Oyunun İzmir gösteriminde tutuklu gazeteci Mustafa Balbay da Silivri cezaevinde yazdığı mektupla oyunun kadrosuna dahil oldu. Sakıncasız'ı izlemeye gelen seyircilere girişte susmayı sembolize eden siyah bant dağıtıldı. Seyirciler, oyuncular da siyah bantları bileklerine taktı. Oyunun çıkışında ise yapılan temsili hücreye seyirciler kalemlerini bıraktı. Kalemlerin daha sonra avukatı Mustafa Nihat Karslı aracılığıyla Balbay'a ulaştırılması planlanıyor. Oyun 12 Nisan'da Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde İstanbullu izleyicilerle buluşacak.

Ege Kültür Sanat Platformu ve Mavi Sanat iş birliğiyle 27 yıl aradan sonra yeniden sahnelenen "Sakıncasız" İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi'nde sahneye kondu. Oyunu CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve çok sayıda İzmirli de izledi. 'Sakıncasız'ın Ankara'da yapılan prömiyerden farklı olarak  tutuklu gazeteci Mustafa Balbay da yazdığı mektupla kadroya dahil oldu. Ege Kültür Sanat Platformu'nun isteği üzerine Mustafa Balbay bulunduğu Silivri cezaevinde tutuklu tüm gazeteciler adına bir mektup yazdı. Mektubu oyunun sonunda Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi okudu. Mektubun okunmasıyla biten oyunu seyirciler dakikalarca ayakta alkışladılar, bazı izleyicilerin gözyaşı döktüğü görüldü.

Uğur Mumcu'nun baskılar dolayısıyla 10 oyundan sonra perde kapatan ve besleme basını konu alan oyunu olma özelliği taşıyor. Oyunda Mustafa Balbay, içeride tutuklu ve ana karakter dönek gazeteci Güven İnan'ın eskiden solculuktan arkadaşı rolünde. Düşüncelerinden dolayı içeride yatan birisi Mustafa'dan gelen mektubu İnan açamıyor hatta mektubun zarfından bile çok korkuyor çünkü mektup geçmişiyle yüzleşmesi anlamına geliyor. Oyunun finalinde ise Mustafa Balbay'ın mektubu açılıyor.

Mektup oyuna 1 saat kala yetişti

Ege Kültür Sanat Platformu Basın Koordinatörü Gülsüm Sarıkaya, mektubun 5 gün önce tamamlandığını ancak bürokratik engeller nedeniyle oyuna 1 saat kala faksla ellerine ulaştığını söyledi. Balbay'ın oyuna dahil olmasını sağlayan Sarıkaya, cezaevinde 60'tan fazla tutuklu gazeteci varken Mustafa Balbay'dan mektup istemiş olma nedenini, "Her şeyden önce Uğur Mumcu'nun öğrencisidir ve Mumcu'nun kalemini devralandır. Balbay bizim hayattaki duruşumuzu şekillendiren bir gazetecidir ve İzmir geçmişi vardır. Ayrıca Balbay'ın avukatı mektupta Tuncay Özkan'a da ait satırlar olduğunu ve mektubun Balbay ve Özkan'ın kaleminden çıktığını belirtti" diye açıkladı.

Siyah bant ve kalemli destek

Seyircilere oyunun girişinde susmayı sembolize eden siyah bant dağıtıldı. Bantları kollarına ve bileklerine takan seyirciler, oyun çıkışında kalemlerini hazırlanan sembolik olarak hazırlanan hücreye bıraktı. Kalemlerin aydınların selamı olarak avukatı aracılığıyla cezaevindeki Balbay'a ulaştırılacağı belirtildi. Tek gösterimlik oyun 12 Nisan Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde İstanbullu seyirciyle buluşacak. 20 Nisan'da ise tekrar İzmir'de olacak. (Emine Kantarcı)