Esin Gençel - Vicdani retçi İnan Süver'in tutuklu olması nedeniyle, 2 yıl önce Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde basın açıklaması yapan ve Gogol'un Palto oyununu oynayan Yeni Kapı Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Nazlı Masatçı 'Halkı askerlikten soğutma' gerekçesi ile 5 ay hapis cezası aldı. Nazlı Masatçı ile yaşadığı süreci ve sanatın yargılanmasını konuştuk. Masatçı, eylem sırasında oynadığı Gogol'un Palto oyunu ile ilgili, "Oyunda bir devlet memurunun hikayesi var. Tamamen sınıf farkını anlatan bir oyun. Vicdani retle alakası olmayan bir oyun. Çok dinlemedikleri, konuya hakim olmadıkları için, buradan yargıladılar. Hükümet sanattan korkuyor. Sanatın değiştirme ve dönüştürme gücü olduğu için korkuluyor. Bir bildiri ile sokak oyunu arasında çok fark vardır. Tiyatro, insanı içine alır. Seyirciyi etken yapan bir taraftır ve bu nedenle korktuklarını ve korkmaları gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.


Sanat yargılanıyor

Bu dava ile kişinin değil, sanatın yargılandığını sözlerine ekleyen Masatçı, "Burada Nazlı Masatçı değil, sanat yargılanıyor. Bizim beraat isteme nedenimiz, bu durumun emsal olarak görülmemesini istememizdi. Bu nedenle imza kampanyası düzenledik. Yaptığımız imza kampanyası sonucunda 'Sanatta İşlenebilecek Suç Yoktur' kitabını çıkardık. Kitapta şair, yazar, sanatçı ve aydın kişilerin destekleri yer alıyor. Genco Erkal, Altan Gördüm, Levent Üzümcü gibi pek çok sanatçı destek verdi. Tarihe iz düşmek için bu kampanyanın kitabını yaptık" diye konuştu.

Yine sokakta olacağız

Yeni Kapı Tiyatrosu Yönetmeni Orçun Masatçı ise konuyla ilgili, "Dünyada ve ülkemizde pek çok tiyatro, tiyatro yaptıkları için iktidar tarafından yargılanıyor. AKM'nin kapatılması, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılması, şehir tiyatrolarının yönetmeliğinin değiştirilmesi, devlet tiyatrolarının özelleştirilme meselesi, bütün bunlar aslında topyekun bir saldırı. Biz ne bu davadan ne de buna benzer davalardan çekinecek, oyunlarımızın içeriğini değiştirecek değiliz. Yine sokakta, yine sahnede olacağız" dedi.

Shakespeare ne zaman yargılanacak

Gogol'un Palto oyunuyla ilgili, daha önce de engellemelerle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Masatçı, "Kadıköy'de oynadık, stratejik bölge diyerek oyuncularımızı gözaltına aldılar. Taksim'de oynadık, polis oyunun içine girerek oyunu engellemeye çalıştı. İzmir'de oynadık 5 ay ceza aldık. Biz şimdi merak ediyoruz, Gogol ceza aldı ama William Shakespeare'in başına ne çoraplar öreceğiz. Acaba Bertolt Brecht ne zaman yargılanacak. Türk yazarlardan Melih Cevdet Anday, Aziz Nesin, Haldun Tane ne zaman yargılanacak? Merak ediyoruz" diye konuştu.