Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, büyük finalde yarışacak finalistlerin belirlenmesiyle sona yaklaşıldığını belirterek, "Altı yıl aradan sonra geçen yıl yeniden Kuşadası semalarında uçurmaya başladığımız Altın Güvercin'in bu yıl 19. yılını kutlayacağız. 21 Haziran tarihinde başlayacak Kuşadası Festivali ve Altın Güvercin Müzik Yarışması kapsamında ayrıca birçok ünlü sanatçımız ücretsiz meydan konserleri verecek ve Kuşadası bir hafta boyunca müziğe doyacak " dedi.
Başkanlığını Söz Yazarı Mehmet Teoman'ın üstlendiği, Ali Rıza Türker (Düzenleme Kurulu Başkanı), Cengiz Ünal (Vokaliz Grubu Şefi), Fuat Güner (Besteci Yorumcu), Metin Özülkü (Besteci-Yorumcu-Orkestra Şefi), Osman İşmen (Aranjör-Orkestra Şefi), Toygar Işıklı (Dizi Müzikleri Bestecisi ve Yorumcu) ve Vedat Sakman (Besteci-Yorumcu) isimlerinden oluşan ön jüri, 275 beste arasından 10 finalist parça ile 2 yedek parçayı tespit etti. 25 Haziran 2011 gecesi, Kuşadası'nda düzenlenecek ve bir TV kanalında naklen yayınlanacak 2011 Altın Güvercin Müzik Yarışması'nın büyük finalinde yer alacak finalist şarkılar şunlar:
1- Hoppala Memedali (Besteci, Söz Yazarı, Yorumcu: Sami Çınar) 2- Kahve (Besteci, Söz Yazarı, Yorumcu: Sonay Akçen) 3- Karnaval (Besteci, Söz Yazarı, Yorumcu: Gökhan Yarkent) 4- Kurbağa (Besteci, Söz Yazarı, Yorumcu: Neslihan Demirtaş) 5- Mucizeler Diyarı (Besteci: Alper Kömürcü, Söz Yazarı: Ali Ulaş Akalın, Yorumcu: Hale Özbaş) 6- Nezaket: (Besteci, Söz Yazarı, Yorumcu: Korat Eriş) 7- Olmazın Peşinde (Besteci, Söz Yazarı: Nermin Kurban, Yorumcu: Beste Yoltay) 8- Üzülme Sen (Besteci: Koray Özkul, Söz Yazarı: İbrahim Kandemir, Yorumcu: Koray Özkul) 9- Yalan Dünya (Besteci, Söz Yazarı, Yorumcu: Ertem Akkauş) 10- Zaman Tüneli (Besteci, Söz Yazarı, Yorumcu: Arzu Ece Otyam)

Finale doğru

Geçen yıllardaki müzik çalışmalarıyla tanınan bazı önemli besteci ve yorumcuların da yer aldığı finalistler Kuşadası'na gitmeden önce İstanbul'da bir araya gelecek. Yapılacak toplantıda orkestra şefi Metin Özülkü, orkestra dağılımıyla ilgili kendilerine bilgi verecek. 10 finalist besteci bu bilgilerin ışığında parçalarını final orkestrasına göre yeniden düzenleyecekler. Düzenlemeleri tamamlanan eserler, Kuşadası'nda 3 kez prova yaptıktan sonra 25 Haziran cumartesi akşamı finalde muhteşem bir yarışmanın aktörleri olacaklar.

Kuşadası 2011 Altın Güvercin Müzik Yarışması'nın Büyük Orkestrasını Metin Özülkü yönetecek. Müzik otoriteleri ve halk jürisinden oluşan büyük jüri 1., 2. ve 3. olan ödül sahiplerini oylarıyla belirleyecek. Yarışma sonunda başarılı olan 1. Besteciye; Altın Güvercin ve 20.000 TL para ödülü, 2. Besteciye; Gümüş Güvercin ve 10.000 TL ve 3. Besteciye; Bronz Güvercin ve 5.000 TL verileceği belirtildi.

Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması'nın 18 yıllık geçmişinde birçok değerli müzisyen güzel bestelerinin yanında yorumculuk alanında da ödül sahibi oldu. Fatih Erkoç, Aşkın Nur Yengi, Harun Kolçak, Suavi, Cem Karaca, İzel- Çelik-Ercan, Eda-Metin Özülkü, Burak Uçkun, Asya, Burhan ve Serhan Şeşen, Ajlan Büyükburç ve Cem Doğangil gibi birçok sanatçı ödül alan isimler arasında yer alıyor.

Geleneksel yarışmanın bir diğer geleneksel ödülü ise rahmetli sanatçı Barış Manço adına düzenlenen onur ödülü. Bu yıl Barış Manço Onur Ödülü, yurt içinde ve yurt dışında ülke müziğini başarıyla tanıtan Modern Folk Üçlüsüne verilecektir. Efsane grup final akşamı unutulmaz parçalarından bir buket sunacak.

Altın Güvercin düzenleme kurulundan yapılan açıklamada, "Genç müzikseverlere önemli bir hatırlatma yapmak durumundayız. Yarışmaya gönderdikleri parçaları daha önce internet sitelerinde veya özel sitelerinde müzikseverlerle paylaşıyorlar. Bu tür girişimlerden sonra paylaştıkları şarkıları yarışmaya göndermeleri yarışma şartnamesinin 11. Maddesinin "g" bendine göre aykırılık taşımaktadır. Kısacası internette yaygınlaştırılan ve paylaşılan parçalar yarışmaya kesinlikle katılamaz. 25 Haziran akşamı gözlerimiz ve kulaklarımız Kuşadası'nda olacaktır. 10 finalist yarışmacıya başarılar diliyoruz. Ön jüride yer alan değerli müzik adamlarımıza ve diğer katkı sağlayan dostlarımıza içtenlikle teşekkür ediyoruz" denildi.