki yeri kadınlara, kız çocuklara bakış açısı değişime uğradı. Özellikle milli eğitim politikalarının 4+4'lerle başlayan 2009 yılında orta okul ve lise öğrencilerinin nişanlanması serbest bırakılmış. 2013 yılında da evli öğrenciler, açık öğretim lisesine yönlendirilerek lise çağlarında evliliğin yolu açılmıştı. Tüm bu kararlar neticesinde 2014 yılında 20 bine yakın aile 16 yaşından küçük kızlarını evlendirebilmek için dava açmıştı. Mahkemelerin bu yönde verdikleri olumlu kararlarda ciddi artışlar oldu. 2015 yılında Anayasa Mahkemesi resmi nikah kıymadan dini nikah kıyan imamı ve çiftlere ceza verilmesi yasasını esneterek bir şekilde çocuk yaşta evlilikleri yasaklayan yasaları da böylece bir nevi atıl duruma getirmiş oldu. Devamıyla bir yasa iptaliyle, çocukların cinsel ilişkiye rıza yaşının 15'ten 12'ye indirilmesinin önünü açmış oldu.
***
Uzun zamandır uygulanan cinsiyet ayrımcı, kadın ve erkeği eşit görmeyen, kadını aile içinde tanımlayarak, sosyal ekonomik ve siyasi hayattan uzaklaştırıp sadece çocuk doğuran ev işiyle ilgili bir konuma tanımlayan bir bakış açısı günümüzde hepimizin okuduğu veya seyrettiği sosyal medya haberlerinde, yetkili olduğunu söyleyerek veya konumlayarak, çocuk yaşta evliliği onaylayan, kız çocuklarının istismar edilmesini "geleneklerle, inançla" açıklayarak toplumda algı geliştiren kişiler. Gittikçe değersizleştirilen bizler, insanlar.