Türkiye'nin en çok satan yazarlarından olup da sıradan bir edebiyatçıya göre bile pek tanınmayan Canan Tan, Hürriyet'ten Ayşe Arman'a bu durumun nereden kaynaklandığını anlattı. Tan, "Galiba İzmir'de olmak, İstanbul'daki edebiyat çevrelerine pek girmemek. Ben biraz ayrık otu gibiyim. Bir röportajda bana, 'Sizi Cihangir kafelerinde görmüyoruz?' dediler, 'Yazar olmak için oralarda olmak şart mıdır?' dedim" diyor. 
İzmir'de huzurlu bir hayatı olduğunu anlatan Canan Tan, "Yazın Urla'ya gidiyoruz, orada bir evimiz var, Urla'yı çok seviyorum. Diğer zamanlar İzmir'deyiz, cam bir binada oturuyorum, deniz manzarası var. Söylemesi ayıp, çocukları 160 metre karede büyüttük, dört kişi öyle oturduk. Şimdi iki kişi 250 metre karedeyiz" dedi. 

Çok satmanın formülünün ne olduğu sorulan Canan Tan, "Buna ben cevap veremem. Akademik olarak bu sorunun cevabını arayan üniversiteler bile oldu. Sanırım okurlarım, yazdıklarımda kendilerinden bir şeyler buluyorlar. Böyle yazmak için özel bir çaba da sarf etmiyorum, içimden geldiği gibi yazıyorum. Uzaklara bakıp, 'Şimdi edebiyat yapacağım, şöyle bir cümle kuracağım' demiyorum. Yüreğimi ortaya koyuyorum" diyor. 

Son romanı 'Hasret' ile çok uğraştığını, eski İzmir Valisi Oğuz Kaan Köksal'ın eşinin aktardığı bir hikaye olduğunu söyleyen Tan, "Köksal'ın eşi, 'Bizim aile hikayemizi, sizin kaleminizden okumak isterim' demişti. Gerçek bir aşk hikayesi. Bir mübadeleyi anlatıyor. Çok sevdim. Ama dinleyince korktum. Çünkü çok incelemek gerekiyordu. Sonunda gözümü kararttım, yazmaya karar verdim. Ama kendime söz verdim, her şey doğru olacak, isimler bile. Hepsi birebirdir. Çok araştırma yapmam icap etti. Son iki senedir inanılmaz yoğunlaştım. Selanik'e bile gittim, sadece Keskin bölgesinden giden Ortodoks Rumların hangi yolla Selanik'e ulaştığını öğrenebilmek için. Lozan Mübadele Derneği'yle de çalışmalarımız oldu. Ben çok severek yazdım, umarım okurlarım da severek okurlar" diye konuşuyor. 

Forbes'un listesine en çok kazanan üç yazardan biri olan Canan Tan, bu konu da "Para konuşmayı sevmem. Ama o listede bir yanlışlık var. Oradaki sıralamada daha üstte olmam gerekiyor. Yüzdemi yanlış hesaplamışlar" dedi. (Forbes'un listesinde sırasıyla en çok kazanan yazarlar Elif Şafak, Ayşe Kulin ve Canan Tan'dı. Tan, üçüncü değil, ikinci olduğunu söylüyor.)