'Altın Ayı' ödülü için 19 filmin yarışacağı festivalde Türkiye'den Seyfi Teoman'ın yönettiği 'Bizim Büyük Çaresizliğimiz' yer alıyor. Berlinale'de Teoman'ın 'hatırı sayılır' rakipleri var.

61. Berlin Film Festivali bugün başlıyor. Altın Ayı'nın peşinde 10 gün sürecek maratonun ilk ayağında, uluslararası jüri kendini gösterecek. Isabella Rossellini başkanlığındaki jüri saat 10.00'da Berlinale Palas'ta basının karşısına çıkacak. Gelemeyeceği herkesçe malum olan İranlı yönetmen Cafer Panahi'nin de bulunduğu 'uluslararası' jüride 'Jane Campion'un yapımcısı' diyebileceğimiz Jan Chapman, Alman sinema ve televizyon yıldızı Nina Hoss, Bollywood aktörlerinden Aamir Khan, başka bir yapımcı Guy Maddin ve İngiltere'den kostüm tasarımcısı Sandy Powel yer alıyor. Jürinin arz-ı endam etmesinin ardından sahneyi Coen Kardeşler alacak. Joel ve Ethan Coen'in 10 dalda Oscar'a aday olan filmi 'İz Peşinde' (True Grit), iki seansta gösterilerek festivalin açılışını yapacak. Usta işi bir westerne imza atan 'biraderler', Jeff Bridges, Matt Damon ve Josh Brolin'in yanı sıra şaşırtıcı performansıyla Hailee Steinfeld'dan oluşan ekibini de yanına alarak, 'poz verip' soruları cevaplandıracak. Forum ve Panorama bölümündeki gösterimlerin sabahın erken saatlerinde başlayacağı festivalin açılış töreni ise akşam 19.30'da Berlinale Palas'ta yapılacak.

Şimdiye kadar bahsettiklerimiz, Berlinale'nin ilk gün programına dair detaylar. Bu yıl festivalle kurduğumuz 'gönül ilişkisi'nin içinde yer alan bilgiler değil. Türk sinemasını esas ilgilendiren konu, elbette ki Seyfi Teoman'ın ikinci filmi 'Bizim Büyük Çaresizliğimiz'in ana yarışmada olması. Barış Bıçakçı'nın aynı adlı romanından uyarlanan filmin, her daim sürprizlere açık olan Berlinale'de 'hatırı sayılır' rakipleri var. Macar sinemasının sembol isimlerinden Béla Tarr bunlardan biri. Tarr, Nietzsche'nin Torino ziyareti sırasında gördüğü, sahipleri tarafından dövülen 'meşhur' atın hikâyesini anlattığı filmi 'Torino Atı' (The Turin Horse) ile merak uyandırıyor. Ancak Berlin'in 'gençlere', daha doğrusu sinema adına farklı ve yeni yüzlere yöneldiğini biliyoruz. Dolayısıyla usta yönetmen Tarr, belki eli boş dönmeyecek. Öte yandan, İngiliz oyuncu Ralph Fiennes'ın ilk filmi 'Coriolanus' da bir başka rakip. Genç de olsa sağlam bir 'geri dönüş' yapması beklenen Joshua Marston ise en ciddi rakiplerden. Marston, 2004'te 'Maria Full of Grace' ile Berlin'den ödülle dönmüştü. Marston'ın 'The Forgiveness of Blood' adlı filmiyle şimdiden Altın Ayı'ya gözünü diktiğini söyleyebiliriz.

Korku türüne kendini kaptıran Katalan yönetmen Jaume Collet-Serra 'Bilinmeyen' (Unknown) ile yarışmanın ihtiyaç duyduğu 'gerilim'i Berlin'e taşıyacak. Jüride olmasına rağmen ülkesinde yasaklı olduğu için yeri boş kalacak Cafer Panahi'nin boşluğunu vatandaşı Aşgar Ferhadi dolduracak. İki yıl önce 'Elly Hakkında' (About Elly) filmiyle Berlin'den Gümüş Ayı'yla dönen Ferhadi, bu kez 'Nadir ve Sîmin'in Ayrılığı' diye çevirebileceğimiz 'Cudâyi Nadir ez Simin' ile Altın Ayı için yarışacak. Berlinale'nin animasyon kontenjanında ise Fransız yönetmen Michael Ocelot'un, 'Les contes de la nuit' filmi yer alıyor. Ulrich Kohler ise, 'Schlafkrankheit' festivalin 'ev sahibi' sıfatıyla dolaşacak Berlinale Palast'ta.

Amerikalı aktris Victoria Mahoney de tıpkı Ralph Fiennes gibi kamera arkasına geçtiği ilk filmiyle Berlin'e katılan oyunculardan. Mahoney, 17 yaşındaki bir genç kızın kendisi, ailesi ve komşularıyla yaşadığı çatışmaları anlattığı 'Yelling to The Sky' filmiyle ilgi uyandırmıyor değil. Seyfi Teoman'ın Bulut Film'in yapımcılığında çektiği ikinci filmi Bizim Büyük Çaresizliğimiz ise jürinin karşısına 16 Şubat'ta çıkacak.

El Premio (Paula Markovitch), The Turin Horse (Bela Tarr), Unknown (Jaume Collet-Serra), The Forgiveness of Blood (Joshua Marston), Jodaeiye Nader az Simin (Asghar Farhadi), Les contes de la nuit (Michael Ocelot), Saranghanda, Saranghaji Anneunda (Lee Yoon-ki), Schlafkrankheit (Ulrich Kohler), Un Mundo Misterioso'su, Alexander Mindadze (Rodrigo Moreno), V Subbotu (Alexander Mindadz), Margin Call (JC Chandor), Bizim Büyük Çaresizliğimiz (Seyfi Teoman), Coriolanus (Ralph Fiennes), Odem (Jonathan Sagall), The Future (Miranda July), Wer wenn nicht wir (Andres Veiel)Yelling To The Sky (Victoria Mahoney).