Bu sene 6'ıncısı düzenlenen Uluslararası SEPTO (Sanat Eğitimi Proje Tasarımı Organizasyonu) yarışmasının müzik kategorisi birincisi İzmirli Nida Severge oldu. Türkiye'nin dört bir noktasında 509 okuldan 1500 öğrencinin katıldığı yarışmada yeteneği ile ilgi odağı olan Nida Severge, geleceğin İdil Biret'i olarak görülüyor.

Üç çocuk sahibi emekli İbrahim Severge ve ev hanımı Hülya Severge'nin ortanca çocuğu olan 12 yaşındaki Nida Severge bugüne kadar biri solo, altısı karma olmak üzere 7 konser vererek yeteneğini sergiledi.

Yaşar Üniversitesi'nde eğitim görüyor


Nida Severge henüz 9 yaşındayken Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde piyano dersi alan ablası Ceyda Severge'nin piyano öğretmeni Esra Kalkanoğlu Mamaç tarafından keşfedildi. Çocuklarının her ikisinin de müziğe yeteneğinin olduğunu öğrenen anne Hülya Severge,"Çocuklarımın özel bir yeteneğe sahip olması beni çok heyecanlandırdı. Eşimle birlikte çocukların eğitimi için tüm şartlarımızı zorladık ve evimize piyano aldık. Nida günden güne yeteneğini geliştirmeye başladı. Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde ders veren Sanat ve Tasarım Fakültesi  Piyano Öğr. Görevlisi Dr. Esra Kalkanoğlu Mamaç'ın Nida'yı müziğin parlayan ışığına benzetmesi işin ciddiyetini daha iyi anlamamıza yardımcı oldu" şeklinde konuştu.

İdil Biret'i örnek alıyor


Verdiği konserlerde ayakta alkışlanarak takdir gören küçük sanatçı, başarısını günde en az üç saat müzik çalışmasına borçlu olduğunu belirtti. Müzik çalışmadığı günlerde kendini kötü ve suçlu hissettiğini söyleyen Nida Severge,' 'Kendime Fazıl Say'ı, İdil Biret'i örnek alıyorum. Büyüdüğüm zaman benim gibi olan çocuklara örnek olmam gerekiyor. Bu yüzden de besteler yapmak istiyorum" dedi.
Nida'nın annesi Hülya Severge,  çocularının  yeteneğini fark k eden tüm velilileri bilinç olmaya davet ediyor.  Severge,  "Yaşar  Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'ni i tercih etmemiz çocuklarımızın bilinçli öğrenim görmesine ve yeteneklerinin geliştirmesine neden oldu" dedi.

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Başkanı Yard. Doç.Dr. Kürşad Terci, " Yetenek sahibi olan herkesin üniversite çatısı altında, alanın uzmanlarından eğitim almaları çok önemlidir. Doğru eğitim sanatta çok önemlidir. Çiçek nasıl toprağını bulamazsa yaşayamaz, sanata yeteneği olan kişilerde doğru kişilerce yönlendirilmezlerse sanat ışıklarını kaybedebilir" şeklinde konuştu. Terci,' 'Nida, çok üst seviyelerde bir yeteneğe sahip. Onun yaşındaki çocukların dünyaya bakışı ile Nida'nın dünyaya bakış açısı çok farklı." dedi.