Troia Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, bu tür tanıtımların, Troia hazinelerin iadesine katkı sağlayacağını belirtti.

Uluslararası televizyon kanalı BBC'de yayınlanacak olan '19'uncu Yüzyılın En Önemli Arkeolojik Keşifleri' konulu belgesel filminin çekimi için dünyanın değişik ülkelerindeki en önemli antik kentler seçildi. Bunlar arasına Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye Köyü sınırlarında kalan Troia Antik Kenti de dahil edildi. BBC'de Eylül ayında yayınlanacak olan belgeselin çekimleri için Troia Antik Kenti’ne gelen 3 kişilik BBC ekibi, iki gün sürecek çekimlere Pazar günü başladı. Yapımcı Chris O'Dannel, yönetmen Anthony Barwell ve sunucu Richard Miles, Troia Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Rüstem Aslan ile görüşüp bilgi aldı. Ardından da antik kentin önemli bölümlerinde çekimler yapan ekip, son olarak Doç. Dr. Rüstem Aslan ile röportaj yapacak.

HEM YAPIMCI HEM DE ARKEOLOG

Aynı zamanda bir arkeolog olan sunucu Richard Miles, '19'uncu Yüzyılın En Önemli Arkeolojik Keşifleri' konulu belgesele Mesksika, İtalya ve Almanya gibi ülkelerde bulunan antik kentlerin konu edildiğini, Türkiye'den de yalnızca Troia'da çekim yapıldığını ifade etti. Miles şöyle dedi:

"Bu programı yapmaya karar verdiğimizde ilk çekim yapmayı düşündüğümüz yer Troia oldu. Program, arkeolojiye ilgi duymuş ilk insanları konu alıyor. Troia'da da karşımıza, burada kazı yapan ve hazineleri kaçıran Schliemann çıkıyor. Biz bu programla o dönemde kazı yapan arkeologların daha önce yaşamış medeniyetleri araştırma isteğinin nereden kaynaklandığını aktarmak istiyoruz."

'HAZİNELER ÇIKTIĞI YERDE SERGİLENMELİ'


Richard Miles, Arkeolog Schliemann tarafından Troia'da bulunup kaçırılan ve şu anda önemli bir bölümü Rusya’nın başkenti Moskova'daki Puşkin Müzesi'nde sergilenen Troia Hazineleri’nin Türkiye'ye iadesiyle ilgili düşüncelerini de şöyle dile getirdi:

"Bu soruya çok dikkatli cevap vermem gerekiyor. Çünkü İngiltere'de de, Yunanistan'ın geri istediği eserler bulunuyor. Bence tabi ki hazineler çıktığı yerde sergilenmeli. Ancak bu politik ve zor bir soru. İki taraf oturup, konuşup anlaşmalı. Bizim çektiğimiz programın BBC'de yayınlanması, daha çok insanın bir şeyler öğrenmesini ve Troia'nın tanıtımını destekler."

İLGİ ARTIYOR

Troia Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Rüstem Aslan da, Troia'ya olan ilgi ve ziyaretçi sayısının her geçen gün arttığını bealirterek şunları söyledi:

"BBC'nin böyle bir program yapma isteği geldiğinde, biz de akademisyen olarak ürettiğimiz bilgileri kendilerine anlattık. Burada Schliemann ve hazinelerin kaçırılması üzerine bir belgesel yapıyorlar. Sürekli bu konunun gündemde kalmasının eserlerin geri dönmesi için bir kamuoyu oluşturması bakımından faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü son zamanlarda Troia Müzesiyle ilgili somut adımlar var. Ben hep söylüyorum. Eserlerin çıktığı yerde sergilenmesi fikri desteklenmeli. Bu adımlar Troia Hazineleri’nin aşama aşama geri dönmesini sağlayacaktır."