İzmir Büyükşehir Belediyesi, 4 yıldan bu yana sürdürdüğü ve gelenekselleşen, “Yeniden Sinematek” etkinliklerinde bu ay, ünlü Amerikalı film yönetmeni Howard Hawks’in filmlerini gösterime sunacak. Dünyanın en prestijli ödüllerinden olan Oscar’da, 1975 yılında “Onur Ödülü”ne layık görülen Howard Hawks’ın filmleri 10 – 31 Mayıs tarihleri arasında İzmir Sanat’ta, saat 20.00’de başlayacak ve hepsi halka açık, ücretsiz olacak.

İlk olarak 10 Mayıs Cuma akşamı, 1940 yılı yapımı “His Girl Friday (Cuma Kızı)” isimli film gösterilecek. Cary Grant, Rosalin Russell gibi isimlerin rol aldığı film, Walter Burns ve onunla çalışan gazeteci Hildy Johnson’ın hikayesini anlatıyor.

17 Mayıs Cuma akşamı, gösterildiği tarihte büyük ses getiren “Scarface (Yaralı Yüz)” filmi İzmirlilerle buluşacak. 1932 yapımı film, Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından “kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmeye başlandı. Sinema tarihinin en önemli gangster filmlerinden olan Scarface’de Paul Muni, Ann Dvorak, Karen Morley başrollerde. Scarface, 1983’te senaryosu Oliver Stone’a ait olmak üzere Brian De Palma tarafından başrolü Al Pacino’ya verilerek yeniden çekildi.

24 Mayıs Cuma akşamı, 1946 yapımı “The Big Sleep (Büyük Uyku)” gösterime girecek. Humphrey Bogart, Lauren Bacall gibi isimlerin başrolünde olduğu film, ünlü dedektif Philip Marlowe’ın soruşturmasını anlatıyor.

31 Mayıs Cuma akşamı ise John Wayne ve Dean Martin’in başrolünde olduğu “Rio Bravo (Kahramanlar Şehri)” filmi beyaz perdeye yansıyacak. 1959 yapımı film, gelmiş geçmiş en iyi western filmler arasında gösteriliyor. Teksas’ta bir kasaba şerifinin ve yardımcılarının kasabada işlenen cinayetlerinin peşine düşmesini anlatan filmde, usta oyuncu John Wayne şerif, Dean Martin ise alkolik yardımcısı rolünde. Angie Dickinson ve Waltere Brennan da şerife destek veren oyuncular olarak filmde göz dolduruyor.