Dünyanın en eski ve prestijli orkestralarından New York Filarmoni, 16 günde 9 kenti kapsayan Avrupa turnesine, 27'nci Uluslararası İzmir Festivali’nin açılış konseri ile başlayacak. Konser öncesinde düzenlenen basın toplantısına orkestranın Müzik Direktörü ve Şefi Alan Gilbert, Solist Emmanuel Ax, orkestranın Yöneticisi Matthew Van Besien, İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, İzmir Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu katıldı.

Gilbert, Türkiye’ye ilk kez geldiğini ve çok sıcak karşılandığını ifade etti. Gilbert, "İlk kez seyicisiyle buluştuğumuz konserlerde büyük heyecan duyuyoruz. Orkestra olarak İzmir’de ilk kez konser veriyoruz. İstanbul’da ise 20 yıl aradan sonra iki konser vereceğiz. İzmir seyircisi önüne çıkacağımız için çok heyecanlıyız" dedi. Gilbert, aynı orkestrada keman sanatçısı olan annesi ile ilgili olarak sorulan "Çalarken kim patron" şeklindeki soruya "Bazı sorular vardır yanıtlanmaması yerinde olur" yanıtını verdi.

Turnenin İzmir’den başlamasının çok yerinde bir seçim olduğunu söyleyen New York Filarmoni İcra Direktörü Matthew Van Besien ise gittikleri her kentte kendilerini New York’un tanıtım elçileri olarak gördüklerini ifade ederek "İzmir, 1842’de kurulan orkestranın konser verdiği 422'nci şehir olacak. İzmir’in ardından İstanbul’da iki konser vereceğiz. Avrupa turnemiz 16 gün ve 9 konseri kapsayacak. Türkiye son yıllarda ekonomik gelişmelerin yanı sıra kültürel gelişmesiyle de dikkati çekiyor. İzmir 2020 EXPO’suna aday bir kent. Yarışı kazanması bizi mutlu edecektir" diye konuştu.

Türkiye’ye ilk kez iki yıl önce eşi ile birlikte gelen orkestranın solisti Piyanist Emmanuel Ax ise Kemeraltı Çarşısı ve Agora’yı gezdiğini, akşam da Kordon’da deniz kenarında yemek yediğini anlatarak, "İzmir’e aşık oldum. Bundan sonra burada kalmak istiyorum" dedi.

İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper de açılış konserinin biletlerinin haftalar öncesi tükendiğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile bilet bulamayanlar için Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi’nin dışına dev ekran konulacağını söyledi.

İki bölümden oluşan konserin ilk bölümünde solist Ax, Mozart’ın 25'inci piyano konçertosunu çalacak, konserin ikinci bölümünde ise orkestra Bruckner’in 3'üncü senfonisini yorumlayacak.