TRT'nin kuruluşunun 50. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında "TRT Yayıncılık ve Tarih Müzesi Vagonu" Alsancak Garı'na geldi. Etkinlikler kapsamında 20 ili dolaşacak vagona, iletişim fakültesi öğrencileri başta olmak üzere çok sayıda ziyaretçi ilgi gösterdi.

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi Rehberi Suat Yüksel, vagonda radyo ve televizyon yayını için kullanılan öğelerin sergilendiğini belirterek, ilk yayın dönemindeki teknolojiden günümüz teknolojisine kadar geçen evrenin cihazlarla görüldüğünü aktardı. Ziyaretçileri Atatürk'ün az bilinen fotoğraflarının karşıladığını kaydeden Yüksel, Atatürk'ün 1933 yılında 10. Yıl Nutku'nu okurken kullandığı mikrofonun da sergilendiğini söyledi. Yüksel, vagonu gezenlerin mikrofona özel ilgi gösterdiğini ifade etti.

Vagonda iletişim tarihi anlatan slaytlar, 1950'li yıllardan kalma bir radyo, radyo yayıncılığında kullanılan eski teknoloji cihazlar, küçük bir radyo stüdyosu, radyo yayını için efekt tahtası, ses kayıt sistemleri, ilk yayından bu yana kullanılmış kameralardan örnekler, montaj masası ve iki stüdyo bulunuyor. Ayrıca, sanal stüdyoda ziyaretçilere aynı görüntüde karşılıklı olarak Keloğlan ile konuşma fırsatı sunuluyor.

 "TRT Yayıncılık ve Tarih Müzesi Vagonu" cuma gününe kadar gezilebilecek.