Anadolu Filarmoni Orkestrası Yetkilisi ve Sanat Koordinatörü Kenan Gökkaya, Anadolu Filarmoni Orkestrası ile güzel sanatların hiç ulaşmadığı köylere, kasabalara ve şehirlere güzel sanatları ulaştırmayı amaçladıklarını ve ilk yolculuklarına bugün Salihli ile başladıklarını belirtti. Orkestra'nın bugün başlayan ve 3 gün sürecek olan Salihli yolculuğu, ilk ziyaretini Çamurhamamı köyü çobanına gerçekleştirecek. Gökkaya,  güzel sanatları başta İzmir olmak üzere Ege Bölgesi ve bütün Anadolu'ya ulaştırmayı amaçladıklarını söyleyerek, "Anadolu Filarmoni Orkestrası ayrıca eğitim konserleri ile de okullara ve bütün çocuklara ulaşmayı hedefliyor. Çoğunluğu müzik sanatçılarından oluşan orkestrada ayrıca ressamlar, şairler, tiyatro sanatçıları, bale sanatçıları ve halk dansları sanatçıları da yer alıyor. Bugüne kadar güzel sanatları hiç ulaştıramadığımız Anadolu insanımızı ve çocuklarımızı bir kez olsun güzel sanatlarla buluştururken, onları sanat ve sanatçı hakkında bilgilendirmek, hayal ve düşünce dünyalarını zenginleştirmek, estetik ve beğeni düzeylerini geliştirmek hedefinin yanı sıra orkestra yerel kültürümüze ait güzel sanatlarla ilgili nüveleri de yerelden alıp, evrensel kabullerde işleyip önce ulusal kültürümüze, sonra da bu kültürleri evrensel kültüre taşımayı hedeflemekteyiz" dedi.

Anadolu Filarmoni Orkestrası için Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından bir otobüsün sanatçıları taşımak üzere, Opel Türkiye tarafından da bir otobüsün yürüyen kültür merkezine dönüştürülerek halkın ve sanatın hizmetine karşılıksız sunulduğunu ifade eden Gökkaya, "Anadolu Filarmoni Orkestrası yaklaşık 50 sanatçısıyla çıktığı Anadolu yollarında ilk ziyaretini Manisa Salihli Çamurhamamı Köyü'nde köy çobanına gerçekleştirecek. Halk edebiyatımızda, halk müziğimizde, pastoral şiirde çok önemli bir yer tutan çobanın önemini ve değerini vurgulamak üzere gerçekleştirilecek ilk ziyarette orkestra sanatçıları çoban ateşi etrafında Çamurhamamı Köy çobanını yarın saat 12.00'de ziyaret edecek ve kendisine sanatçılar tarafından bir kaval hediye edilerek köy çobanına mini bir konser gerçekleştirilecek" diye konuştu.

Ücretsiz eğitim konserleri

Orkestra'nın iki köyde de halk konseri ve eğitim konseri gerçekleştireceğini söyleyen Gökkaya, "Yarın saat 13.00'de Çamurhamamı Köyü halkına ve ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik bir konser gerçekleştireceğiz. Sanatçılar, köylülerle ve köy çocuklarıyla sohbetler ve söyleşiler yapacak, ayrıca çocuklara sanatçılar tarafından blok flüt hediye edilecek" dedi.  Gökkaya, bugün öğle saatlerinde Salihli Şehir Tiyatrosu'nda öğrencilere ücretsiz eğitim konseri ve akşam da halk konseri gerçekleştireceklerini söyledi. Anadolu Filarmoni Orkestrası'nda sadece müzik değil tiyatro, resim ve şiir sanatının da yer aldığını ifade eden Gökkaya, "Sanatçı arkadaşlarım ayrıca Çarşamba günü saat 11.00'de Salihli Lisesi'nde 'Kral Midas' adlı müzikli oyunu da lise öğrencilerine eğitim amaçlı gerçekleşecek. Eğitim konserlerinde ayrıca resim ve şiir sanatı da sanatçılar tarafından tema olarak işlenecek. Repertuvarında öncelikle evrensel kabullerde düzenlemeleri yapılmış ulusal müziğimizin yanı sıra, klasik müzikten barok müziğine, caz ve latin müziklerine de yer vereceğiz. Aşık Veysel'den Dede Efendi'ye, Itri'den Mozart'a, Mozart'tan Vivaldi'ye pek çok sanatçı ve eser repertuvarımızda yer almakta" dedi.

Esin Gençel