Toplumsal Araştırmalar Kültür Ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali başladı.

Bu yıl "itiraz" temasıyla düzenlenen festivalin açılışı, İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde yapıldı.

TAKSAV Genel Başkanı Emin Koramaz, açılışta yaptığı konuşmada, 20. yılını kutlayan vakfılarının, toplum kültürü ve sanatsal çalışmalara katkı sağlamak ve yaratıcı düşüncelerin gelişmesine destek amacıyla hizmet verdiğini ifade etti.

Yaşanan çağda, özgürlük yerine esaretin, barış yerine savaşın, paylaşımcılık yerine bencillik boyunduruğu altında bir yaşamın hakim olmaya devam etmesine karşın, eşitliğin ve özgür bir dünyanın mutlaka var olacağına inandıklarını dile getiren Koramaz, bu noktada kültür ve sanatın en büyük katkıyı sunacak araçlar olduğunu düşündüklerini söyledi.

Koramaz, Ankara'da 18'incisini İzmir'de ise 2'ncisini düzenledikleri tiyatro festivallerinin de bu amaca hizmet eden önemli etkinlikler olduğunu belirtti.

Piyanist Siniz Duru'nun mini bir resital sunduğu ve "itiraz" temasıyla slayt gösteriminin yapıldığı festivalin açılış oyunu "Ben Ulrike Bağırıyorum" ise Fransız tiyatro sanatçısı Julie Gallasse tarafından sahnelendi.

Festivalin açılışına, oyuncu Turgay Tanülkü, eski İzmir Baro Başkanı Sema Pekdaş, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ferdan Çiftçi ve çok sayıda davetli katıldı.

29 oyun seyirciyle buluşacak


Ferhan Şensoy, Tiyatro Kare, Tiyatro Kedi, Duru Tiyatro, Samsun Sanat, Sadri Alışık Tiyatrosu, Samsun Sanat Tebdili Mekan tiyatrolarının da sahne alacağı festivalde, 16 Aralık tarihine kadar 11 farklı sahnede, 1'i yabancı, 2'si çocuk, 18'i özel tiyatro topluluğunca toplam 29 oyun seyirciyle buluşacak.

Yeryüzü Sahnesi'nce sergilenen "Benden Selam Söyle Anadolu'ya" oyununun dünya prömiyerine de sahne olacak festivalde, Ferhan Şensoy'a "onur ödülü", sahne teknisyeni Cebrail Nişancıyan'a "emek ödülü", Aysa Organisazyon sahiplerinden merhum Alaaddin Erarslan'a da "festival ödül" verilecek.