Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012'de kültür ve sanatsal faaliyetler için tahsis edeceği yerlerin fiyatlarını belirledi. Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİM), fiyatları yenileyerek 2012 fiyat güncellemesini yaptı. Bakanlığa bağlı müze, örenyeri, kültür merkezi salonları ve galerileri, kültürel, bilimsel, sanatsal ve diğer etkinlikler için belirli bir ücret karşılığında süreli kullanıma sunulurken, İzmir Celcus Kütüphanesi'nde kullanım ücreti haftasonu için 10 bin lira, Bergama Asklepion'da ise haftasonu ücreti 5 bin lira olarak belirlendi. Buralar için süreli kullanım talebinde bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin, yapacakları faaliyetin adı, yeri ve zamanını belirterek kullanımı istenilen yerin idaresine yazılı olarak başvurması gerekiyor. Tahsis edilen yerlerin, yapılan sözleşmelere uygun kullanılmaması halinde para cezaları verilebiliyor.

Celsus Kütüphanesi

Konsül Gaius Julius Aquila tarafından babası Asya Genel Valisi Celcus Polamaeanus adına M.S. 117 yılında bir anıt mezar olarak yaptırılan, hem kütüphane, hem de mezar anıtı olarak kullanılan Celcus Kütüphanesi, 1970-1980 yılları arasında restorasyona uğradı. Celcus'un akıl, erdem, anlayış ve bilim özelliklerini sergileyen 4 kadın heykeli kopyalarının bulunduğu Celsus Kütüphanesi'ni kültürel ve sanatsal faaliyetlerde kullanmak isteyenlerin cuma ve haftasonu 10 bin lira, diğer günler ise 8 bin lira ödemesi gerekiyor.

Mermer Cadde

Efes Antik Kenti'nde Kütüphane meydanından tiyatroya kadar uzanan cadde olarak bilinen Mermer Cadde ise çeşitli dönemlerde onarıma uğrarken, caddenin altında şehrin atık suyunu taşıyan gelişmiş bir kanalizasyon sistemi bulunmasıyla dikkat çekiyor. Mermer Cadde'yi kullanmanın bedeli ise haftasonu 8, hafta içi ise 7 bin lira.

Liman Caddesi (Arcadiane)

Bir tür tören caddesi olarak da kullanılan caddenin iki yanında galeriler ve dükkanlar bulunduğu ve Efes Kenti'nin limanla bağlantısını sağlayan Liman Caddesi'ni kullanmanın bedeli de Mermer Cadde ile aynı. Hafta içi 7 bin, haftasonu 8 bin lira.

Liman Hamamları

356 yılı depreminde kısmen yıkılan ve daha sonra onarılan Liman Caddesi'nin sonunda yer alan ve büyük yapılar grubundan oluşan Efes Örenyeri Liman Hamamları ise 3 bin lira ile 8 bin lira arasında değişen rakamlarla kültürel ve sanatsal faaliyetler için hizmet veriyor.

Odeon

Kent Meclisi toplantılarının gerçekleştirildiği ve konserlerin verildiği bin 400 kişilik kapasiteye sahip olan Odeon'da ise Cuma ve haftasonu 10 bin lira, diğer günlerde 8 bin liraya etkinlik gerçekleştirilebiliyor.

Bergama Asklepion

Sağlık tanrısı Asklepios adına M.Ö. IV. yüzyılın ortalarında kentin oldukça dışında Geyikli Dağı'nın yamaçlarında, kuytu bir vadi içersinde, şifa verdiğine inanılan su kaynaklarının bulunduğu düzlükte kurulan Asklepion, haftasonu 5 bin, hafta içi 4 bin lira ile kültürel ve sanatsal etkinliklere hizmet veriyor.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Türkiye'de konusunda tek, dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde ise Antik Tiyatro ve Kuzey Hendeği bölümünde kültürel etkinliklere izin verilirken, 5 bin liradan 15 bin liraya kadar bir ücretlendirme ile bu Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nden faydalanılabiliyor.

Mehmet Akif Çakmak